‘Nu aş dramatiza. Suntem într-o fază de tranziţie şi învăţare’, a spus Nowotny, întrebat fiind despre îngrijorările declanşate de noile reglementări bancare. Potrivit lui Nowotny, care este şi guvernator al Băncii Naţionale a Austriei, instituţiile financiare vor trebui să înveţe să facă faţă noilor reglementări, adăugând că modificările sunt rezonabile şi merg în direcţia corectă. ‘Nu văd nicio provocare deosebită care să fie similară cu criza din 2007-2008’, a spus Nowotny.
Pe de altă parte, Ewald Nowotny a refuzat să facă comentarii cu privire la situaţia de la Deutsche Bank. Acţiunile celei mai mari bănci germane au atins un minim istoric pe fondul îngrijorărilor cu privire la stabilitatea sa, după ce Departamentul american al Justiţiei i-a impus o amendă de 14 miliarde de dolari pentru vânzarea de de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare. Potrivit lui Nowotny, este important să fie luate în considerare toate consecinţele înainte de a lăsa orice instituţie financiară să se prăbuşească, subliniind că o astfel de decizie declanşează întotdeauna îngrijorări cu privire la alte instituţii.
Nowotny a mai spus că guvernatorii băncilor centrale nu au ajuns încă la un punct de vedere comun cu privire la regulile Basel III, care ar trebui finalizate în acest an, dar că cel mai probabil băncile vor trebui să facă faţă unor cerinţe sporite privind capitalul iar vânzarea de active este cea mai rapidă modalitate pentru a strânge capital.
Normele Basel III, elaborate după izbucnirea crizei financiare, vizează mai ales consolidarea fondurilor proprii ale băncilor, precum şi rezervele lor de lichidităţi pentru a limita riscurile de faliment şi a evita noi crize. Ele prevăd impunerea pentru instituţiile bancare a unei rate de fonduri proprii de 8%, până la finalul lui 2018.