Polonia şi România şi-au aproape dublat capacitatea anuala de energie eoliană instalată în 2012. La sfârşitul lui 2012, Polonia avea o capacitate de energie eoliana instalată de 2,5 gigavaţi, România de 1,9 gigavaţi, iar Bulgaria de 0,7 gigavaţi. Raportul publicat marţi de EWEA analizează pieţele de energie eoliană emergente în Europa Centrala şi de Est, plus Turcia, Ucraina şi Rusia.
‘Energia eoliană din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Turcia, va reduce considerabil dependenţa de combustibil fosil în sectoarele de energie. Dar câteva ţări – precum Republica Cehă, Ungaria şi Bulgaria – nu au o legislaţie stabilă referitoare la energiile regenerabile, iar investitorii şi băncile se vor retrage dacă guvernele nu vor pune în aplicare politici de energie regenerabilă de lungă durată’, a declarat Christian Kjaer, preşedintele consiliului de administraţie al EWEA.
Douăsprezece dintre noile ţări membre ale UE din Europa Centrală şi de Est au ca obiectiv mărirea capacităţii de energie eoliană de la 6,4 gigavaţi instalaţi la sfârşitul lui 2012 la 16 gigavaţi până în 2020. Acest lucru este echivalent cu sursa de electricitate pentru 9 milioane de locuinţe. Turcia doreşte să-şi majoreze capacitatea de energie eoliană de la actualii 2,3 gigavaţi la 20 gigavaţi până în 2023.