Excedent bugetar în scădere cu 0,3 puncte procentuale, în primul trimestru, raportat la T1 2015

Bugetul general consolidat a înregistrat un excedent de 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB, în primul trimestru din acest an, mai mic cu 0,3 puncte procentuale comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, informează, luni, Ministerul Finanţelor Publice (MFP), potrivit Agerpres. 
Economica.net - lun, 25 apr. 2016, 15:55
Excedent bugetar în scădere cu 0,3 puncte procentuale, în primul trimestru, raportat la T1 2015

‘Execuţia bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 3 miliarde de lei, respectiv 0,4% din PIB, faţă de 4,9 miliarde de lei, respectiv 0,7% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2015. Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 55,6 miliarde de lei, reprezentând 7,3% din PIB, au fost cu 1,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+26,2%), taxa pe utilizarea bunurilor (+18,0%), accize (+6,2%) şi contribuţii de asigurări sociale (+5,2%)’, spune ministerul.

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de perioada similară a anului trecut de 1,7%, întrucât au fost afectate, atât de reducerea cotei standard de TVA, de la 24% la 20%, începând cu 1 ianuarie 2016, cât şi de introducerea unei cote reduse la alimente de 9%, aplicată de la 1 iunie 2015.

‘Încasările din TVA sunt, însă, cu 1,9% peste nivelul prognozat aferent trimestrul I 2016, creşterea consumului compensând într-o măsură semnificativă reducerea TVA’, menţionează sursa citată.

Încasările din contribuţii de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care încasările la acest buget sunt influenţate negativ de creşterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creşterii cotei de contribuţii de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016.

”Menţionăm, de asemenea, şi aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale’, adaugă MFP.

Potrivit MFP, la nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale – cu 15,0%, taxa pe utilizarea bunurilor – cu 0,7%, în timp ce la impozite şi taxe pe proprietate s-a înregistrat o scădere de 20,4%, din cauza amânării cu două luni a termenului de plată a impozitului pe proprietate. Termenul s-a extins până la 30 iunie, dată până la care se aplică o reducere de 10% la plata integrală a impozitului pe locuinţă, terenuri şi maşini.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 52,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 5,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar s-au redus cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În ceea ce priveşte cheltuielile de personal, acestea au crescut cu 8,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, determinate fiind în principal de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2015, respectiv 12% pentru personalul din instituţiile publice locale, 25% pentru personalul din sistemul public sanitar şi a personalului din sistemul public de asistenţă socială, 15% pentru personalul din învăţământ, 10% pentru personalul din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învăţământ şi asistenţă socială, precum şi majorarea salariului minim brut pe ţară cu 75 de lei începând cu 1 iulie 2015.

‘Menţionăm că în analiza cheltuielilor de personal trebuie ţinut cont de faptul că, în trimestrul I 2015, s-a plătit prima tranşă aferentă plăţilor drepturilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti în sumă de aproximativ 1,5 miliarde lei’, subliniază ministerul.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 6,8% datorită, în principal, majorării cu 5% a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2016 şi a dublării alocaţiei de stat pentru copii începând cu 1 iunie 2015.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 4,4 miliarde lei, respectiv 0,6% din PIB, cu aproximativ 29% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precizează MFP.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...