Excedentul bugetar a urcat la 0,9% din PIB, după primele cinci luni. Veniturile din TVA au urcat cu 17,5%

Bugetul general consolidat pe primele cinci luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,9% din PIB, faţă de un deficit de 1,58 miliarde lei, respectiv minus 0,24% din PIB, înregistrat la aceeaşi dată în anul 2014, notează Agerpres.
Economica.net - vin, 26 iun. 2015, 15:23
Excedentul bugetar a urcat la 0,9% din PIB, după primele cinci luni. Veniturile din TVA au urcat cu 17,5%

În primele patru luni ale anului, bugetul general consolidat înregistrase un excedent de şase miliarde lei, respectiv 0,85% din PIB.

Conform datelor publicate vineri de Ministerul Finanţelor Publice, veniturile bugetului general consolidat au însumat 93,16 miliarde lei (13,3% din PIB) şi au fost cu 10,8% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

S-au înregistrat creşteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din TVA (plus 17,5%), impozitul pe venit (plus 15,1%), venituri nefiscale (plus 19,2%) şi accize (plus 9,8%). Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut doar cu 0,8% faţă de anul anterior, fiind influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 3,5%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 7,1% şi venituri nefiscale cu 0,8%.

Potrivit MFP, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 86,8 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 1,4% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 puncte procentuale ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri în cazul cheltuielilor cu bunuri şi servicii (minus 3,8%) şi a celor cu subvenţiile (minus 2%). O reducere semnificativă s-a înregistrat în cazul cheltuielilor cu dobânzile (minus 21,9%), ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat. 

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 7,3 miliarde lei, respectiv 1,0% din PIB. 

Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB. 

Te-ar mai putea interesa și
Importurile de gaze s-au redus cu 10,9% în primele nouă luni din 2024
Importurile de gaze s-au redus cu 10,9% în primele nouă luni din 2024
România a importat, în primele nouă luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 1,361 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 10,9% mai mică (-166.300 tep) faţă de cea din......
Întâlnire Xi-Biden: China este pregătită să lucreze cu noua administraţie americană pentru o tranziţie lină’ în relaţiile bilaterale
Întâlnire Xi-Biden: China este pregătită să lucreze cu noua administraţie americană pentru o tranziţie lină’ ...
China va încerca 'să asigure o tranziţie lină' în relaţiile sale cu Statele Unite şi este pregătită să lucreze ...
Black Friday la Booking: reduceri de 35%
Black Friday la Booking: reduceri de 35%
Platforma de rezervări Booking și-a anunțat utilizatorii că va oferi reduceri de până la 35% de Black Friday.
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
IKEA investește 1,5 miliarde de euro pentru a accelera eliminarea treptată a combustibililor fosili
Această investiție în îmbunătățirea eficienței energetice și în tehnologia de încălzire și răcire din surse ...