‘În ceea ce priveşte sancţiunile, SWIFT este o armă nucleară. Acesta este un ultim recurs şi suntem cu toţii conştienţi (de aceasta)’, a declarat Schetyna în timpul unei conferinţe de presă susţinute la finalul întrevederii sale, la Varşovia, cu omologul său britanic Philip Hammond.
Moscova a avertizat luna trecută că o asemenea măsură, care i-ar interzice accesul la sistemul de mesagerie internaţională utilizat de bănci, ar duce la o reacţie severă din partea sa, scrie Agerpres.
‘Să fie clar, aceasta va fi o sancţiune extremă, ce ar avea un impact foarte mare asupra economiei ruse’, a declarat la rândul său Hammond, precizând că respectiva opţiune este dezbătută ‘mai ales în SUA’.
Până în prezent, UE şi SUA au adoptat împotriva Rusiei sancţiuni ţintite, ce vizează în principal înalţi responsabili şi entităţi economice ruse care ar fi implicate în susţinerea separatiştilor proruşi, în conflictul armat cu forţele guvernului de la Kiev.
Acuzat de ţările occidentale că a intervenit militar în estul Ucrainei, Kremlinul, care dezminte acest lucru, le reproşează la rândul său UE şi SUA că susţine autorităţile prooccidentale de la Kiev. Potrivit sondajelor de opinie, popularitatea lui Putin depăşeşte în Rusia 80%, aminteşte AFP.
Comentând vineri, la Riga, pe marginea aplicării acordurilor de la Minsk privind încetarea focului în Ucraina, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a manifestat un optimism prudent.
‘Tendinţa este pozitivă, chiar dacă lucrurile nu sunt perfecte, o ştim foarte bine’, a declarat Mogherini, adăugând că adoptarea de noi sancţiuni împotriva Moscovei rămâne o opţiune în cazul în care armistiţiul va eşua.