EXCLUSIV Accidentele șoferilor români pun pe jar Europa. Olandezii cer falimentul City, cu 3,5 milioane de clienți RCA. Cum ripostează City

City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România și singura cu capital autohton, se află în centrul unui scandal care a depășit granițele țării. Implicată deja într-un proces de faliment deschis de un grup de service-uri, City a ajuns obiectul unei alte cereri, venite de data aceasta din Olanda. Mai mult, firma care asigură RCA una din două mașini din România este în conflict deschis și cu corespondentul din Italia și acuză asociațiile profesionale din țară că protejează firme din afara țării.
Şerban Buşcu - lun, 06 ian. 2020, 19:25
EXCLUSIV Accidentele șoferilor români pun pe jar Europa. Olandezii cer falimentul City, cu 3,5 milioane de clienți RCA. Cum ripostează City

Pentru prima dată de la declanșarea „boom-ului” care a dus-o până pe prima poziție în topul companiilor de asigurări din România, City Insurance vorbește deschis, în termeni foarte duri, despre conflictele pe care le are cu corespondenții din afara granițelor.

Renato Szilagyi, vicepreședintele companiei, a vorbit, în premieră și în exclusivitate pentru Economica.net, despre cererile de faliment formulate pe numele City Insurance , dar și despre relația cu Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) organizație care gestionează pentru piața locală mecanismele din sistemul Carte Verde  și al cărei membru este și City.

Pe scurt, reprezentantul City Insurance afirmă că pretențiile firmei din Olanda și ale celei din Italia sunt nejustificate, că asigurătorul român a decis să își achite integral toate obligațiile de plată, dar că va merge mai departe cu demersurile împotriva corespondenților vizați. În plus, Szilagy acuză BAAR că a tolerat comportamentul presupus abuziv al corespondentului din Italia, „contrar obligațiilor pe care le are față de membrii”.  City anunță, în premieră, și că  a solicitat și a obținut suspendarea licenței corespondentului său din Italia.

Cum ajunge o firmă românească în centrul unui conflict internațional

Înainte de a intra în detalii particulare vom explica felul în care funcționează sistemul Carte Verde și modul în care societăți din România ajung să aibă de plătit sume importante pentru daune provocate în afara țării.

Sistemul Carte Verde a fost gândit în așa fel încât păgubiții din accidente să poată fi despăgubiți, indiferent de țara unde are loc evenimentul și de compania unde este asigurat șoferul vinovat. Cu singura condiție ca respectivele țări să fie membre ale sistemului. Cu excepția Elveției, toate țările mari ale Europei sunt parte din sistem.

Concret, fiecare asigurător RCA din fiecare țară membră a sistemului are un corespondent în celelalte țări. Atunci când o mașină înmatriculată și asigurată în România provoacă un accident în Italia, de exemplu, de plata daunei se va ocupa corespondentul din Italia al firmei care a emis RCA în România. Ulterior, corespondentul va deconta suma la asigurătorul din România. Dacă asigurătorul din România refuză să facă plata, corespondentul se va adresa Biroului Asigurătorilor din Italia sau, direct, Biroului Asigurătorilor din România (BAAR).

În cazul City Insurance, expunerea pe accidente din afara țării este foarte mare, în primul rând ca urmare a dimensiunii portofoliului (peste 3,5 milioane de vehicule, adică circa 40% din tot ce se poate asigura în România) și în al doilea rând ca urmare a structurii portofoliului său, care cuprinde o cotă importantă de camioane care circulă aproape exclusiv pe drumurile din afara țării, deși sunt înmatriculate în România.

Conform datelor de vânzare ale mai multor brokeri importanți, consultate și de Economica, City Insurance are în portofoliu majoritatea camioanelor înmatriculate de firmele de transport internațional înregistrate la noi, adică cel puțin 70%. Având în vedere și că frecvența daunei, în cazul camioanelor, este de câteva ori mai mare decât în cazul turismelor, dar și că severitatea( valoarea daunei) este cu mult peste alte vehicule, rezultă o expunere importantă pe daune din afara țării. Potrivit calculelor noastre, doar pe zona de camioane City înregistrează anual circa 25.000-30.000 de daune, cu o valoare totală ce sare de 75-80 de milioane de euro. Acestora li se adaugă și accidentele provocate de turisme. De aici, rezultă un efort financiar semnificativ, dar și conflictele cu corespondenții din afara țării.

Conform informațiilor neoficiale obținute de Economica și necontrazise, pe fond, de City Insurance, numărul cererilor de chemare în garanție primite de BAAR pe numele City a crescut exponențial în ultimul an, motiv pentru care România a ajuns în topul european, din acest punct de vedere. Ar fi vorba, în acest moment, de peste 5000 de astfel de solicitări venite de la corespondenți ai City.

Vicepreședintele companiei explică și de unde vin aceste cereri, care ar fi nefondate și anunță, în premieră, că au solicitat și obținut de la autoritățile italiene suspendarea licenței corespondentului său.

” Referitor la presupusa creștere semnificativă a cererilor de chemare în garanție, precizăm că aceasta nu este una reală, ea fiind generată de un comportament inadecvat al corespondentului de daune Carte Verde de pe teritoriul Italiei care utilizează în mod abuziv acest instrument pentru încasarea unor cheltuieli de soluționare a daunelor nejustificate cu documente. Un exemplu ar fi o expertiza fără raport de expertiză și / sau fără factură emisă de prestator, altul decat corespondentul. În mod surprinzător și contrar obligațiilor pe care BAAR le are față de membrii săi, acest tip de comportament a fost tolerat de această asociație profesională. În sistemul Carte Verde, în vederea evitării blocajelor financiare, regulamentul prevede o regulă conform căreia Întâi plătești și apoi ceri explicații, astfel încât un corespondent poate abuza de această regulă și poate emite cereri de chemare în garanție, chiar și pentru sume ce nu sunt documentate. Toate cererile de chemare în garanție se referă la evenimente ce au avut loc în trecut. De aceea, în acest moment, în urma pretestului făcut de societatea noastră la biroul italian Carte Verde, corespondentului de daune i-a fost retrasă autorizarea, iar colaborarea noastră pentru evenimentele ce au loc în Italia se derulează direct cu biroul italian, în conditii normale, fără să existe astfel de anomalii.”, ne- transmis reprezentantul City Insurance.

În acest context, City a decis să achite toate sumele ce fac obiectul cererilor de chemare în garanție. „Pe de altă parte, având în vedere că cererile de chemare în garanție sunt nelegal formulate, la acest moment au fost demarate procedurile de recuperare a sumelor plătite pentru care nu există justificare. De asemenea, pentru evitarea oricărui dubiu, vă informăm ca CITY INSURANCE nu are nicio datorie față de BAAR.”, a completat Szilagyi.

Prima cerere de faliment din afara țării. Urmează și altele?

City Insurance trăiește periculos și în România, pe numele său fiind înregistrată o cerere de faliment venită de la un grup de service-uri care susține că trebuie să încaseze circa 3 milioane de lei de la City, plăți restante cu tot cu dobânzi. City ar fi plătit doar parțial facturile emise de service-uri în baza reparațiilor făcute pe RCA. Mai interesant este, însă, că la procesul de faliment s-a lipit și o firmă olandeză, CLAIMS CORPORATION NETWORK B.V. (CCN) care, deși nu invocă o sumă foarte mare poate schimba soarta procesului, având în vedere că este pentru prima dată când o firmă străină cere falimentul unui asigurător român al cărei corespondent este.

Economica a stat de vorbă cu avocatul olandezilor, Mihail Marian Ioan, care dă detalii interesante. Potrivit acestuia, City Insurance a refuzat să plătească comisionul de administrare pentru aproximativ 300 de dosare lucrate de CCN. r rezulta o datorie de circa 85.000 de euro.  Asigurătorul român a refuzat pur și simplu să recunoască unele polițe sdau să furnizeze date despre polițele invocate. ” Colaborarea a început în vara lui 2019, iar City a plătit doar 2-3 facturi, apoi au început problemele”, explică avocatul. Potrivit sursei citate, CCN a fost corespondentul City în Estonia, Slovacia, Suedia și Franța, dar probleme similare ar exista și în Polonia și Italia, ceea ce ar putea însemna că și alte cereri de faliment vor veni la dosar.

City Insurance combate ferm pretențiile CCN.

„City Insurancea trimis deja o contestație împotriva cererii formulate de CLAIMS CORPORATION NETWORK B.V. [‘CCN’], considerând cererea neîntemeiată. În fapt, cererea formulată de CCN este un element de presiune pentru plata unor sume nedatorate de către societatea noastră. Relația dintre City Insurance și CCN a fost una de natură contractuală, părțile fiind ținute de respectarea expresă a clauzelor contractuale. Contrar acestor prevederi, CNN a solicitat plata de onorarii pentru dosare ce au fost instrumentate de către alți corespondenți, dosare pentru care nu a primit confirmarea de la noi – aspect menționat expres în contractul dintre părți. De aceea, suma solicitată de către CCN nu îndeplinește condițiile cerute de lege și nu este o creanta certă, lichidă și exigibilă. CCN a fost corespondentul CITY INSURANCE de daune pentru evenimentele acoperite de Directiva IV – directiva reglementează instrumentarea daunelor cauzate de evenimente rutiere, cauzate de asigurații City Insurance cu persoane păgubite cetățeni străini, în care pagubele nu au fost reparate pe teritoriul țării în care s-a produs evenimentul, ci în țara de domiciliu a persoanelor păgubite, pentru o perioadă limitată de timp și un număr mic de țări. „, spune vicepreședintele societății.

Mai mult decât atât, ne-au transmis reprezentanții City, creanțele indicate de CCN în cadrul dosarului de faliment au făcut deja obiectul controlului judecătoresc, cererea de chemare în judecată în baza căreia a fost deschis dosarul nr. 24922/3/2019  fiind respinsă ca neîntemeiată de Tribunalul București.

,,Tribunalul apreciază ca pentru verificarea certitudinii creanței si a apărărilor promovate de debitoare este necesara administrarea unor probe in cadrul unui proces purtat pe calea dreptului comun (interogatoriu, expertiza contabila) […].’’  In concluzie, creanța invocata nu numai ca este contestata dar are si caracter litigios, ceea ce demonstrează pe deplin faptul ca cererea de deschidere a procedurii falimentului este formulata cu rea-credință.”, precizează încheierea Tribunalului.

Istoria zbuciumată cu Italia a singurului asigurător român controlat de o firmă elvețiană

City Insurance este, astăzi, singura companie românească de asigurări. Acest lucru nu se întâmplă însă direct, ci prin intermediul unei firme elvețiene. Vivendi International, înregistrată în Elveția, este acționarul majoritar al City Insurance, iar Vivendi este controlată de către românul Dan Odobescu. Înainte de a ajunge aici, compania a aparținut unui investitor italian, cu legături și cu LIG Insurance, astăzi în faliment, perioadă în care a fost implicată într-un scandal în care a fost acuzată de legături cu crima organizată din Italia. Până la urmă City a fost achitată de toate acuzațiile. Înainte de a ajunge un nume important pe piața locală, City a lucrat, practic, doar pe relația Italia, asigurând mai ales instituții publice. Compania a început să crească masiv din 2016 când, în urma plafonării tarifelor RCA a rămas, practic, singura firmă de pe piață care mai vindea masiv această asigurare. Paradoxal, boom-ul a avut loc în timp ce se afla sub plan de redresare, cu impunerea de a aduce 20 de milioane de euro la capital, pentru a respecta normele în vigoare. În aceaași perioadă, City a anunțat că a bătut palma cu un investitor elvețian, care ulterior a ieșit discret din schemă, dar pe care îl regăsim în consiliile de administrație ale mai multor firme din Europa de Est și Turcia. Până la urmă, City s-a capitalizat cu un împrumut subordonat de 50 de milioane de euro și a putut să activeze cu respectarea normelor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...