EXCLUSIV Bătaia din culise pe şefia Tarom. Ce spune proaspătul plecat Demetriade şi încotro merge compania

Experimentul manager privat la Tarom începe să se transforme într-o telenovelă. După ce în luna iunie actualul director general al Tarom, Christian Heinzmann, declara că a fost obligat să-și scurteze mandatul de patru ani, situația a luat o altă întorsătură la începutul săptămânii trecute. Astăzi ar urma să se decidă dacă belgianul rămâne la Tarom sau pleacă.
Andrada Ghira - lun, 28 oct. 2013, 22:10
EXCLUSIV Bătaia din culise pe şefia Tarom. Ce spune proaspătul plecat Demetriade şi încotro merge compania

Nicoale Demetriade, fost director Tarom în urmă cu 12 ani, care a fost numit în Consiliul de Administrație și director executiv în cadrul companiei în luna mai a acestui an, și-a dat demisia din aceste funcții la începutul săptâmânii trecute și a acceptat să acorde ECONOMICA.NET un interviu.

„Eu consider că dânsul nu are ce să caute la Tarom și o să dau 50 de motive pentru care nu ar trebui să mai stea nicio secundă acolo. Dânsul a încălcat legea; în loc să vină să facă restructurare, că pentru asta a și fost angajat la companie, nu a schițat nicun gest de a face restructurare, din contră, a antagonizat relațiile dintre CA și sindicate, promițând sindicateor că va menține actuala situație, nu se va schimba nimic, nu vor avea nicio problemă, din contră, le va majora și salariile. A încălcat ordonanța privind achiziția de servicii de consultanță juridică, deși nu avea dreptul să facă acest lucru”, a declart pentru ECONOMICA.NET, Nicoale Demetriade.

Corpul de control trimis la Tarom în vară de fostul ministrul Relu Fenechiu a realizat un raport, dar rezultatele nu se cunosc, mai spune Demetriade. Iar acum, actualul ministru, Ramona Mănescu, mai trimite odată corpul de control să verifice toate contractele derulate în ultima perioadă.

Întrebat de ECONOMICA.NET ce ar putea descoperi corpul de control al Ministerului, Demetriade spune: „Dacă nu vrei să găsești, treci pe lângă ele. De ce nu s-a finalizat acel control, e o altă problemă la care nu avem un răspuns. Înseamnă că presiunile sunt extrem de mari și nu se mai ține cont de nimic”.

Presiuni de la Minister pentru prelungirea mandatului

Chemați la Ministerul Transporturilor, Demetriade spune că nu li s-a cerut să-și dea demisia, ci să aprobe continuarea mandatului directorului general Christian Heinzmann. Însă el personal a ales să demisioneze din cauza nerespectării legii privind guvernanța corporatistă a companiilor de stat. Adică, Ministerul s-a implicat în activitatea de administrare şi conducere a Tarom.

La baza acestei întorsături de situație s-ar afla presiunile din partea ambasadelor. Întrebată duminică seara, în cadrul unei emisiuni de la postul TV Digi24, dacă a primit semnale din partea reprezentanțelor diplomatice în favoarea lui Christian Heinzmann, Ramona Mănescu, s-a rezumat să răspundă că semnalele „din exterior” sunt foarte clare în favoarea unui management privat.

După demisia lui Demetriade, Dan Pascariu, președintele Consiliului de Administrație urma să fie revocat din funcție într-o ședintă AGA care nu a mai avut loc marțea trecută din cauza neprezentării reprezentantului SIF Muntenia, acționar minoritar în cadrul companiei, cu 0,09% din acțiuni. Pascariu a reușit să rămână la conducerea CA, iar astăzi, o adunare a Consiliului de Administrație al Tarom ar urma să numească doi noi membri, dar și să prelungească, sau nu, mandatul lui Christian Heinzmann.

Cu ce nu a fost de acord Demetriade

„La modul la care am colaborat, mi-a dat foarte de înțeles că îl cam încurca prezența mea acolo. A fost o relație, foarte bună în sensul în care nu ne-am reproșat multe lucruri, dar nici nu am fost de acord pe teme impotante cu dumnealui”, a declarant pentru ECONOMICA.NET, Nicolae Demetriade, despre realția cu actualul CEO, Christian Heinzmann.

El mai spune că nu a fost de acord nici cu semnarea unui contract de GSA (nr. – operator general de vânzări) cu Aviareps pentru toate destinațiile spre care Tarom are curse, măsură pe care Heinzmann dorea să o ia după închiderea reprezentanțelor Tarom din mai multe țări din Europa. Un astfel de contract însemna încasarea unui comision pentru toate vânzările care se făceau pentru companie. Demetriade spune că această măsură nu ar fi adus nici îmbunătățiri, dar nici o creștere a vânzărilor, în contextul în care a fost propusă de către CEO doar o singură firmă.

O altă măsură pe care Heinzmann dorea să o implementeze și pe care Demetriade nu a apreciat-o a fost semnarea unui contract cu firma Option Town, care să permită pasagerilor care au cumpărat bilete la clasa economic să călătorească la clasa business, asta în cazul în care cu o săptămâna înainte de zbor nu s-au ocupat toate locurile de la clasa business. Evindent, contra cost. Practic, această măsură ar fi dus la scăderea vânzărilor pentru clasa business, spune Demetriade.

Compania Tarom vrea sa își vândă toate locurile și la un tarif chiar competitiv. În loc de 150 de euro, să îl vinzi la 130 de euro, ca să vinzi la mai puțin decât îl are competiția. Dar să îți păstrezi un loc liber contra unei taxe, credeți că românii sunt dispusi să își plătească încă un loc lângă ei cu 30 de euro pentru două ore de zbor în Europa?

Poate pentru zboruri lungi, ar da cineva 30 de euro să aibă mai mult confort, dar noi vrem să facem venituri cu avioanele goale? Noi vrem să le umplem și să le vindem la tarife competitive, nu să ocupăm locurile cu așa ceva”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET Demetriade.

Renunțarea la meniurile de la bordul avioanelor ar fi fost o altă propunere pe care Heinzmann a făcut-o Consiliului.

„La un moment dat, ne-a explicat, în ultima analiză din august, că se gândește să scoată cateringul de la bord și să desființeze și clasa business”, mai spune Demetriade. Atunci, Tarom nu s-ar diferenția foarte mult de companiile low-cost.

Mai multe curse interne în programul de iarnă

În luna august a acestui an, Tarom anunța închiderea curselor interne de la București spre Tîrgu-Mureș, Suceava și Sibiu. La câteva zile de la anunț, premierul Victor Ponta, care asigura interimatul la Ministerul Transporturilor după demisia lui Relu Fenechiu, susținea păstrarea acestor curse.

„Vă spun nu doar ca ministru al Transporturilor, ci şi ca prim ministru, pentru că Tarom este deţinut de Guvernul României, că eu cred, fără a interveni în managementul privat al Tarom-ului, şi susţin cu mare tărie păstrarea curselor interne. Nu e vorba doar de Suceava. E vorba şi de Târgu Mureş, de Sibiu. Din toate datele oficiale pe care le am, cursele interne sunt profitabile pentru Tarom şi n-aş vrea să renunţe Tarom la ele şi să ne trezim că le operează altcineva, vreun operator privat”, a declarat premierul în luna august la Suceava.

Demetriade spune însă că Heinzmann a acceptat intruziunea politicului în această decizie, după ce chiar el hotărâse renunțarea la aceste curse.

„În loc să oprim operarea pentru că e total neprofitabilă, iar perioada de iarnă creează multe alte complicatii și costuri, nu numai că s-a luat decizia continuării, dar și majorării numărului de frecvențe. Toți au fost de acord, inclusiv domnul Heinzmann, că trebuie să renunțăm pe perioada de iarnă la aceste zboruri.  Eu vă întreb în situația asta ce o să se întâmple în viitor. Adică cine va dori să intervină pentru companie, va avea succes, fiindcă cineva este acolo să ducă la îndeplinire orice rugaminte”, a mai declarant pentru ECONOMICA.NET, Nicolae Demetriade.

Acesta mai spune că aeronavele trebuie să aibă un grad de ocupare de cel puțin 60% pentru acoperirea costurilor, însă gradul de ocupare este de 40%, iar iarna chiar mai mic. Numărul zborurilor spre Tîrgu-Mureș au crescut de la trei la cinci pe săptămână.

CITEȘTE ȘI Scheletele din dulapul Tarom. Ce a găsit managerul privat la compania aeriană naţională

Cum s-a împăcat Demetriade cu Pascariu

Întrebat de ECONOMICA.NET care a fost relația cu președintele Consiliului de Administrație, Dan Pascariu, Demetriade spune că, spre surprinderea lui, nu au avut divergențe, deși au fost câteva opinii diferite pe anumite probleme.

„Au fost foarte puține probleme pe care nu ne-am pus de acord în totalitate. Majoritatea au fost înțelese de către Consiliu. Consiliul e foarte bine orientat spre a găsi soluții reale de redresare a companiei, nu găsesc că la fel de bine e focalizat și domnul Heinzmann. Și de aici mirarea mea când doamna ministru, pe care o admir foarte mult pentru că a acceptat să conducă acest minister dificil, a spus că acționăm fiecare în sens diferit; așa este, dar dânsa nu a sspus cine e pe un sens grețit”, ne-a mai declarant Nicoale Demetriade.

Pe lista potențialilor noi membri ai CA, care ar urma să fie numiți în ședința consiliului de astăzi, sunt Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi și fost secretar de stat in ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al lui Victor Ponta și Laurențiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam.

Cum va încheia Tarom anul

Planul de management, aprobat de Consiliul de Administraţie în luna martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmând ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane ei. Compania urmăreşte de asemenea o creştere a numărului de pasageri transportaţi cu 100.000 pe an, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016, şi o majorare a gradului de încărcare a aeronavelor, de la 68% în acest an la 75% în 2016.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...