EXCLUSIV Cine este firma așteptată să salveze City Insurance? I3CP, anunțatul cumpărător, e marcă înregistrată a Exin, implicat într-o tranzacție gigant ratată în Grecia. Matt Fairfield, un american cu nume în business-ul elen, omul cheie
Tranzacția dintre EXIN Financial Services Holding B.V și National Bank of Greece (a cărei subsidiară este Ethniki) a fost și anunțată oficial, în iunie 2017, ea presupunând preluarea a 75% din acțiunile asigurătorului pentru suma de 819 milioane de dolari.
Ulterior, însă, lucrurile au luat o altă turnură, în condițiile în care partenerul împreună cu care Exin urma să preia pachetul de la NBG a acuzat societatea olandeză că nu deține suma necesară pentru a închide tranzacția. A început, astfel, în SUA, un proces între Calamos Family Partners o societate înregistrată în Statele Unite și Exin Financial Services.
De menționat, totuși, că între Exin și partenerul său, Calamos Family Partners, au existat acuzații reciproce privind lipsa finanțării, nefiind clar care dintre cele două a creat problema. Mai mult, surse interne și externe au arătat, pentru Economica.net, faptul că Matt Fairfield, americanul aflat în spatele Exin și al I3CP, are o imagine bună în mediul de afaceri din Grecia, în ciuda eșecului din tranzacția NBG. Chiar și autoritatea de supraveghere din Grecia ar fi furnizat informații mai degrabă pozitive despre Exin și despre Matt Fairfield.
Presa internațională a relatat pe larg despre această situație, după cum puteți vedea AICI.
În final, tranzacția a căzut și, la începutul lui 2019, firma olandeză a intrat și în faliment, conform datelor oficiale.
Este însă activă o altă societate, cu aproape același nume și cu aceeași adresă ca Exin Financial Services Holding BV. Este vorba despre Exin Investment Holding B.V, care deține ca nume de marcă sau nume alternativ și I3CP, conform datelor consultate de Economica.net.
După cum se poate vedea în linkurile atașate mai sus, ambele firme au sediul trecut în Amsterdam, strada Gustav Mahlerplein, numărul 23 A.
De altfel, despre aceste legături a scris și presa elenă, pornind de la informația publicată în premieră de Economica.net, potrivit căreia, în vehiculul I3CP are o participație și Biserica Ortodoxă a Greciei.
AICI varianta în engleză a unuia dintre textele publicate în Grecia pe acest subiect
AICI varianta originală a textului, în limba greacă
I3CP, implicat cu acest nume în a doua încercare de vânzare a celui mai mare asigurător grec. Rolul Bisericii Ortodoxe a Greciei
După căderea primei tranzacții, NBG nu a renunțat la vânzarea subsidiarei sale de asigurări și a redeschis discuțiile. Astfel , la a doua încercare și-au arătat intenția de a cumpăra mai multe firme, printre care chiar I3CP. De această dată, societatea olandeză a fost prezentată ca vehicul al Leadenhall Capital Partners, societate londoneză specializată în investiții în asigurări, reasigurări și fintech. Deși a trecut de primele discuții, I3CP a ieșit până la urmă din cursă, iar presa din Grecia scrie că acest lucru s-a întâmplat tocmai pentru că mai multe ” vedete ale Exin” ar fi apărut și în spatele I3CP. Publicația www.newmoney.gr dă și câteva nume care leagă cele două entități.
AICI varianta în engleză a textului, cu referirile menționate.
În ceea ce privește legătura cu Biserica Ortodoxă a Greciei, confirmată în România de vicepreședintele ASF, Cristian Roșu, după ce Economica.net o anunțase în premieră, ea este evidențiată, indirect, chiar pe site-ul I3CP , acolo unde scrie că ” unul dintre principalii stakeholderi este o organizație cu o activitate semnificativă în zona carității”.
Biserica deține o participație minoritară, iar măsura în care ea este implicată în tranzacția cu City Insurance, în primul rând financiar, cântărește și în analiza pe care ASF o face pentru a își da acordul sau a repinge tranzacția, susțin mai multe surse. Implicarea Bisericii aduce un plus de credibilitate. De altfel, Biserica Ortodoxă a Greciei este unul dintre marii acționari și la National Bank of Greece (NBG), grupul care încă deține cel mai mare asigurător din Grecia.
Vehiculul olandez reafirmă că vrea să cumpere City Insurance, chiar și după sancțiunile dure primite de firmă: Suntem deciși să investim capitalul solicitat și să dezvoltăm City Insurance pe piața locală și pe cele internaționale
Sancțiunile extrem de dure suferite de City Insurance, precum și devoalarea situației financiare reale, care presupune un deficit de capital de cel puțin 172 de milioane de euro, conform datelor oficiale, nu au speriat I3CP. Într-un anunț publicat pe propriul site, firma reiterează intenția de a achiziționa pachetul majoritar de acțiuni al City Insurance, spunând că a luat notă de deciziile ASF și că așteaptă aprobarea Autorității pentru a duce la capăt tranzacția, a investi în City Insurance ” capitalul solicitat” și a dezvolta compania pe piețe locale și internaționale.
Din acest punct de vedere, olandezii beneficiază de tot sprijinul din România, în condițiile în care își vor putea demonstra forța financiară. Așa cum Economica.net a mai arătat, ASF a transmis brokerilor să nu oprească vânzările de asigurări emise de City Insurance, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), noul administrator al City, a reluat plățile de daune. În acest moment, cel puțin, toată lumea merge pe ideea că tranzacția se va finaliza până la urmă și că City Insurance va reveni în parametrii de lichiditate și solvabilitate ceruți de norme, reluând în același timp plățile de daune în termeni legali.