EXCLUSIV City Insurance, lider în asigurări cu 3 milioane de clienți RCA, sub administrarea Fondului de Garantare: O ultimă variantă pentru a evita falimentul, dacă nu aduc o majorare de capital-SURSE

Aflat în plin proces de vânzare către un vehicul din Olanda finanțat, printre alții, de Biserica Ortodoxă a Greciei, City Insurance, liderul pieței de asigurări cu peste 3 milioane de clienți doar în zona RCA, va intra sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), au arătat, pentru Economica, surse din mai multe zone apropiate discuțiilor. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pregăteșete în acest sens o procedură specială care are la bază, printre altele, refuzul repetat al companiei de asigurări de a pune în aplicare mai multe decizii anterioare ale autorităților, inclusiv o hotărâre definitivă a instanței, care obliga City la majorarea capitalului social cu 16 milioane de euro și reanalizarea a circa 100.000 de dosare de daună.
Şerban Buşcu - mie, 02 iun. 2021, 23:37
EXCLUSIV City Insurance, lider în asigurări cu 3 milioane de clienți RCA, sub administrarea Fondului de Garantare: O ultimă variantă pentru a evita falimentul, dacă nu aduc o majorare de capital-SURSE

Potrivit surselor noastre, decizia a fost luată în contextul în care o variantă posibilă era inclusiv ridicarea licenței pentru nerespectarea impunerilor privind solvabilitatea și lichiditatea. „În fapt, intrarea FGA este o ultimă variantă pentru aducerea companiei pe linia de plutire, în condițiile în care anunțata tranzacție cu firma olandeză nu s-ar încheia, până la urmă, urmată de o majorare de capital”, explică o sursă. În termeni simpli, City Insurance nu mai poate face dovada că își poate achita obligațiile asumate (daune, în principal) cu disponibilul pe care îl are în conturi. De altfel, firma este și una dintre cele mai reclamate din piață în legătură cu probleme la plata daunelor și e parte și în mii de procese cu service-uri și păgubii nemulțumiți de plățile făcute.

Dacă societatea de asigurări reușește să realizeze o majorare de capital suficientă pentru a reintra în normele de solvabilitate, decizia nu se va mai aplica.

Compania se află în plin proces de vânzare către firma olandeză I3CP, un vehicul finanțat, printre alții de Biserica Ortodoxă a Greciei. După cum arăta Economica.net  în exclusivitate, primele documente trimise de City Insurance către ASF, în contextul anunțatei tranzacții au fost considerate insuficiente, specialiștii Autorității afirmând că ” mai sunt multe lucruri de analizat și clarificat”.

Nu se știu încă detalii în legătură cu forma în care FGA va intra la City Insurance, însă cel mai probabil va fi vorba despre o administrare temporară cu obiectiv concret readucerea indicatorilor de solvabilitate în limitele impuse de reglementările Solvency II. Printr-o procedură asemănătoare, însă de scurtă durată și cu alt obiectiv, a trecut relativ recent și Euroins, celălalt mare jucător de pe piața RCA, cu care City Insurance împarte circa 75% din Primele Brute Subscrise pe acest segment. Euroins a ieșit repede din procedură.

În condițiile în care  indicatorii de solvabilitate vor fi restabiliți, singura modalitate fiind un aport de capital, FGA va ieși din administrarea companiei.

ASF ar urma să facă anunțul oficial, cu detalii, cel mai probabil mâine (3 iunie 2021).

Decizie definitivă pe care City Insurance ezită să o aplice. Alte „găuri”  acumulate între timp? Ce a scos la lumină cel mai mare test de stress din istoria pieței?

City Insurance a fost sancționată în repetate rânduri, în ultimul an și jumătate, cea mai dură dintre măsuri fiind obligativitatea de a își majora capitalul social cu 16,5 milioane de euro și de a reanaliza 100.000 de dosare de daună. City a contestat decizia și a obținut inițial suspendarea aplicării ei. În final, însă, compania a pierdut definitiv procesul cu ASF, fiind obligată explicit de instanța Înaltei Curți de Casație și Justiție să pună în practică măsurile. Nici în acest context City nu a a făcut-o motivând că majorarea a fusese deja făcută.  Acesta, spun sursele noastre, este principalul motiv pentru care s-a luat decizia ca FGA să intre în administrarea companiei.

Mai mult, măsurile ASF confirmate ca valide de către ÎCCJ vin ca urmare a unui control care a luat în considerare situațiile financiare ale companiei din anii 2017,2018 și parțial 2019. Între timp, City nu a anunțat vreo majorare de capital, motiv pentru care deficitul s-ar fi putut accentua. De altfel, sursele noastre confirmă că liderul pieței de asigurări a mai făcut obiectul altor controale, care au adus în lumină deficite mai mari de capital.

Reamintim și că zilele acestea se definitivează concluziile exercițiului Balance Sheet Review (BSR), desfășurat de ASF în colaborare cu autoritatea europeană în domeniu (EIOPA), on adevărată piatră de încercare penru toate companiile și, mai ales pentru cele expuse masiv pe RCA, cum este City Insurance. Sursa ultimelor informații despre starea companiei ar putea fi chiar acest exercițiu, în cadrul căruia City Insurance a fost auditat de KPMG, firmă care a administrat și, în final, a și lichidat Astra Asigurări.

Singurul exercițiu precedent de acest tip, desfășurat în mandatul președintelui Mișu Negrițoiu, a scos la lumină mai multe probleme ale unor companii, unul dintre efecte fiind și ridicarea licențelor și trimiterea în faliment a unor firme.

City Insurance a contesta vehement desfășurarea testului, prin plângeri făcute atât la EIOPA cât și la Consiliul Concurenței. Niciuna dintre insituții nu a tras încă o concluzie.

Citiți aici de ce consideră City Insurance că exercițiul BSR este abuziv

Nu în ultimul rând, așa cum au declarat surse oficiale pentru Economica.net, la un prim calcul, City Insurance ar fi trebuit să aducă și un surplus de lichiditate de până la 280 de milioane de lei, în baza modificărilor de normă care exclud reasigurare din calculul lichidității minime necesare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Proiecte de instalații de stocare a energiei de aproape 800 MWh, finanțate cu bani din PNRR. Lista contractelor semnate
Ministerul Energiei a semnat azi cinci contracte de finanțare pentru instalarea de capacități de stocare a energiei în bateri de 791 MWh, sprijinul nerambursabil fiind de peste 30 milioane de......
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
MAE a transmis o avertizare de călătorie în Spania. Cod roșu de ploi în Comunitatea Autonomă Catalonia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
O nouă fabrică românească de panouri fotovoltaice, finanțată cu bani din PNRR
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat “un contract istoric pentru sprijinirea producției de panouri fotovoltaice ...
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene în Marea Baltică din motive de securitate
Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul zonei sale de coastă în Marea Baltică din cauza impactului ...