EXCLUSIV City Insurance, cel mai mare asigurător din România, negociază vânzarea, la Londra. S-a împrumutat 25 de milioane de euro pentru daune
Primele brute subscrise de companie au urcat cu 28%, în timp ce despăgubirile plătite au crescut cu 33%, până la 244 de milioane de euro. În portofoliul City Insurance sunt acum aproape 2,2 milioane de vehicule asigurate RCA, 172.000 de locuințe și 225.000 de persoane asigurate pentru riscul de accidente. Informația momentului este, însă, că City Insurance se află în negocieri avansate pentru preluare, cu mai multe fonduri de investiții de pe piața Londoneză.
Pentru a facilita tranzacția, compania a angajat un consultant din Marea Britanie, după cum au arătat pentru ECONOMICA.NET reprezentanții City Insurance. Aceștia nu au dorit, deocamdată să dea detalii privind negocierile, însă informațiile ECONOMICA.NET sunt că asigurătorul vizează doar o majorarea de capital între 50 și 100 de milioane de euro, în urma unei eventuale vânzări. La această sumă ar trebui să se adauge și prețul la care acționarul majoritar, compania elvețiană Vivendi Intarnațional, controlată de Dan Odobescu, va vinde.
Principalul scenariu de lucru este cedarea pachetului majoritar de acțiuni însă ar fi luată în calcul și varianta unui parteneriat care să premită dezvoltarea până inclusiv la nivel regional, nu doar în România, arată sursele ECONOMICA.NET.
Vor să fie prima companie românească digitalizată complet. Ținta pe asigurări de sănătate, răspunderi, garanții și agricole
Oficial, reprezentanții companiei ne-au transmis: „Planurile City Insurance vizează consolidarea poziției de piață, concomitent cu dezvoltarea liniilor de asigurări mai puțin dezvoltate, cum sunt asigurările private de sănătate, cele de răspunderi și engineering. În același timp, compania a reușit să majoreze capacitatea de subscriere pentru riscuri de garanții, property și asigurări agricole. În măsura în care România va decide să alinieze limitele de despăgubire pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă profesională la standarde europene, așa cum a aliniat RCA-ul, suntem pregătiți atât din perspectiva capacității de subscriere, cât și din cea a necesarului de expertiză, să absorbim riscurile din piață, degrevând astfel bugetul public de plata unor despăgubiri cauzate de evenimente neasigurate. În același timp, City Insurance continuă să investească în tehnologie, fiind pregătiți atât să ușurăm accesul clienților la servicii post-vânzare, cât și să optimizăm operațiunile. În lipsa cerințelor regulatorii de utilizare a hârtiei, compania poate deveni extrem de ușor una de tip paperless.”.
Procesul de digitalizare, mai ales în zona înlocuirii angajaților cu roboți software pentru muncile repetitive, a explodat în piața de asigurări din România, cel puțin la nivel declarativ. Toate companiile mari au anunțat că au implementat astfel de soluții. În ceea ce privește subscrierea online, totuși, România ocupă unul dintre ultimele locuri din Uniunea Europeană.
Pentru City Insurance, concentrarea pe produse facultative cum sunt asigurările de sănătate, cele de răspunderi și asigurări agricole reprezintă o noutate. Intrarea pe linia de asigurări de sănătate ar fi chiar o premieră, având în vedere că până acum compania nu a avut un produs construit pentru această zonă. În zona de garanții, City era, oricum, singura comnpanie românească ce mai subscrie sume relativ importante.
După 2016, când a început creșterea masivă a City Insurance (față de finalul lui 2015, primele brute subscrise de companie au crescut de peste șapte ori), asigurătorul s-a concentrat aproape exclusiv pe asigurările RCA, acolo unde controlează circa 35% din piața totală și, potrivit unor date analizate de ECONOMICA.NET, peste 80% din piața de camioane.
Împrumut de la o bancă elvețiană pentru a accelera plata daunelor
Pe de altă parte, reprezentanții companiei au confirmat pentru ECONOMICA.NET faptul că a fost contractat un împrumut în valoare de 25 de milioane de euro, de la o bancă elvețiană, cu titlul de capital de lucru și scopul de a accelera plata daunelor. „City Insurance a accesat o linie de finanțare cu titlu de capital de lucru în valoare de 25 milioane EURO de la o bancă din Elveția în vederea creșterii capacității operaționale, în special în activitatea de lichidare a daunelor. Prin creșterea capacității de lichidare a daunelor se înțelege în primul rând scurtarea duratelor de soluționare a cererilor de despăgubire. Prin acest lucru, urmărim în primul rând creșterea gradului de satisfacție a beneficiarilor asigurărilor.”, ne-au transmis reprezentanții City Insurance.
Deși este cel mai mare plătitor de daune de pe piața asigurărilor, conform datelor raportate la ASF, City Insurance a avut, mai ales în ultima jumătate de an, unele probleme cu plata despăgubirilor. Aceste probleme au fost accentuate și de conflictul în care a intrat cu anumite service-uri, care i-au cerut și falimentul, după cum a mai arătat ECONOMICA.NET și care au crescut substanțial și numărul de reclamații primit de City Insurance, la ASF.