EXCLUSIV Cum se va plăti pensia privată. Idei complet noi: Pot lua bani şi cei care nu au cotizat; o parte a oamenilor iau toată suma, la început
Chiar și persoanele care au cotizat prea puțin sau chiar nu au cotizat deloc în sistemul privat de pensii vor putea beneficia de o sumă lunară, la bătrânețe. Este una dintre ideile luate în calcul la alcătuirea a ceea ce va fi Legea de plată a Pensiilor. Sigur, plata „anuităților”, căci acesta va fi sistemul, o să fie condiționată de aducerea unei sume semnificative în contul de pensie privată, spun surse consultate de ECONOMICA.NET.
Pe un model practicat deja în Statele Unite și încercat și pe piața din România de o companie privată care a activat între 2007 și 2009, persoanele care vor vrea să beneficieze de o sumă lunară deși nu au cotizat în sistem vor putea, de exemplu, să își cedeze locuința sau vor putea să spargă un depozit și să pună banii în contul de pensie, după cum au explicat mai multe surse consultate de ECONOMICA.NET.
În altă ordine de idei, Legea de Plată a Pensiilor își va propune și să amelioreze probleme celor care au cotizat puțin în sistem, din cauza salariului mic ori din alte motive, prin plata integrală a sumei acumulate în cont, chiar la început. Astfel, în loc să încaseze dioar câteva zeci de lei pe lună, persoanele în cauză vor putea beneficia de câteva zeci de mii de lei, la început, bani pe care să îi folosească în ce scop doresc.
De menționat că viziunea celor care lucrează la lege țintește un sistem integrat, care să reglementeze nu doar modalitatea în care se va plăti pensia din pilonul II, ci și pensia de stat (pilonul I), pensiile facultative (pilonul III) și viitoarele pensii ocupaționale (pilonul IV).
Potrivit informațiilor ECONOMICA.NET, la noua lege se lucrează acum mai intens decât în alte perioade, cu sectorul pensii din Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) vârf de lance. Înainte de lansarea proiectului de lege, este nevoie să să fie modificate alte două acte normative, care influențează sistemul. În aceste condiții, o lege a plății pensiilor vom avea, cel mai probabil, la începutul anului viitor, cu șanse să se întâmple pe finalul acestui an.
Radu Crăciun, APAPR: Deocamdată sunt două variante: pensie viageră sau pe durată fixă
„Legea plăţilor a rămas blocată undeva într-un sertar. Nu ştiu exact în care, dar este cert că ea trebuie readusă în discuţie”, spune Radu Crăciun, preşedinte al Asociaţiei Pensiilor Administrate Privat (APAPR). Acesta arată că membrii APAPR discută cu ASF revizuirea legislatiei primare de funcţionare a pensiilor private, context în care a fost readusă în discuţie şi legea plăţii pensiilor private la finalul perioadei de cotizare. Preşedintele APAPR spune că „pensia privată ar trebui să fie una viageră, adică să se acorde pe bază de anuităţi (lunar) pe toată durata vieţii.
Pe de altă parte, în cei 10 ani care au trecut de la debutul sistemului de pensii private, fondurile de pensii nu au strâns suficient de mulţi bani pentru a susţine o pensie viageră. Sper să găsim o variantă potrivită împreună cu forurile de reglementare.” O altă posibilitate luată în calcul este şi varianta ca pensia privată să fie virată de către companii specializate pe o perioadă de timp limitată, 20 de ani, de exemplu, tot lunar. Avantajul unei pensii private viagere ar fi că eşti sigur că vei primi banii din pensia privată atât timp cât trăieşti.
„Valoarea ei va fi însă mai mică decât una acordată pe o perioadă de timp determinată”, spune Radu Crăciun.
Detalii despre cele afirmate de președintele APAPR puteți consulta AICI.