EXCLUSIV Cum va liberaliza România piaţa gazelor. Angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene, cine câştigă şi cine pierde

Puşi în faţa unui infringement pe tema pieţei de gaze naturale, oficialii Guvernului României au prezentat, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii Comisiei Europene mecanismul de de-reglementare a pieţei gazelor naturale.
Mihai Nicuţ - joi, 12 sept. 2019, 14:29
EXCLUSIV Cum va liberaliza România piaţa gazelor. Angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene, cine câştigă şi cine pierde

Preţul gazelor naturale din producţia internă vândute de producători furnizorilor pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică va fi menţinut la nivelul actual de 68 de lei/MWh până la finalul lunii martie 2020. De la 1 aprilie 2020, timp de un an, va exista o perioadă tranzitorie, în care va exista un preţ reglementat de stat, pentru 50% din necesarul de consum al casnicilor şi al producătorilor de energie termică, urmând ca diferenţa de 50% din consum să fie cumpărată de furnizori de la producători în mod liber, la preţ de piaţă. De la 1 aprilie 2021, piaţa gazelor va fi complet liberalizată. 

Aceasta a fost, pe scurt, promisiunea  făcută de reprezentanţii României în faţa celor de la Comisia Europeană, urmând ca, într-o săptămână, să fie trimise şi în scris propunerile către Bruxelles, potrivit unor surse care au participat la discuţie. Urmează ca, ulterior, autorităţile de la Bucureşti să emită şi legislaţia pentru a pune în practică cele promise. Nivelul preţului reglementat, pentru 50% din consum, la care Petrom şi Romgaz va trebui să vândă gazul în perioada de un an de după 1 aprilie 2020 nu este cunoscut încă şi nu a fost prezentat.

Potrivit surselor noastre, reprezentanţii CE ar fi acceptat propunerea României, dar o decizie referitoare la închiderea (sau supendarea) procedurii de infringement va fi luată după ce România va trimite în scris angajamentele către Bruxelles.

Această dereglementare în etape avantajează marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, în principal, iar cei care pot fi consideraţi perdanţi sunt producătorii, Petrom şi Romgaz.

În ultimele discuţiile care au avut loc la noi, înainte ca Guvernul să avanseze promisiunile către CE, Engie și E.On și-au susținut din nou poziția cunoscută, încercând să profite de re-reglementarea pieței și plafonarea prețului de gaze la achiziție, legiferate prin OUG 114, care îi avantajează. Ei au spus  că, de la 1 aprilie 2020, timp de încă un an, ar trebui ca jumătate din gazul intern pe care îl livrează consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică pentru populație ar trebui să fie cumpărat de la producători (Petrom și Romgaz) la prețul actual, de 68 de lei/MWh. Au opinat ca doar restul de 50% să fie cumpărat de pe bursa, la prețul pieței. Motivația este știută: re-liberalizarea trebuie să se facă în etape, nu brusc, pentru ca facturile să nu devină de ne-suportat. Furnizorii au spus că, în cazul unei liberalizării bruşte, prețul de achiziție al gazelor ar putea crește cu circa 45%, deci consumatorii finali, în special cei vulnerabili, ar avea mari dificultăţi în plata facturilor.

Petrom și Romgaz, cei doi producători de gaze ai țării, care au fost afectați sever de OUG 114 și de OUG 19, care o completează, au susținut că liberalizarea trebuie făcută, perntru că altfel vor fi mult mai multe efecte negative: amenzile plătite ca urmare a infringementului și amenințarea oricăror noi proiecte de creștere a producției interne de gaze, cu consecințe directe asupra independendenței energetice a țării. Ei au spus că, de la 1 aprilie 2020, toate cantitățile de gaze trebuie să fie puse pe piață și vândute la prețul pieței, în paralel cu creșterea interconectărilor României (pentru a se crește lichiditatea în piață) și introducerea unui mecansim de sprijin pentru a se plăti o parte din factura consumatorilor vulnerabili, în condițiile în care, prin lege, există și sursele pentru acești bani: impozitele suplimentare care se plătesc la producția de gaze.

După cum se poate constata, Guvernul va promova o liberalizare temporizată, deci cei care câştigă sunt E.On şi Engie, iar perdanţii sunt Petrom şi Romgaz.

Context

Reprezentanţii ANRE au afirmat recent, într-o întâlnire cu presa, că Executivul european a cerut autorităţilor române un calendar de dereglementare a preţului gazelor de producţie internă, pentru a renunţa la procedura de infringement împotriva României.

În urma OUG 114/2018, Comisia Europeană a demarat o procedură de infringement împotriva României pentru faptul că producătorii de gaze trebuie să aloce cu prioritate gazele către consumul casnic.În iulie, Comisia a emis un aviz motivat, iar România are termen 26 septembrie pentru a modifica legislaţia, altfel dosarul va merge la Curtea Europeană de Justiţie, iar România riscă să plătească amenzi începând cu data de 27 septembrie.

OUG 114 a bulversat piaţa de gaze, obligând cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, să vândă la preţ plafonat, de 68 de lei/MWh, gazele pentru consumul populaţiei şi al producătorilor de energie termică, la fel şi gazul pe care sunt obligate să îl înmagazineze. Ca atare, cantitatea de gaze pusă pe piaţă începând din luna mai a fost mai mică, iar preţurile pe piaţa liberă au crescut pentru gazul românesc, pe fondul unei creșteri substanțiale a importurilor de gaze rusești.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...