EXCLUSIV Curtea de Conturi verifică facturile de energie electrică ale românilor
Investigaţia vizează investiţiile realizate de operatori şi modalitatea în care ele au fost ulterior incluse în tarifele de distribuţie şi, ulterior, în facturile de energie electrică ale consumatorilor, au declarat, pentru ECONOMICA.NET surse oficiale. În al doilea rând, Curtea de Conturi se uită şi la costurile producătorilor de energie electrică.
Potrivit surselor noastre, Curtea de Conturi desfăşoară, în acest moment, investigaţii la Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)
Surse apropiate de instituţia de reglementare au confirmat, pentru ECONOMICA.NET, informaţia, spunând însă că ancheta se referă la costurile producătorilor de electricitate.
„Curtea de Conturi verifică la ANRE performanţa producătorilor de energie controlaţi de stat. O parte din datele necesare le preiau din monitorizarea ANRE. Se doreşte în principal o analiză a costului de producţie al producătorilor pe o perioadă mai întinsă de timp. Se apreciază că ar fi costuri prea mari cu producţia”, au declarat sursele noastre.
Solicitat, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a transmis că instituţia derulează într-adevăr o investigaţie pe piaţa de energie, iar momentan se culeg date de la ANRE. Pe motiv că analiza este în curs, oficialul a refuzat să dea mai multe informaţii.
Pe baza actualului sistem de reglementare, preţurile şi tarifele pentru propulaţie, pe fiecare componentă (producţie, transport, distribuţie, furnizare) sunt stabilite de ANRE, pe baza costurilor justificate ale fiecărui operator, pe care ANRE le analizează. Ulterior, fiecare dintre aceste costuri sunt incluse în factura de energie electrică. În cazul în care se constatată că ANRE a introdus costuri nejustificate, acestea vor i recuperate ulterior, fie de la producător, fie de la distribuitor, fie de la furnizor, iar factutrile ulterioare vor fi diminuate corespunzător.
Preţul final pe care îl plătim pentru energia electrică, în factură, conţine 10 componente, dintre care preţul propriu-zis al energiei reprezintă doar 30,9%, potrivit datelor Transelectrica. Acest procent reprezintă o medie, în funcţie de coşul de energie de care beneficiaţi, în funcţie de zona geografică şi de furnizor. Restul componentelor sunt o suită de taxe şi tarife care măresc preţul curentului de trei ori, de la producător la consumator acasă. Din acestea trăiesc restul companiilor care aduc curentul de la producător la gospodărie şi statul, care îşi ia partea sa din taxe şi impozite.