EXCLUSIV Discuții peste graniță pentru crearea unui gigant financiar în România. Nemții și francezii, tatonări pentru Groupama Asigurări: Depinde mult de ce va fi în Ungaria. Firma din România neagă ferm

Allianz Țiriac, locul doi în topul celor mai mari societăți de asigurare din România conform Primelor Brute Subscrise (PBS) și lider tradițional în privința profitului, caută să se dezvolte prin achiziția unui nume de top de pe piața locală, iar una dintre ținte este chiar Groupama, cea mai mare firmă de profil din România. Este anunțul pe care Economica îl făcea în premieră în urmă cu șase luni și care, între timp, ne-a fost confirmat, cu detalii, de mai multe surse interne și externe. Majorările de capital de peste 100 de milioane de euro făcute pe fondul exploziei din RCA nu ar fi picat atât de ușor grupului din Franța, la nivelul căruia unii dintre lideri iau în calcul mai multe scenarii, printre care ieșirea completă din Europa de Sud-Est.
Şerban Buşcu - mar, 18 iun. 2024, 22:20
EXCLUSIV Discuții peste graniță pentru crearea unui gigant financiar în România. Nemții și francezii, tatonări pentru Groupama Asigurări: Depinde mult de ce va fi în Ungaria. Firma din România neagă ferm

Tatonările, pentru că deocamdată nu este vorba despre negocieri oficiale, au loc de aproximativ doi ani, între reprezentanți francezi ai grupului Groupama și oameni din conducerea Allianz. La nivel local, așa cum am mai arătat, Allianz Țiriac ne-a transmis un mesaj general în care spune că se concentrează pe dezvoltarea afacerilor și că în măsura în care vor apărea oportunități nu ar spune nu unei noi achiziții. În același timp, Groupama România a negat ferm și prima dată, iar acum vine cu un mesaj mai decis  pe care, la solicitarea societății, îl vom reda integral în cadrul acestui material.

Pe de altă parte, sursele noastre spun că în ciuda politicii specifice grupurilor mutuale, la care apelează și societatatea din România în demersul de a explica de ce pentru  francezi sumele investite până acum (spre un miliard de euro cu tot cu costurile achizițiilor inițiale) nu ar reprezenta un motiv de îngrijorare. o parte din decidenții din boardul Groupama își pun semne de întrebare.

„Pentru grupul lor, Groupama Asigurări este perla coroanei în Europa de Est. Ce au în Bulgaria este insignifiant chiar și pe piața de acolo, iar afacerea din Ungaria este dependentă de contractul cu OTP Bank. Dacă Groupama din Ungaria pierde contractul cu OTP (care le aduce 90% din prime), și sunt semne că îl vor pierde, sunt șanse foarte mari ca în Franța să se decidă ieșirea din regiune.  Sigur că deciziile acestea nu depind de România. E foarte posibil și ca cei din România să nu știe, dar peste granițe, în cercurile interesate, este cunoscut subiectul”, declară o sursă cu multe contacte în asigurări. Potrivit acesteia, discuțiile ar fi fost chiar mai avansate în acest moment, dacă în boardul grupului francez nu ar mai fi încă persoana care, în urmă cu 17 ani, a decis ca Groupama să se extindă în Europa de Est.

„Francezii au avut mereu un anumit tip de eleganță față de cei aflați către finalul carierei, mai ales când e vorba despe membri ai conducerii. Dacă s-ar lua decizia ieșirii din Europa de Est, înainte ca cel care a decis să intre în această regiune să se retragă, ar fi o pată pe obrazul său. Aceasta pentru că, cel mai probabil, vânzarea s-ar face, totuși, în pierdere, având în vedere investițiile foarte mari pe care francezii le-au făcut în zonă, mai ales în România. Plecarea respectivei persoane, care se va întâmpla se pare nu peste foarte multă vreme, va fi încă un factor catalizator pentru eventuale negocieri de vânzare”, completează experimentatul finanțist.

Iată ce ne transmite Groupama Asigurări despre posibilitatea de a fi vândută:

„Mesajul dumneavoastră legat de o posibilă vânzare a companiei este fals. Grupul nostru, la nivel internațional sau local, nu a fost și nu este implicat în astfel de discuții.  Groupama România, cu o prezență de 15 ani pe piața locală, a încheiat un an 2023 foarte bun, iar rezultatele primelor șase luni din 2024 confirmă faptul că strategia noastră este cea potrivită: suntem în topul preferinței românilor, recunoscuți pentru serviciile de calitate și avem o echipă motivată. Avem așadar o fundație solidă, pe care construim în mod sistematic, privind întotdeauna viitorul dintr-o perspectivă echilibrată, care pentru noi se traduce prin valoare pentru clienți – parteneri – echipă – acționari, alături de angajamente pe termen lung. Avem toată susținerea Grupului nostru, un Grup internațional puternic, mutualist, prezent în 10 țări și confirmat recent ca A+ de către Fitch și care investește constant, prin compania noastră, în economia locală, în comunități, echipă și parteneriate, urmărind o dezvoltare sustenabilă și pe termen lung. Achizițiile sunt parte din strategia noastră, însă dintr-o singură perspectivă, cea a cumpărătorului.  Prezentarea acestui tip de zvonuri, lipsite de orice fundament real, vine într-un context în care piața de asigurări din România, în ansamblul său, se află într-un proces de normalizare, în care actorii responsabili angrenează resurse considerabile pentru ca noi toți să putem privi spre un viitor în care prevenția și conceptul de asigurare sunt o normalitate.”

Groupama este unul dintre cei mai serioși și diversificați asigurători din România, iar asta a costat serios grupul. Doar „nota” pentru intrarea în forță pe RCA  a fost de peste 100 de milioane de euro, până acum. Investiții totale spre un miliard de euro și probabil mai urmează: „Nu reușesc să scaleze!”

Un alt element care dă de gândit, spun alte surse, de această dată din țară, a fost plecarea de la conducerea Groupama a lui Francois Coste, CEO-ul societății. Un personaj foarte influent din toate punctele de vedere (politic, economic, social) și un vector important pentru relațiile generale dintre România și Franța,  Coste a condus Groupama din 2012, fiind practic directorul (din 2014 și CEO) care a pus firma pe o anumită direcție, după ce se încheiase procesul de fuziune între societățile cumpărate în România de francezi. Spre mirarea multora și, spun surse apropiate situației, spre îngrijorarea celor de la Groupama Asigurări care au fost la rândul lor luați prin surprindere, Coste nu și-a mai prelungit mandatul care expirase deja din 2022 și a părăsit Groupama în mai 2023. Cu doar câteva luni înainte, în februarie 2023, ASF anunța aprobarea unei majorări de capital de 40 de milioane de euro făcută prin împrumut de la grupul-mamă. Cu tot cu această sumă, erau deja 100 de milioane de euro pe care grupul i-a trimis în România în nici doi ani, în contextul nevoilor generate de explozia pe RCA.

„Orice ar spune și oricum ar fi prezentate aceste majorări de capital, în general că nu au fost aduse de nevoie ci din dorința de a arăta cât mai multă soliditate și a se pregăti pentru viitor, nu au picat bine la nivel de grup aceste majorări succesive. Nici nu putem spune că e vreun efort uriaș având în vedere dimensiunile Groupama, dar astfel de mișcări bruște au proprietatea de a le aminti cât au investit până acum în România și dacă nu cumva ar fi cazul să pună capăt. Poate cu profit, de ce nu?  Ca să o spun în câteva vorbe, mie îmi e clar că ei nu au reușit să scaleze business-ul din România (n.r. a scala este un termen modern din business care presupune depășirea unui punct de dezvoltare de la care înainte veniturile cresc exponențial în timp ce cheltuielile rămân relativ reduse)”, spune un vechi specialist din România.

Dacă punem la socoteală cele 700 de milioane de euro investite inițial, majorările din ultima vreme și celelalte investiții din timp, suma totală trimisă de francezi în România merge spre 1 miliard de euro.

Vedeți AICI rezultate financiare înregistrate de Groupama în 2023, unde se vede clar că vânzările de RCA au explodat (mișcare care începuse din 2022, după falimentul City) și deja au tras după ele și despăgubirile 

Primul an cu profit mai serios a fost, într-adevăr, 2023, după cum arată rezultatele care pot fi consultate mai sus, însă este de remarcat faptul că portofoliile de RCA ajung la apogeul daunelor abia după circa 2-3 ani de când încep să „se umfle”, ceea ce înseamnă că 2024 este și va fi un an interesant din acest punct de vedere, iar 2025 va fi la fel. În acest context, o nouă majorare de capital, care să țină indicatorii de solvabilitate la un nivel liniștitor, este foarte probabilă. De menționat că Groupama a fost mereu unul dintre cei mai buni plătitori din România, cu un număr mic de reclamații la ASF sau litigii în instanță. De asemenea, firma are unul dintre cele mai diversificate portofolii, partea de RCA nefiind încă majoritară în aceste portofolii, care cuprind asigurări de viață, de sănătate, de locuință, de răspunderi, CASCO sau pentru companii. Totuși, spun specialiști cu care am discutat și care, la rândul lor, au informații privind discuțiile de la nivelul grupului, expunerea masivă pe RCA fără  a menține respectivul portofoliu într-o marjă constantă de profit înseamnă, mai devreme sau mai târziu, majorări de capital, deci alți bani blocați. Cum rezervele din profit ale Groupama Asigurări nu pot fi atât de mari, întrucat firma nu a prea avut profit substanțial de-a lungul timpului, orice majorare se va face cu ajutorul grupului.  Simplu spus, majorările de capital sunt necesare pentru a acoperi rezervele de daună menite să garanteze plata despăgubirilor.

Consiliul Concurenței nu ar avea de ce să aibă din start o problemă cu o tranzacție Allianz-Groupama pe piața din România. Ar lua naștere un gigant pentru piața locală

În diversele cercuri din România unde se discută posibilitatea ca Allianz Țiriac să cumpere Groupama Asigurări în urma unei înțelegeri la nivelul grupurilor omonime se aduce des drept contrargument faptul că o astfel de tranzacție nu ar fi niciodată acceptată de Consiliului Concurenței. Cu siguranță că analiza ar fi una delicată și complexă, însă aceasta nu înseamnă în niciun caz că o astfel de tranzacție ar fi respinsă din start. Ne-o demonstrează tranzacții uriașe la nivel european, verificate de autoritățile europene dn domeniu și aprobate pe legi similare sau foarte asemănătoare cu cele din România.

Este suficient, poate, să amintim de tranzacțiile între giganți ca Nestle, Kraft, Procter and Gamble, Bayer și altele, tranzacții care au creat practic firme care controlează părți uriașe din producția de alimente, produse de igienă ori medicamente, la nivel mondial.

Revenind la România, problema concentrării poate fi rezolvată prin renunțarea la anumite active pe anumite linii de asigurare ori prin transferul acestor active spre alte societăți. Există suficiente formule prin care acest lucru să se poată întâmpla, inclusiv asumarea de catre grupuri a unei părți din portofolii, în baza pașaportului european (FOS sau FOE).

Pe de altă parte, la cum arăta piața la final de 2023, cele două societăți ar aduna în jur 48% din piața asigurărilor generale și circa 45% din piața cu tot cu asigurări de viață. La nivelul RCA ar însuma pete 48% din piață, pe CASCO ar reprezenta spre 44%, pe sănătate spre 40%, iar pe locuințe spre 50%. Practic, un gigant financiar, cu Prime Brute Subscrise care ar merge spre 3,5 miliarde de lei.

Două firme atât de asemănătoare, dar atât de diferite. În 2023, Groupama  a câștigat în preferințe, dar AZT rămâne „profesorul de profit”

Ca structură, cele două sunt foarte asemănătoare. Au pus mereu accent pe asigurările facultative și au intrat pe RCA doar atunci când au simțit că se poate face profit. Asigurările de locuință, cele de sănătate și cele CASCO ocupă locuri importante în strategia celor două. Deși în mai mică măsură decât firmele din VIG, de exemplu, adică Omniasig și Asirom, cele două au interes și pentru asigurările corporate. Interes există și pentru asigurările de viață, însă aici doar AZT a marcat substanțial în ultimii ani, ajungând pe locul trei în domeniu, deși este o societate compozită. Groupama are sub 2% din piață. Ambele societăți au o rețea importantă de agenți proprii și chiar o rețea de sucursale la nivel național (mai ales Groupama), fiind cele mai importante și din acest punct de vedere.

Mai departe, însă, diferența de abordare și flexibilitatea mai crescută de care Allianz Țiriac a dat dovadă de-a lungul timpului s-a văzut, de exemplu, în momente importante cum a fost cel al accelerarii pe piața RCA. Allianz a intrat înainte de falimentul City Insurance, simțind că ceva se va întâmpla, și-a format încă de atunci o bază și a profitat din plin de creșterile de preț substanțiale, venite după falimentul City și mai ales în contextul problemelor celor de la Euroins, care au ridicat și ei prețurile. Astfel, AZT a plecat cu o bază solidă pentru reînnoiri și are un portofoliu de RCA profitabil, cu un câștig de circa 4% în 2023. Groupama nu a anunțat rata combinată a daunei pentru linia RCA. Știm, totuși, că, la nivel general, a obținut, în 2023, cel mai mare profit din istoria sa și practic primul profit cu adevărat notabil din cei 15 ani. Compania a avut un plus de 217 milioane de lei și, totuși, rezultatul este cu 40 de procente  sub cel al Allianz Țiriac, care a avut în mod constant profituri semnificative și care în 2023 ajuns la un plus de 346 de milioane de lei.

Deși nu reprezintă în sine un indicator al profitului, o tendință în ceea ce privește profitabilitatea celor două, mai bine zis diferența de tendințe, se poate vedea și din datele ASF privind Primele Brute Subscrise și, respectiv, Indemnizațiile Brute Plătite (IBP). Dacă la final de 2023 Groupama deținea 26,48% din PBS și plătise 26,82% din IBP, în cazul Allianz cota de prime a fost de 20,62%, în timp ce cota în plăți de doar 19,03%.

Aici este marea diferență între cele două societăți și din acest punct de vedere poate fi decisivă o schimbare de abordare a francezilor către mai mult pragmatism. Diferența se vede și din discursurile celor două companii.

Groupama vorbește despre explozia pe RCA, parcă încercând să explice ceva, ca despre „o creștere asumată cu responsabilitate în procesul de normalizare a pieței”, în timp ce Allianz Țiriac scoate în față profitul de 4%, lucru rar în RCA. Altfel spus, un discurs mai degrabă social și politic comparativ cu un discurs de business.

La nivel general, Groupama transmite că „a câștigat preferința românilor”, în timp ce Allianz Țiriac anunță că va depăși 100 de milioane de euro profit în 2024, o bornă greu de imaginat în perioada în care pe piață încă mai existau societăți ca City sau Euroins.

Citiți AICI despre cum a câștigat Groupama Asigurări preferințele, în cel mai bun an din istoria sa

AICI despre planurile Allianz Țiriac în ceea ce privește profitul și subscrierile, precum și despre premiera pe care vrea să marcheze 

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...