EXCLUSIV Avem documentul care a dat foc pieței asigurărilor. Ce a găsit ASF la Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu 2 milioane de clienți

Din documentele aflate în posesia ECONOMICA.NET reiese că, cel puțin în cazul dosarelor analizate de cei de la ASF, există situații în care compania întârzie constatarea sau reconstatarea daunelor, constituie rezerve mai mici decât impun normele sau întârzie ori chiar omite să transmită ofertele de despăgubire în cazurile în care reparațiile se fac în service-uri cu care Euroins nu are convenție. De asemena, se vorbește de o subadecvare de 205 milioane lei a rezervei RBNS, dar și despre lipsa unor documente care să certifice că 50% din rezervă este acoperită prin reasigurare, așa cum susține compania în rapoarte. În plus, Euroins ar fi acordat împrumuturi de 300 de milioane de lei fără a avea o strategie, o politică clară în ceea ce privește gestionarea riscului. Euroins contestă, așa cum se poate vedea și în documentul atașat, majoritatea acestor constatări.
Şerban Buşcu - lun, 15 iun. 2020, 18:23
EXCLUSIV Avem documentul care a dat foc pieței asigurărilor. Ce a găsit ASF la Euroins, al doilea mare asigurător RCA, cu 2 milioane de clienți

Actuala dispută dintre Euroins și City Insurance, pe de o parte, și service-uri susținute de transportatori și având alături și unele asociații de consumatori se concentrează, în esență, pe modalitatea în care firmele de asigurare înțeleg să plătească daunele din RCA și felul în care service-urile înțeleg să tarifeze reparațiile și mașina la schimb oferită clienților pe perioada reparației.

Asigurătorii acuză service-urile că practică tarife mult prea mari cu ora de manoperă și că taxează prea mult chiria pentru mașina la schimb, în timp ce unitățile service, susținute de COTAR și de mai multe asociații din domeniul protecției consumatorilor, acuză City Insurance și Euroins că nu achită la timp și integral daunele. De altfel, cele două societăți adună și cele mai multe reclamații la ASF, iar jumătate din aceste reclamații sunt făcute tocmai de service-uri sau alți mandatari ori intermediari. Euroins a ajuns la un volum de circa 1500 de reclamații la ASF pe lună și la un cuantum de peste 6000 de procese, conform unor date pe prima parte a lui 2019. Și procesele vizează, în majoritate, tot dispute cu service-uri sau intermediari.

 Conflictul dintre cele două părți a izbucnit și în presă, în contextul în care se apropie și modificarea legii RCA și a culminat cu acuzații grave, unele de natură penală, pe care nu le vom detalia aici, nefiind susținute cu dovezi solide. În orice caz, părțile s-au acuzat reciproc că încalcă legea și că beneficiază de sprijin din ASF. ECONOMICA.NET a intrat în posesia mai multor documente, care arată exact ce au descoperit specialiștii ASF la Euroins, ce au obiectat cei de la companie, dar și ce a decis Consiliul ASF, adică vârful numit politic al instituției.

Citește AICI decizia de sancționare a Euroins, care conține și constatările specialiștilor ASF și obiecțiile Euroins

Trebuie precizat că, deși amenda primită de Euroins și contestată deja în instanță a venit în februarie 2020, ea este rezultatul unui control periodic efectuat în 2019 și bazat mai ales pe date din 2017 și 2018. Totuși, acesta este modul de lucru din supraveghere și unor astfel de controale, unele rezultate tot cu sancțiuni, s-au supus aproape toate firmele de asigurare, chiar în 2019.

Mai amintim și că Euroins a mai fost sancționată și obligată să aducă o majorare de capital și în 2016, când un control a descoperit situații aproape similare cu cele găsite la controlul din 2019.

Mai amintim și că, într-o reacție la o serie de materiale apărute în presă, Euroins a arătat că doar în ultimul an a adus peste 160 de milioane de lei la rezerve și că apreciază că se află în conformitate cu „până și cele mai conservatoare reglementări”. Compania mai transmite că a plătit daune de 882 de milioane de lei doar în 2019, cu 34% mai mult decât în 2018 și că a gestionat 113.000 de dosare de daună, cu 29% mai mult decât în 2018.

Consiliul ASF a „îmblânzit” propunerile venite de pe sector

Una dintre acuzațiile pe care service-urile și transportatorii le aduc ASF este că a fost prea blândă cu Euroins și City Insurance, motiv pentru care cele două își permit să nu achite la timp și integral daunele. Este foarte greu de apreciat de către un nonspecialist care este nivelul potrivit al unei sancțiuni în funcție de abaterile găsite. Cert este, însă, că propunerile celor din sectorul asigurări, mai precis din Direcția Supraveghere și Control, au fost îmblânzite de către membri Consiliului ASF, organismul care stabilește sancțiunile, potrivit legii.

Cea mai importantă modificare aplicată de Consiliu propunerilor de pe sector a fost, potrivit documentelor analizate de ECONOMICA.NET, limitarea perioadei sub care Euroins s-a aflat sub coadministrarea temporară a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). Mai precis, propunerea a fost ca FGA să lucreze împreună cu conducerea companiei timp de șase luni, în timp ce consilierii au decis ca acest lucru să se întâmple „până la numirea unui nou Consiliu de Administrație”.

Drept urmare, în practică am avut o perioadă de doar câteva săptămâni în care echipa FGA nu avea cum să își facă treaba, adică să vadă exact cum funcționează procedurile interne ale Euroins și, eventual, să le schimbe sau să le îmbunătățească împreună cu conducerea firmei.  Tot atunci, ASF a mai decis și aplicarea unei amenzi de 500.000 de lei precum și realizarea de către Euroins a unui plan de măsuri pentru remedierea problemelor identificate de echipa de control. Și în ceea ce privește cuantumul amenzii au fost propuneri, inclusiv din Consiliu, pentru sume mai mari, însă majoritatea a decis altfel.

ASF: Proceduri neclare la instrumentarea daunelor, rezerve fără TVA în zeci de dosare, întârzieri la constatarea și reconstatarea daunelor, netransmiterea ofertelor către service-uri cu care nu au convenție, neclarități privind contractele de reasigurare. Subadecvare de 205 milioane lei pentru rezerve și împrumuturi de 300 de milioane de lei acordate fără o politică privind riscul de credit


Mai jos, vă prezentăm cele mai importante constatări ale celor de la ASF. Menționăm că abeterile sesizate nu se referă la toate dosarele Euroins ci doar la un număr limitat, deoarece nici nu era fizic posibil ca cei de la ASF să analizeze toate cele câteva sute de mii de dosare ale Euroins din perioada luată ca reper.  Toate abaterile sesizate precum și obiecțiunile ridicate de Euroins pot fi citite în documentul atașat

 

Prevederi neclare în procedurile de instrumentarea a daunelor și gestionarea petițiilor primite la ASF

– Reconstatări cu întârzieri mai mari de trei zile

– Netransmiterea unor oferte de despăgubire în cazul reparațiilor din service-uri cu care Euroins nu are convenție

–  Întârzieri la plata daunelor, inclusiv în cazul reparațiilor în regie proprie, adică situațiile în care păgubiți încasează o sumă înainte de a repara mașina

– Neplata penalităților de întârziere de 0,2% pe zi

Subevaluarea rezervei de daună în cazul mai multor reparații din service-uri partenere Euroins

Subevaluarea rezervei prin calcularea despăgubirilor fără TVA

Subadecvare de 142 de milioane de lei a rezervei RBNS, la 31.12.2017 și de 205 milioane lei, la 31.12.2019, conform testelor run off

Din contractele analizate, nu rezultă că partea din rezervă declarată ca acoperită prin reasigurare (50%), chiar reflectă realitatea.

– Împrumuturi de aproape 300 de milioane de lei acordate fără a avea o politică clară în ceea ce privește gestionarea riscului de credit


Ulterior apariției textului, cu precizări și actualizări a venit și compania Euroins. Publicăm mai jos ceste preciări care conduc spre concluzia, asumată de Euroins, că motivele amenzii nu mai stau în picioare.


1. Întârzieri la efectuarea constatărilor – din analiza internă rezultă că numărul întârzierilor la efectuarea constatării daunelor raportat la data avizării daunelor nu depăşeşte 20-30 de cazuri pe lună, reprezentând cazuri izolate, care raportate la numărul total de dosare de daună deschise într-o lună reprezintă mai puţin de 0,2%. Mai mult, pentru a oferi servicii de calitate în procesul de constatare, Euroins Romania a lansat o platformă online de avizare şi constatare a daunelor, situaţie în care constatarea se efectueaza în aceeaşi zi în care avizarea a fost finalizată de către persoana prejudiciată.

2. Netransmiterea unor oferte de despăgubire în cazul reparaţiilor din service-uri cu care Euroins nu are convenţie – Aspectele legate de de emiterea şi transmiterea ofertelor de despăgubire au fost eliminate, iar procesul a fost îmbunătăţit prin noua procedura de soluţionare a dosarelor de daună, emiterea ofertelor fiind automatizată acum.

3. Întârzieri la plata daunelor, inclusiv în cazul reparaţiilor în regie proprie, adică situaţiile în care păgubiţii încasează o sumă înainte de a repara maşina – Prin revizuirea procedurii de instrumentare a dosarelor de daună RCA, a fost îmbunătăţit şi acest aspect, astfel că raportat la dosarele instrumentate în decurs de o lună, situaţiile în care se constată întârzieri reprezintă mai puţin de 0,5%.

4. Neplata penalităţilor de 0,2% pe zi – Trebuie făcută o distincţie între neplata despăgubirilor şi neplata diferenţelor dintre sumele solicitate şi pe care Societatea nu le recunoaşte, fiind mult peste sumele returnate de sistemele de specialitate. Ca parte a planului de măsuri, sistemul IT urmează să fie îmbunătăţit, astfel încât aceste posibile penalităţi să fie calculate automat.

5. Subestimarea rezervei de daună în cazul mai multor reparaţii în service-uri partenere Euroins – Şi în acest caz, trebuie făcută o diferenţă între sumele solicitate şi diferenţele neacceptate de către Euroins şi considerate ca fiind nejustificate. Toate daunele achitate către service-urile partenere au fost consolidate şi li s-au alocat rezerve la costurile de referinţă necesare, potrivit legii RCA. Rezervele companiei au crescut cu aproximativ 160 de milioane de lei de la data controlului ASF.

6. Subevaluarea rezervei prin calcularea despăgubirilor fără TVA, subadecvarea de 142 de milioane lei a RBNS la 31.12.2017 şi de 205 milioane lei la 31.12.2018, conform testelor run-off – Testele run off nu reprezintă o subadecvare a rezervei, atâta timp cât creşterile ulterioare ale rezervelor pentru daune raportate deja sunt considerate tot ca run-off. De la data controlului şi până la 31.12.2019, rezervele totale ale Euroins au crescut cu peste 160 de milioane lei.

7. Din contractele de resigurare nu rezultă că partea declarată ca fiind acoperită de reasigurare (50%) chiar reflectă realitatea – Începând cu anul 2020, Euroins Romania a revizuit programul de reasigurare. Cu toate acestea, contractele încheiate înaintea anului 2020 au fost testate în mai multe rânduri cu privire la transferul de risc al acestora, rezultatele indicând în mod cert că în cazul respectivelor contracte există un transfer de risc cert.

8. Împrumuturi de aproape 300 de milioane de lei acordate fără a avea o politică clară în ceea ce priveşte gestionarea riscului de credit – Începând cu anul 2020, Euroins Romania are o politică clară privind acordarea de imprumuturi. Menţionăm faptul că tranzacţiile în discuţie nu reprezintă împrumuturi, ci contracte Repo, care sunt contracte pe termen scurt şi încheiate cu societăţi neafiliate. Cifra de 300 milioane lei nu reprezintă valoarea la un moment dat a acestor împrumuturi, ci suma, rulajul total al tuturor contractelor de tip Repo, pe o perioadă de doi ani. În marea lor majoritate, aceste contracte au fost închise, iar la 31.12.2020 se estimează că vor rămâne în sold aproximativ 4 milioane de lei. Societatea a beneficiat prin intermediul acestor contracte fie de instrumente lichide, fie de venituri realizate prin încasarea de dobânzi.



 

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...