EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat că este discriminată de ASF și autoritățile europene

City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, cu trei milioane de clienți doar pe zona RCA, a reclamat, în a doua parte a lui 2020, la Consiliul Concurenței, că exercițiul Balance Sheet Review (BSR, în esență cel mai mare test de stres efectuat vreodată pe piața de asigurări din România) pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl desfășoară împreună cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale(EIOPA) este discriminatoriu. City Insurance susține, în principal, că aplicarea acestui exercițiu, care testează practic capacitatea companiilor supravegheate de ASF de își respecta obligațiile de plată a daunelor, creează un avantaj competițional pentru firmele care au intrat sau ar dori să intre în România în baza așa numitului "pașaport european", fără a se supune, deci, supravegherii locale și exercițiului BSR. Analiza demarată de Consiliul Concurenței încă de anul trecut, conform unor surse oficiale și din piață, va avea implicații asupra întregii piețe a asigurărilor și, implicit, asupra celor circa 6,5 milioane de șoferi care plătesc anual RCA.
Şerban Buşcu - mar, 11 mai 2021, 22:16
EXCLUSIV: Dosar de amploare la Consiliul Concurenței, de interes pentru toți șoferii. City Insurance, liderul RCA, a reclamat că este discriminată de ASF și autoritățile europene

Compania de asigurări arată, printre altele, că firmele  care vând în România în baza dreptului la liberă practică, fără a fi supravegheate de ASF, primesc un avantaj competițional pentru că nu vor fi verificate prin exercițiul BSR. În România doar câteva societăți de dimensiuni foarte mici, majoritatea ” atașate” unor companii de leasing sau unor dealeri de automobile (asigurători interni), funcțíonează în baza FOS (Freedom of Service) sau FOE (Freedom of Establishment). Singura companie de acest gen cu intenții mai serioase la nivelul întregii piețe a fost, până de curând, Watford, societate care însă s-a retras de pe piață.

City Insurance tocmai a pierdut un proces cu ASF și este obligată să își majoreze capitalul social cu 16,5 milioane de euro și să reanalizeze peste 100.000 de dosare de daună. Liderul pieței are și zeci de mii de reclamații la ASF și cam tot atâtea procese cu service-urile care se plâng că asigurătorul nu achită la timp și integral daunele.

De asemenea, așa cum Economica.net a arătat în exclusivitate, în contextul modificării normelor ASF, la o primă analiză City Insurance ar trebui să aducă, până în toamnă, un aport suplimentar de circa 260 – 280 de milioane de lei, pentru a îndeplini noile condiții de lichiditate, care nu mai iau în considerare reasigurarea.

City Insurance este, de altfel, cea mai activă companie de asigurări din România în ceea ce privește acțiunile de contestare a deciziilor sau măsurilor care o vizează. Cel puțin în ultimii ani, absolut toate măsurile luate de ASF cu efect asupra City Insurance au fost contestate pe toate căile, în instanță și în fața altor organisme oficiale.

Un comunicat de presă al EIOPA, detaliat de Profit.ro, anunță că City Insurance s-a adresat și organismului european pentru a contesta exercițiul BSR desfășurat în România. City Insurance susține, printr-o firmă de avocați de top internațional, aproximativ aceleași lucruri pe care le-a reclamat la Consiliul Concurenței, anume că exercițiul BSR este discriminatoriu, excesiv disroporționat și inoportun.

„City Insurance subliniază în plus că BSR se concentrează pe evaluarea conformității Solvabilității II, deși nu există dovezi sau indicii de îngrijorări reale în acest sens. Faptul că piața românească de asigurări este concentrată pe asigurarea autovehiculelor (și, în special, pe cea obligatorie – RCA) nu are nicio relevanță pentru fondurile proprii sau pentru rezervele tehnice ale asigurătorilor (care sunt subiectul specific al BSR). Potrivit recurentului, cauza (și soluția) acestei particularități a pieței românești de asigurări trebuie căutată în altă parte, deoarece este condiționată de nivelul de educație financiară a populației, nivelul de conștientizare și familiaritate al pieței cu asigurătorii și produsele acestora, precum și nivelul de trai și nivelul veniturilor”, scrie City în cerere, potrivit sursei citate.

În paralel o acțiune împotriva exercițiului BSR se desfășoară și în instanțele din România, deschisă de City Insurance. O primă sentință în acest sens urmează să fie dată în toamnă.

Reamintim și că City Insurance se află în plin proces de vânzare către un vehicul înregistrat în Olanda, care, așa cum Economica.net a arătat în exclusivitate, este finanțat inclusiv de către Biserica Ortodoxă a Greciei. City Insurance a anunțat deja că a bătut palma cu respectivul investitor.

 

Cel mai mare test pentru firmele de asigurări este pe ultima sută. Ce este Balance Sheet Review și când îi vom vedea rezultatele?

BSR este un exercițiu amplu care testează în principal solvabilitatea companiilor de asigurări de pe piața locală. „Consiliul ASF a aprobat și condițiile și criteriile pe baza cărora rezultatele exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor și ale testului de stres vor conduce la adoptarea de măsuri de supraveghere care urmează să fie aplicate societăților de asigurare, după încheierea exercițiului BSR (măsuri de follow-up). Momentul de referință pentru datele din bilanț utilizate în acest exercițiu va fi 31 martie 2020”, arată anunțul oficial.

În termeni mai simpli, BSR este un test de stres menit să arate dacă firmele de asigurare au suficiente rezerve și capital pentru a face față obligațiilor de plată în condițiile actuale, dar și în diverse scenarii. Auditarea companiilor este efectuată de companii de consultanță de top. În cazul City Insurance, de exercițiu se ocupă KPMG, firma care a administrat și Astra Asigurări descoperind, în final, că societatea avea un deficit de capital de sute de milioane de lei.

Un astfel de exercițiu, primul de acest gen din istoria pieței, s-a mai desfășurat și în 2015, iar atunci s-a ajuns la concluzia că mai multe societăți de asigurare nu ar face față unor scenarii negative în ceea ce privește evoluția daunelor. BSR este considerat util și relevant deoarece conferă o imagine generală asupra pieței din România și, în plus, este realizat de către companii de consultanță de audit mari, independente. De asemenea, participarea EIOPA la acest exercițiu ar trebui să confere mai multă credibilitate rezultatelor.

Potrivit surselor Economica.net, actualul exercițiu se află pe ultima sută de metri, iar rezultatele vor fi anunțate undeva în luna iunie, cel târziu. Companiile de audit ar fi trimis deja concluziile lor către ASF, care urmează să le analizeze, să le pună cap la cap și apoi să ia măsurile necesare.

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...