EXCLUSIV Coronavirus lovește în plin România. Transporturile, „sângele economiei”, scad la jumătate
Transporturile reprezintă domeniul cu cea mai mare contribuție la bugetul României și, mai important decât atât, unul dintre cei mai mari angajatori. Între 150.000 și 175.000 de oameni lucrează în acest sector esențial pentru orice economie. Criza Coronavirus i-a lovit în plin pe transportatorii români, care cer statului măcar măsuri elementare de sprijin, cum ar fi introducerea posibilității de a anula curse pe unele trasee.
” Este dezastru. La transportul de mărfuri avem o scădere de 20-25%, care încă poate fi gestionată, dar pe zona de transporturi de pasageri este pur și simplu dezastru. Nu vorbim doar despre cursele către Italia, care au fost anulate prin lege, dar tot ce înseamnă transport ocazional de călători este la pământ. Cursele internaționale regulate merg pe pierdere”, ne-a declarat Augustin Hagiu, președintel FORT, una dintre organizațiile reprezentative ale transporatorilor. Potrivit sursei citate, drama majoră este că nu sunt afectate doar cursele de pe rutele externe ci și cele de pe intern, ceea ce nu lasă nicio portiță de scăpare transportatorilor.
Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, vine cu o estimare sumbră în ceea ce privește impactul crizei coronavirus asupra firmelor care lucrează în transportul de persoane.
” Pe zona de transport de pasageri avem o scădere de 50%. Am cerut deja Guvernului să ne dea posibilitatea să renunțăm la unele curse pentru că mergem pe pierdere. În prezent legea ne obligă să respectăm toate liniile. Problema majoră este că nu știm ce va urma. Este un haos general. Probabil că vor fi interdicții și pe cursele de Germania și de alte țări, pentru că știm dejaa că mulți români din Italia plecaseră către alte țări din Europa”, spune Ștefănescu.
În afară de anularea prin lege a curselor regulate pe ruta Italia și de reducerea drastică a numărului de pasageri, speriați de Coronavirus, transportatorii se confruntă și cu o aaltă problemă majoră: deficitul de șoferi.
” Sunt probleme mari cu șoferii. Sunt mulți intrați în carantină în România, la graniță sau în alte țări. Vă dau un exemplu concret. O firmă care are 17 șoferi în carantină. Asta înseamnă că cel puțin 8 mașini ale acelei firme stau acum parcate pentru că nu are cine să le conducă”, afirmă Augustin Hagiu. Potrivit acestuia, spectrul falimentului a devenit o certitudine pentru multe firme. ” Cu cât va dura mai mult criza cu atât va fi mai grav. Eu cred că, dacă mai durează, în maximum două săptămâni vom începe deja să vedem falimente în domeniu”, explică președintele FORT.
Ce poate face statul pentru transportatori
Mai ales în condițiile în care multe dintre problemele transportatorilor vin din decizii le statului, cum este suspendarea curselor regulate pe ruta Italia, un ajutor din aceeași zonă ar fi justificat. Pentru început, cei doi reprezentanți ai transportatorilor cu care am discutat spun că este necesară modificareaa legii în așa fel încât să se poată renunța la rute, acolo unde se merge pe pierdere. Mai departe, o intervenție a statului, de exemplu în sensul unei colaborări cu băncile și firmele de leasing pentru sistareaa plății ratelor ar putea fi una dintre măsuri.
” Sigur că statul ne poate ajuta. Un jutor de stat ar fi cât se poate de justificat în aceste condiții. Nu aș putea spune încă sub ce formă”, spune Hagiu.
Amintim că în alte țări au fost deja luate măsuri în relația cu băncile. În Italia, de exemplu, plata ratelor pentru creditele ipotecare a fost suspendată.
În România, până acum statul nu a trimis nici măcar indicații clare privind felul în care transportatorii trebuie să aplice măsuri de siguranță. După cum spune Hagiu, firmele au învățat una de la alta, ” pe grupuri de WhatsApp” cum și cu ce să sterilizeze mașinile.