EXCLUSIV Euroins anunță că a rezolvat problemele din cauza cărora a fost amendată de ASF: Întârzieri la maximum 0,2% din dosare, proceduri noi

Euroins, unul dintre cei mai mari doi jucători de pe piața RCA din România, cu cel puțin două milioane de clienți pe acest segment, anunță că a îmbunătățit semnificativ atât procedurile de instrumentare a dosarelor de daună și timpii dedicați constatări daunelor cât și situația rezervelor și  reasigurării, potrivit unui mesaj emis ECONOMICA.NET. Practic, Euroins transmite că niciunul dintre aspectele sesizate de controlul periodic din 2019, care a dus la amendarea companiei și la instituirea unui plan de măsuri, nu mai stau în picioare.
Şerban Buşcu - mie, 17 iun. 2020, 18:25
EXCLUSIV Euroins anunță că a rezolvat problemele din cauza cărora a fost amendată de ASF: Întârzieri la maximum 0,2% din dosare, proceduri noi

„În general, precizările de mai jos indică faptul că, de la perioada controlului care a făcut obiectul articolului şi până la momentul actual, Euroins Romania a îmbunătăţit semnificativ indicatorii semnalaţi, astfel încât situaţia la care se referă raportul nu mai este de actualitate.”, ne-au transmis reprezentanții companiei.

Mesajul Euroins vine ca urmare a faptului că ECONOMICA.NET a publicat, în exclusivitate, documentul care consemnează amenda de 500 de lei primită de ASF, precum și abaterile seizate de către sepcialiștii ASF la controlul din 2019.

Așa cum am subliniat și noi în materialul respectiv, neregulile sesizate se refereau mai ales la aspecte din anii 2017 și 2018, iar Euroins a arătat ulterior că acestea au fost rezolvate. De această dată, Euroins detaliază, în exclusivitate pentru ECONOMICA.NET, atât modificările făcute cât și rezultate la care a ajuns.

 

AICI puteți citi, integral, textul referitor la constatările specialiștilor ASF precum și documentul emis de Consiliul instituției



Mai jos, precizările Euroins, punct cu punct, pornind de la afirmațile din textul ECONOMICA.NET, ce redau conținutul materialul ASF:

1. Întârzieri la efectuarea constatărilor – din analiza internă rezultă că numărul întârzierilor la efectuarea constatării daunelor raportat la data avizării daunelor nu depăşeşte 20-30 de cazuri pe lună, reprezentând cazuri izolate, care raportate la numărul total de dosare de daună deschise într-o lună reprezintă mai puţin de 0,2%. Mai mult, pentru a oferi servicii de calitate în procesul de constatare, Euroins Romania a lansat o platformă online de avizare şi constatare a daunelor, situaţie în care constatarea se efectueaza în aceeaşi zi în care avizarea a fost finalizată de către persoana prejudiciată.

2. Netransmiterea unor oferte de despăgubire în cazul reparaţiilor din service-uri cu care Euroins nu are convenţie – Aspectele legate de de emiterea şi transmiterea ofertelor de despăgubire au fost eliminate, iar procesul a fost îmbunătăţit prin noua procedura de soluţionare a dosarelor de daună, emiterea ofertelor fiind automatizată acum.

3. Întârzieri la plata daunelor, inclusiv în cazul reparaţiilor în regie proprie, adică situaţiile în care păgubiţii încasează o sumă înainte de a repara maşina – Prin revizuirea procedurii de instrumentare a dosarelor de daună RCA, a fost îmbunătăţit şi acest aspect, astfel că raportat la dosarele instrumentate în decurs de o lună, situaţiile în care se constată întârzieri reprezintă mai puţin de 0,5%.

4. Neplata penalităţilor de 0,2% pe zi – Trebuie făcută o distincţie între neplata despăgubirilor şi neplata diferenţelor dintre sumele solicitate şi pe care Societatea nu le recunoaşte, fiind mult peste sumele returnate de sistemele de specialitate. Ca parte a planului de măsuri, sistemul IT urmează să fie îmbunătăţit, astfel încât aceste posibile penalităţi să fie calculate automat.

5. Subestimarea rezervei de daună în cazul mai multor reparaţii în service-uri partenere Euroins – Şi în acest caz, trebuie făcută o diferenţă între sumele solicitate şi diferenţele neacceptate de către Euroins şi considerate ca fiind nejustificate. Toate daunele achitate către service-urile partenere au fost consolidate şi li s-au alocat rezerve la costurile de referinţă necesare, potrivit legii RCA. Rezervele companiei au crescut cu aproximativ 160 de milioane de lei de la data controlului ASF.

6. Subevaluarea rezervei prin calcularea despăgubirilor fără TVA, subadecvarea de 142 de milioane lei a RBNS la 31.12.2017 şi de 205 milioane lei la 31.12.2018, conform testelor run-off – Testele run off nu reprezintă o subadecvare a rezervei, atâta timp cât creşterile ulterioare ale rezervelor pentru daune raportate deja sunt considerate tot ca run-off. De la data controlului şi până la 31.12.2019, rezervele totale ale Euroins au crescut cu peste 160 de milioane lei.

7. Din contractele de resigurare nu rezultă că partea declarată ca fiind acoperită de reasigurare (50%) chiar reflectă realitatea – Începând cu anul 2020, Euroins Romania a revizuit programul de reasigurare. Cu toate acestea, contractele încheiate înaintea anului 2020 au fost testate în mai multe rânduri cu privire la transferul de risc al acestora, rezultatele indicând în mod cert că în cazul respectivelor contracte există un transfer de risc cert.

8. Împrumuturi de aproape 300 de milioane de lei acordate fără a avea o politică clară în ceea ce priveşte gestionarea riscului de credit – Începând cu anul 2020, Euroins Romania are o politică clară privind acordarea de imprumuturi. Menţionăm faptul că tranzacţiile în discuţie nu reprezintă împrumuturi, ci contracte Repo, care sunt contracte pe termen scurt şi încheiate cu societăţi neafiliate. Cifra de 300 milioane lei nu reprezintă valoarea la un moment dat a acestor împrumuturi, ci suma, rulajul total al tuturor contractelor de tip Repo, pe o perioadă de doi ani. În marea lor majoritate, aceste contracte au fost închise, iar la 31.12.2020 se estimează că vor rămâne în sold aproximativ 4 milioane de lei. Societatea a beneficiat prin intermediul acestor contracte fie de instrumente lichide, fie de venituri realizate prin încasarea de dobânzi.


 

Te-ar mai putea interesa și
2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor în România. Ce spune ANM
2024, cel mai călduros an din istoria măsurătorilor în România. Ce spune ANM
Anul 2024 este cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice în România, temperatura medie anuală fiind de 12,99 grade Celsius, iar abaterea termică de 2,7 grade Celsius faţă de......
Ciolacu: Bugetul trebuie aprobat până pe 27 ianuarie. Cer miniştrilor să includă şi propuneri de restructurare a posturilor nejustificate
Ciolacu: Bugetul trebuie aprobat până pe 27 ianuarie. Cer miniştrilor să includă şi propuneri de restructurare a posturilor ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că Guvernul trebuie să adopte bugetul pe anul în curs până cel târziu pe ...
Bosch mizează pe vânzări de software și servicii de peste șase miliarde de euro până în 2030
Bosch mizează pe vânzări de software și servicii de peste șase miliarde de euro până în 2030
La ediția din 2025 a Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas, grupul Bosch și-a prezentat cele mai noi produse care ...
România a ajuns la un deficit comercial de 30 de miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut
România a ajuns la un deficit comercial de 30 de miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut
În luna noiembrie 2024, exporturile au însumat 8.389,4 milioane euro, iar importurile au însumat 11.227,1 milioane euro, ...