EXCLUSIV Faliment City Insurance. RCA de la stat pentru șoferii români? Una dintre cele doar opt firme rămase pe piață cere singură să renunțe la RCA

Austriecii de la Uniqa Asigurări, firmă care desfășoară o retragere ordonată de pe piața din România în ultimii 5-6 ani, au cerut să suspende vânzările d de RCA. Solicitarea a ajuns la ASF și urmează să fie analizată de specialiștii din sectorul asigurări și apoi votată în cadrul Consiliului. Legea sau normele nu prevăd criterii clare de evaluare a unei astfel de solicitări. Impactul direct asupra pieței va fi unul minimal, însă valoarea de semnal a gestului concurentului tradițional al Vienna Insurance Group( cel mai mare acționar din asigurări în România) este una importantă. Prin astfel de gesturi, capitalul străin arată că nu vrea să vândă RCA, fapt care confirmă necesitatea înfințării unui asigurător de stat pentru acest segment, așa cum de altfel oferă posibilitatea și legea 132/2017, a RCA. În România, peste 6 milioane de șoferi sunt obligați să cumpere anual RCA.
Şerban Buşcu - mar, 21 sept. 2021, 22:06
EXCLUSIV Faliment City Insurance. RCA de la stat pentru  șoferii români? Una dintre cele doar opt firme rămase pe piață cere singură să renunțe la RCA

Cei de la Uniqa s-au speriat, spun surse din piață, în momentul în care au început să vândă automat asigurări RCA pentru camioane, în contextul în care City Insurance (liderul din domeniu și firma cu cel mai mic preț) a rămas fără licență, Euroins evită în mod tradițional acest segment, iar celelalte firme au majorat tarifele, într-o mișcare la indigo cu ce au făcut după falimentele Astra și Carpatica, așa cum anticipa Economica.net.

La solicitarea noastră de a comenta informația, cei de la Uniqa Asigurări au preferat să transmită o formulă standard deja consacrată în ultimii ani, arătând că politica sa se concentrează pe segmente profitabile și în niciun caz pe RCA, linie de asigurare care aduce pierderi, în medie, conform datelor ASF.

” Strategia UNIQA continua sa se concentreze pe dezvoltarea segmentului de asigurari non-auto. Succesul acesteia se observa in prezent, ponderea segmentului non-auto in portofoliul UNIQA Asigurari ajungand la aproximativ 50%, de la 20%, nivel la care se situa in 2016.”, ne-au transmis cei de la Uniqa. Din 2016 până în prezent compania a pierdut aproape jumătate din cota de piață, ajungând, la finalul anului 2020, la puțin peste 3%, sub trei dintre companiile care vând doar asigurări de viață (o piață care reprezintă doar 20% din total). La finalul lui 2021 tendința de scădere a cotei va fi continuat, cel mai probabil.

Pe RCA, Uniqa practic nu mai conta, făcând parte din plutonul care a zis nu total acestei linii, alături de Groupama și Generali. De altfel, surse din piață afirmă că nu este exclus ca în următoarea perioadă și ultimele două să iasă oficial din RCA, pentru a evita să facă pierderi. Groupama a mai avut un „accident” în 2016, când falimentul Carpatica a prins-o cu prețurile jos aducându-i câteva mii de camioane în asigurare. Atunci firma a ripostat chiar prin închiderea userilor din aplicațiile brokerilor, gest pe care și Uniqa l-a făcut inclusiv recent.

În ultima vreme, multă lume din piață se întreabă chiar de ce mai stă Uniqa în România, din alt motiv decât că trebuie să fie prezentă acolo unde este și concurentul său tradițional, VIG (acționarul Asirom și Omniasig).

Precizăm că toate firmele care sunt autorizate să vândă RCA și au licența în vigoare sunt obligate să ofere cotații la interogațiile brokerilor. Acesta este motivul pentru care, deși pare ciudat,  unele firme vând RCA fără să își dorească acest lucru.

Bun sau rău, asigurătorul de stat devine  o necesitate, în condițiile în care multinaționalele nu vor, iar Euroins nu poate mai mult decât foarte mult

Acest tip de mesaj pe care companiile străine îl dau pieței, inclusiv la nivel de asociații cu unele ocazii,  anume că nu vor RCA sub nicio formă (Generali, de exemplu, cotează la tarife de 10 ori mai mari decât cel mai bun preț, probabil pentru a fi sigură că nu vinde) este unul prost pentru piață.

Practic, așa cum mai spunea Economica.net, întreaga piață- adică 6 milioane de șoferi doar pe zona de persoane fizice și încă cel puțin un milion de camioane, autocare, microbuze, utilaje și altele- rămâne în doar cinci firme de asigurare, dintre care două din același grup.

Dacă City aduna aprope 50% din piață, într-un format de 9, este lesne de anticipat ce se va întâmpla cu o piață de doar patru spre cinci jucători , unicat european și probabil mondial.

Allianz Țiriac este cea mai solidă firmă de asigurări din România și cea mai profitabilă, fără să evite să joace în piață. Dimpotrivă, a ocupat constant una din primele poziții în ceea ce privește Primele Brute Subscrise (PBS). Societatea afirmă, pentru Economica.net, că nu va ezita să vândă inclusiv RCA și că domeniul auto este unul important pentru ea. Totuși, AZT nu va ieși niciodată din formula aducătoare de profit, iar această formulă vine automat cu o cantitate limitată de RCA, în condițiile în care asigurarea obligatorie aduce pierderi de peste 20 de lei la fiecare 100 de lei (în termeni tehnici, aceasta înseamnă că rata combinată, adică raportul dintre cheltuielile totale și daune pe de o parte și primele brute subscrise pe de alta, este undeva la 122%). Allianz Țiriac a avut în 2020 în jur de 6,5% din piață și probabil că poate urca undeva spre 8-8,5%, dar nu mai mult. În plus, Allianz are o politică specială și vinde RCA mai ales clienților săi care au și alte asigurări la companie.

Omniasig este compania mai așezată și mai mare a grupului VIG. Pe zona auto, societatea este foarte prezentă în relația cu firmele de leasing și pe segmentul autocarelor. Este posibil ca aici să existe un interes ceva mai mare pentru a vinde și RCA celor cărora le vinde și CASCO. Totuși, Omniasig rămâne fidelă echilibrului dintre portofoliile de RCA, de CASCO și de produse non auto (în principal sănătate și property). Mai mult, compania se concentrează în ultima vreme mai mult pe zona corporate și IMM decât pe retail. În 2020 a avut 6,16% și ar putea merge, probabil, de asemenea, către 8,5%-9%.

Asirom sora de grup a Omniasig a trecut printr-o experiență interesantă cu RCA, după falimentele Astra și Carpatica. Sub conducerea slovacului Juraj Lelkes, un vânzător prin excelență și persoană foarte influentă la vârful VIG (unde avea puterea să înlăture sceptiscismul în privința vânzării de RCA în România), Asirom a măturat practic tot ce nu au luat City Insurance și Euroins de la Astra și mai ales de la Carpatica. În acest fel, la un moment dat a ajuns chiar lider de piață, după creșteri semestriale cu două cifre. Experiența s-a terminat însă destul de trist pentru austrieci, când, insuficient pregătit după ani de restructurări pentru a gestiona un volum de daune, aproape că a colapsat inclusi sistemul de gestiune a daunelor. Cea mai mare problemă au fost însă pierderile care au venit după nici doi ani de profit în creștere și care au impus majorări de capital de zeci de milioane de euro. Aceste evenimente, finalizate prin schimbarea întregii conduceri, sunt prea recente pentru  a permite Asirom să accelereze mult pe RCA. De altfel, CEO-ul adus de la Allianz Țiriac în 2017, Cristian Ionescu, a arătat în mai multe rânduri pentru Economica.net, că nu intenționează ca RCA să ajungă la mai mult de 25%-30% din portofoliul firmei care încp e pe pierdere. Cu mică creștere față de 2020, am putea avea un Asirom cu 5, poate 6% din piață.

Grawe O societate foarte mică în România și relativ mică în Austria, deși a crescut masiv pe RCA în anumite perioade nu își poate permite să exagereze la acest capitol fără să fie obligată să aducă majorări substanțiale de capital. Chiar și menținând creșterile din ultima perioadă nu ne putem aștepta să sară de 6%, de la 3,3% cât a avut în 2020.

Euroins Așadar, cumulat, cele 7 firme fără Euroins ar merge la un maximum de 30-35%, punând la socoteală și resturile de la Groupama, Generali și Uniqa. Ar rămâne 65% doar pentru Euroins, chiar mai mult decât a avut City Insurance. Ori societatea cu acționariat bulgar se află în continuare sub  un plan al ASF care le impune inclusiv reducerea ponderii RCA pentru a își rezolva problemele cu gestionarea daunelor. Euroins este a doua cea mai reclamată firmă de asigurări și are aceleași probleme cu service-urile pe care le avea City. În ciuda majorărilor succesive de capital din ultima vreme și a schimbărilor cel puțin declarative de strategie este imposibil să poată gestiona 60-65% din piață fără infuzii uriașe de capital, lucru pe care probabil Eurohold nu este dispus să îl facă.  Totuși, va fi greu să se ferească de RCA și probabil cota sa va urca spre 35%-40%, de la 31% în 2020. Oricum greu de gestionat.

Aceasta este situația pieței în acest moment, fapt care arată că fără un nou jucător va fi greu. La nivelul ASF, așa cum a arătat Economica.net în premieră, există intenția clară de a crea un asigurător de stat pentru RCA, probabil în jurul CEC Bank. Ideea nu este nouă și este inclusă  în legea 132/2017, ca posibilitate. Articolul 47 din lege spune că Miniserul Finanțelor poate elabora actul pentru înființarea unui asigurător cu capital de stat.  Proiectul, spun sursele noastre, este agreat mai nou inclusiv la nivel de Guvern, motiv pentru care ar putea începe în următoarea perioadă. Pe lângă motivele care țin de piață, în fiosofia ASF un asigurător de stat este necesar inclusiv în condițiile în care RCA este impus chiar de Stat, prin lege. Chiar dacă această firmă ar putea acumula pierderi pe termen mediu, ea poate ajunge, pe un model similar cu cel al PZU în Polonia (firmă de stat care are PBS peste toată piața din România) să se echilibreze și chiar să fie profitabilă.

 

AICI mai multe detalii despre cum ar putea arăta viitorul asigurător RCA de stat

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului Otopeni
Guvernul a aprobat indicatorii tehnicoeconomici pentru realizarea unei noi legături între Autostrada de Centură Bucureşti ...
Executivul a aprobat joi indicatorii tehnicoeconomici aferenţi pentru realizarea unei noi legături rutiere între Autostrada de Centură Bucureşti Nord şi viitorul terminal al Aeroportului......
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
România a importat în această seară energie electrică aproape de limita maximă posibilă
În această seară, importul de energie electrică s-a apropiat de pragul de 3.000 MW putere instantanee în condițiile ...
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii pentru a atinge obiectivele fixate pentru 2030
Daniela Dărăban (ACUE): Sectorul de distribuție a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori ...
Sectorul de distribuţie a energiei electrice ar trebui să-şi mărească de cel puţin trei ori capacitatea de investiţii, ...
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume în magazinele Carrefour
O cooperativă din județul Giurgiu intră în programul exclusiv Grădina Noastră, prin care va livra fructe și legume ...
Carrefour România anunță că o nouă cooperativă, aflată în localitatea Malu Spart, din județul Giurgiu, intră în ...