Falimentul City Insurance, fața mai puțin cunoscută. Peste 40 de proiecte pentru drumuri și autostrăzi construite de CNAIR au fost garantate de City. Garanții de aproape 1 miliard de lei sunt fără acoperire în acest moment

Așa cum Economica.net atenționa încă de dinainte de ridicarea licenței fostului lider al asigurărilor, cei 3 milioane de clienți RCA rămași fără asigurare și toți ceilalți șoferi expuși astfel riscului reprezintă doar o latură din efectele colapsului City Insurance. O față mai puțin cunoscută vine din portofoliul uriaș de asigurări de garanții pe care îl gestiona City, companie care ajunsese practic să controleze circa 90% din piața locală de profil, așa cum tot Economica.net avertiza.
Şerban Buşcu - lun, 18 oct. 2021, 22:15
Falimentul City Insurance, fața mai puțin cunoscută. Peste 40 de proiecte pentru drumuri și autostrăzi construite de CNAIR au fost garantate de City. Garanții de aproape 1 miliard de lei sunt  fără acoperire în acest moment

City Insurance nu era doar cel mai mare asigurător RCA din România ci, controlând chiar cote mult mai mari din piață, era și principalul jucător în zona asigurărilor de garanții financiare ori de bună execuție . Odată cu prăbușirea companiei, care s-a a dovedit a fi  mai mult o carcasă  decât o firmă de asigurări, rămân fără acoperire și lucrări care, în total, se ridică la miliarde de lei. Practic, dacă ceva se întâmplă în cazul lucrărilor garantate de City în perioada până când antreprenorul își face altă asigurare sau aduce alte forme de garanție, CNAIR nu are altceva de făcut decât să se înscrie la FGA cu dauna (însă Fondul plătește doar maximum 500.000 de lei, conform legii) și să se înscrie la masa credală după falimentul City, cu șanse mici de a mai recupera ceva. Formele de garanție emise de City vizau buna execuție sau returnarea avansului, adică sume care ajung la zeci sau chiar peste o sută de milioane de lei în cazul lucrărilor de anvergură.

Vezi aici primele decizii ale Tribunalului în cazul falimentului City Insurance și când vor fi denunțate automat asigurările companiei

Unul dintre marii beneficiari care rămân astfel neacoperiți este Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care, arată datele transmise pentru Economica.net, are 43 de contracte cu antreprenori care au depus scrisori de garanție emise de City Insurance. Valoarea totală a acestor lucrări, adică expunerea  City, se apropie de un miliard de lei.

AICI mai multe despe situația de la City Insurance, societate falimentară care folosea practici penale pentru a își justifica solvabilitatea

De precizat și că, o parte semnificativă a celor 43 de contracte aparțin unei singure firme, unul dintre cei mari constructori în relația cu CNAIR, o firmă străină care a avut și probleme în alte țări, conform informațiilor obținute de Economica.net de la surse din piață.

Iată răspunsul CNAIR la solicitarea Economica.net privind detaliile relației companiei cu societăți asigurate de City Insurance:

” Numărul de contracte încheiate între CNAIR și Antreprenorii care au depus Scrisori de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. pentru lucrările de infrastructură rutieră este de 43, iar suma totală a acestor garanții este de 947,035,294.18 de lei RON.   Scrisorile de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. pentru lucrările de infrastructura rutieră sunt în valabilitate, iar în conformitate cu art. 262 alin. (32) prima teză din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, “la data rămânerii definitive a hotarârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare reasigurare încetează de drept în termen de 90 de zile”. A fost publicată în Monitorul Oficial retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., dar instanțele competente nu au decis deschiderea falimentului Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A.. De asemenea, precizăm faptul că, CNAIR va face toate demersurile necesare legale, respectiv înscrierea la masa credală a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. atunci când instanțele competente vor decide deschiderea procedurii de faliment și totodată va solicita Antreprenorilor înlocuirea scrisorilor de garanție emise de către Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A. cu alte scrisori de garanție emise de către alte instituții, în conformitate cu prevederile legale, în vederea asigurării unor instrumente de garantare valabile pentru contractele de lucrări de infrastructură rutieră.”

City domina copios piața și dăduse deja dependență brokerilor din domeniu

Pentru că practica prețuri care s-au dovedit nesustenabile prin chiar prăbușirea companiei (care se pare că nu mai plătise nici măcar programul de reasigurare pentru linia de garanții), dar și pentru că trata cu foarte mare lejeritate contractele de asigurări de garanții (intermediari din domeniu au relatat pentru Economica.net că un contract pe care alte firme îl analizau o săptămână, City îl semna într-o singură oră) , City a ajuns să domine copios zona de garanții.

Practic, juca singură pe piața locală, în condițiile în care concurenții săi în domeniu erau Eximasig (societate de stat care ține de Eximbank și care are o activitate extrem de limitată), ABC Asigurări (o firmă foarte mică ce face expuneri mai ales în afara țării) și Onix Asigurări (o societate cu activitate exclusiv în afara României, practic un instrument folosit de câțiva brokeri pentru a aduce riscuri din Italia pe piața locală). Mai cota și Euroins, însă vânzările sale au fost foarte mici, cel puțin cât a fost în viață City Insurance.

Economica.net remarca această concentrare nesănătoasă încă din urmă cu un an, atunci când o scurtă perioadă în care City Insurance se hotărâse să o lase mai moale cu asigurările de garanții (mai mult forțată de ASF și de limitele contractului de asigurare) a provocat rumoare în lumea brokerilor , care  erau puși în situația nu a nu mai putea oferi clienților acest produs.

AICI mai multe detalii despre aspectul total anormal al pieței asigurărilor de garanții, un monopol în toată regula

Găsirea unei asigurări de garanții  devine o corvoadă. Reacții în lanț, până la nivel de autorități locale. Firmele de construcții au deja probleme

Așa cum am arătat și mai sus, CNAIR a solicitat deja companiilor cu care lucrează să reînnoiască polițele de garanții, în caz că au avut contracte cu City Insurance. În situația CNAIR se află însă probabil zeci sau chiar sute de autorități, până la nivel de Consilii Județene și Primării. Asupra acestor situații, care pot fi dramatice, vom reveni însă săptămâna aceasta.

În prezent sunt autorizați pentru a practica linia de asigurări de garanții mai mulți asigurători locali. Surse din piață spun că se discută punerea la punct a unui sistem prin care chiar să colaboreze unele dintre aceste firme, însă faptic, în acest moment, singura speranță stă în Eximasig. Societatea de stat, ca orice societate de stat, este însă un monstru birocratic, după cum arată oameni care au lucrat cu ei. Mai mult decât atât, nu este clar care este limita de expunere pe care și-o poate permite Eximasig. Poate, însă, că un imbold legislativ și financiar venit de la acțonarul său majoritar, Statul, ar putea mișca lucrurile, după cum speră sepciali;ti din zona supravegherii.  În orice caz, costurile constructorilor cu acest produs vor fi de câteva ori mai mari decât în cazul City Insurance, care, pentru a da un exemplu concret, a asigurat lucrare de 200 de milioane de euro pentru o primă de doar 10.000 de euro. Cealaltă variantă ar fi Euroins, însă nu e clar cât va putea duce compania care oricum va lua foarte mult din cota City Insurance pe RCA și care va fi nevoită să vină cu o majorare de capital destul de consistentă în următoarea perioadă.

AICI despre cum vor fi afectați inclusiv șoferii de penuria din zona asigurărilor de garanții generată de falimentul City Insurance

Până atunci, să vedem de ce asigurarea de garanție- produs pentru existența căruia a luptat inclusiv ASF, alături de constructori, companii de asigurare și brokeri, în 2018, când Guvernul dorea să îl scoată dintre posibilitățile de garantare- este atât de importantă.

Este importantă în primul rând pentru constructori. Legea impune companiilor care participă la licitațiile cu beneficiar instituții publice să aducă garanții de participare și de bună execuție. Aceste garanții pot veni sub formă de lichidități sau scrisori de garanție bancară, însă o variantă mult mai ieftină este polița de asigurare de garanție financiară. Fără acest instrument, costurile constructorilor vor crește substanțial, iar unii dintre ei vor ajunge probabil în situația de nu mai putea participa, având în vedere că ar trebui să blocheze sume importante pentru a aduce garanțiile necesare. Garanția de bună execuție merge până la 10% din valoarea lucrării, în condițiile în care, cel puțin pe zona de drumuri și autostrăzi vorbim de lucrări de la zeci de milioane până la miliarde de euro. Cu alte cuvinte, în loc să plătească câteva mii sau zeci de mii de euro (cât dădeau la City), sau câteva sute de mii de euro, cât vor da dacă alte firme vor mai vinde acest produs, constructorii vor fi nevoiți să blocheze zeci de milioane de euro pentru a garanta lucrările mari de infrastructură.

Păstrând proporțiile, situația este similară și pentru firmele mai mici de construcții, care lucrează cu Primării sau Consilii Județene. Acestea oricum nu au în general disponibilitățile bînești necesare pentru a garanta lucrările prind epozite sau scrisori de garanție. Mai mult, va fi o problemă chiar pentru autoritățile locale, care astfel vor vedea blocate proiectele.

Detalii despre aceste situații, dar și despre felul în care firme foarte mici și brokeri sau consultanți discreți au expus FGA și piața din România unor riscuri uriașe din asigurări de garanții duse în afara țării , într-un material viitor, săptămâna aceasta.

 

Te-ar mai putea interesa și
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi Sunak
Partidul Conservator din Marea Britanie are un nou șef. Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sămbătâ în locul lui Rishi ...
Deputata Kemi Badenoch a fost aleasă sâmbătă lidera Partidului Conservator din Marea Britanie. Badenoch, care a deţinut în trecut funcţia de secretar pentru afaceri, a fost declarată......
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Reacția lui Grindeanu. Explozie pe șantierul autostrăzii A7, în județul Prahova. O persoană a murit
Update: Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a reacționat pe pagina sa de Facebook cu privire la incidentul de pe unul ...
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește salariul mediu net până la 7.000 de lei
Programul de guvernare PNL. Ciucă: Vom crea 400.000 de noi locuri de muncă până la sfârșitul lui 2028 și vom crește ...
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, sâmbătă, la Sinaia, că programul de guvernare al PNL prevede crearea a ...
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
S&P Global a îmbunătățit ratingul suveran al Turciei, pentru a doua oară în acest an
Agenţia de evaluare S&P Global a îmbunătăţit, vineri, ratingul suveran al Turciei de la "B plus", până la "BB minus", ...