„Daca legea criminala votata de PSD intra macar o secunda in vigoare, toate agentiile de rating o sa retrogradeze instantaneu Romania la categoria junk (nerecomandata investitiilor).
Acolo nu se judeca in termeni de populism sau nu, ci in termeni matematici si economici. Ce inseamna aceasta retrogradare imediata? Inseamna un risc de a nu mai putea finanta deficitul bugetar decat la costuri exorbitante si dobanzi din nou foarte mari pentru toti romanii, pentru populatie si pentru firme.
Va insemna falimente pe banda rulanta, romani care-si vor pierde casele luate pe credit, o inflatie galopanta si o recesiune probabil mai mare decat cea din 2009. La fel a aruncat PSD tara in criza si in urma cu 11 ani. Este un gest nu doar de un populism inconstient, este un gest absolut criminal. Este un act de agresiune la adresa stabilitatii economce pus la cale de o grupare infractionala, care stie ca pierde controlul si dispare din viata politica. Nu-i vom lasa si vom ataca la CCR”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru ECONOMICA.NET.
Parlamentarii au hotărât azi în plen că pensiile vor crește cu 40%, de la 1 septembrie 2020. Respingând prevederea de creștere cu 14% care este în vigoare în prezent, dar care contravine legii pensiilor, așa cum a fost revizuită în 2019. Votul final din partea puterii legislative înseamnă așadar creșterea pensiilor cu 40% începând cu data de 1 septembrie 2020. Amendamentul la OUG de rectificare bugetară a fost introdus de PSD și adoptat în comisiile de specialitate, săptămâna trecută. Proiectul de lege pentru aprobarea rectificării, cu modificările impuse de PSD, a fost adoptat cu 242 de voturi pentru, 147 împotrivă.
România a fost condiționată în primăvară de agențiile de rating pentru păstrarea calificativelor de investiții, tocmai de această cheltuială bugetară. Mai precis, au cerut guvernului să dea asigurări că în contextul cheltuielilor cu pandemia COVID 19 nu va majora pensiile cu 40% la 1 septembrie 2020. Măsura fiind considerată o amenințare pentru stabilitatea finanțelor publice și pentru capacitatea României de a-și onora plățile creditelor externe.