EXCLUSIV. Fostul şef al ANRE din perioada guvernului Boc, la un pas să preia şefia Hidroelectrica
Informaţia a fost confirmată pentru ECONOMICA.NET de Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, societate care este în continuare în insolvenţă. „Da, este adevărat că domul Plaveti este în faza de selecţie a directorului general. Acest proces a început înainte de a veni eu la Hidroelectrica. În acest moment, s-a ajuns în faza în care au fost selectaţi cinci candidaţi pentru acest post, iar domnul Plaveti este unul dintre ei” a spus Borza. Procedura de selecţie va fi finalizată luna viitoare, iar numele noului director general va fi cunoscut pe data de 16 martie, a mai explicat Borza.
Hidroelectrica nu are în acest moment un director general „plin”. Postul este ocupat interimar de directorul direcţiei de producţie al companiei, Ovidiu Agliceru. Atribuţiile directorului general sunt însă destul de limitate, în perioada în care societatea este în insolvenţă, dat fiind că toate deciziile sale trebuie avizate de administratorul judiciar, în acest caz Remus Borza.
Iulius Dan Plaveti a fost numit preşedinte al ANRE în 2010, în timpul guvernării Boc, după ce a fost vicepreşedinte al instituţiei. Presa a speculat atunci că Plaveti, care nu avea experienţă în domeniul energetic şi s-a ocupat anterior cu vânzările de maşini (a fost acţionar şi director la German Top Trading, dealer Opel), a fost numit ca urmare a unor interese politice. Plaveti ar fi fost sprijinit puternic de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, Cristache Rădulescu, un influent personaj în PDL, catalogat drept baron local la acea vreme. De altfel, cei doi ar fi şi rude. Potrivit revistei Kamikaze, soţia lui Rădulescu este sora soţiei unui al membru al familiei Plaveti, Dorin.
Doi ani mai târziu, în 2012, premierul Victror Ponta l-a schimbat din funcţie pe Plaveti, înlocuindu-l cu Niculae Havrileţ, susţinut de PNL, care este şi acum preşedinte al ANRE.
Hidroelectrica este o companie controlată de stat şi este cel mai mare producător de electricitate din România. Compania a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei (765,7 mil. euro), cea mai mare din istorie. Hidroelectrica a înregistrat şi un profit de 1,2 miliarde lei (270 mil euro), de asemea cel la mai mare de până acum, în creştere cu 66,8% faţă de câştigul din 2013.
Compania ar urma să iasă din procedura insolvenţei în acest an. Ulterior, un pachet minoritar de acţiuni va fi scos la vânzare pe piaţa de capital.