Furnizorii mari de energie au primit între 14 și 18% din cantitățile de energie solicitate pentru consumul clienților lor pentru anul viitor, potrivit mai multor surse din piață cu care am vorbit astăzi. Amintim că operatorul pieței de energie OPCOM, cel prin care se alocă energia de la producători la furnizori, a stabilit prima alocare, cea anuală, ieri, potrivit datelor de pe site-ul propriu. Furnizorii au fost înștiințați azi despre cât au primit.
MACEE a fost introdus de stat cu intenția de a scădea presiunea, atât pe prețurile la consumator, cât și pe bugetul de stat. Ideea a fost de a obliga productorii să “aloce”, la prețul fix de 450 de lei/MWh energie pentru consumul rețelelor și pentru furnizorii cu clienți finali. Chiar de atunci, s-a spus că energia care va fi alocată prin acest mecanism înseamnă doar undeva la o treime din consumul anului viitor, pentru că restul energiei producătorilor (mai puțin regenerabilii și producătorii în cogenerare, care nu intră în mecanism) ar fi fost deja contractată.
Vedem așadar acum că, pentru furnizori, și acea estimare s-a dovedit acum extrem de optimistă, comparativ cu procentele de 14-16% primite din necesarul clienților raportat la solicitări. Este adevărat că vor urma și licitații lunare, dar volumele alocate nu au cum să crească atât de mult pentru a schimba datele problemei.
Presiune și pe preț și pe furnizori
Începând cu 1 ianuarie toți clienții din România, casnici și industriali, au prețul final plafonat la maximum 1.300 de lei/MWh, cu tot cu tarife și taxe incluse. De asemenea, indiferent de prețul de achiziție al energiei active, statul nu mai decontează furnizorilor nimic peste un cost de achiziție lunar de 1.300 de lei/MWh, calculat ca medie.
Așadar, furnizorii ar trebui ca, din media de prețuri dintre achizițiile din trecut, cantitățile primite la 450 de lei/MWh și achizițiile ulterioare (evident, majoritatea din spot), să “stea” în cei 1.300 de lei, pentru a nu face pierdere pe achiziție, mai puțin pentru consumul din FUI, unde limita a fost ridicată. Cum energia la 450 de lei/MWh se dovedește a fi puțină, totul depinde de cum vor evolua prețurile din piață în viitor.
Amintim că marja de furnizare este, mai nou, reglementată la 73 de lei/MWh, fixă indiferent de costul de achiziție și de cel de vânzare.
Citește și: