EXCLUSIV Se decide soarta metroului din Cluj. Cum vrea Metrans, câștigătorul licitației, să demonteze decizia CNSC care a blocat proiectul
Decizia CNSC a fost luată după ce Metroul SA, concurentul Metrans la licitația organizată de Municipalitatea Clujeană, a adus mai multe acuzații, pe care Metrans le consideră nefondate, încercâd să aducă în acest sens dovezi în fața instanței Curții de Apel din Cluj. Din informațiile ECONOMICA.NET reiese că Metroul SA, până recent deținătoare a monopolului în zona proiectării de linii de metrou, a decis deja să solicite Înaltei Curți de Casație și Justiție strămutarea procesului pe motiv că instanța clujeană nu ar fi imparțială. Până atunci, insa, asocierea SWS Engineering-Systra- Metrans, încearcă să demonteze, punct cu punct, acuzațiile.
Acuzațiile aduse de Metroul SA și susținute, ulterior, de CNSC pot fi consultate AICI
Potrivit documentelor consultate de ECONOMICA.NET, una dintre acuzațiile aduse de Metroul SA este aceea că Metrans ar fi avut acces la informații esențiale pentru licitație, din postura de câștigător al unei licitații anterioare pentru consultanță tot cu Primăria Cluj și tot în legătură cu o linie de metrou. Metrans afirmă, însă, în fața instanței, că cele două licitații nu sunt legate una de cealaltă, obiectul lor fiind total diferit. De altfel, Metrans arată că singurul element pe care acestea l-ar putea avea în comun este intenția de a se construi metrou în Cluj, restul elementelor care, de fapt, sunt relevante fiind fundamental diferite.
Mai precis, prima licitație avea ca obiect realizarea unui plan pentru o linie de metrou, la pachet cu rețeaua de încălzire din Cluj, fără a se preciza explicit un traseu al respectivei linii (ci doar o zona de studiu, cu titlu general), în timp ce a doua licitație, cea contestată, face referire la linia exactă de metrou, cu precizarea clară a traseelor vizate, amplasate în altă zonă decât cea inițial avută în vedere de către Metrans.
În cazul din urmă, mai exact în procedura care se contestă în prezent, documentația pentru pregătirea licitației a fost realizată de către Municipalitatea Cluj cu implicarea companiei Jaspers, experți agreați de Comisia Europeană, pe zona de infrastructură și fonduri europene.
„Traseul de metrou avut în vedere prin documentația elaborată de subscrisa viza un cu totul alt traseu (un traseu circular în interiorul orașului Cluj Napoca) decât traseul stabilit prin documentația de atribuire elaborată ulterior de către Autoritatea contractantă, cu implicarea Jaspers. Prin urmare, chiar și dacă subscrisa am fi dispus de informații detaliate asupra amplasamentului (ceea ce nu e cazul), acestea erau total nerelevante din punctul de vedere al modului de elaborare a ofertei întrucât ele ar fi vizat un cu totul alt amplasament.”, susțin avocații Metrans.
În același context al dezbaterilor purtate în fața Curtii de Apel Cluj, reprezentanții autorității(nr: municipalitatea din Cluj) arată că, „la nivel de principiu, nici nu este interzisă participare în procedură a firmei care a eleborat documentația, chiar dacă nu ar exista diferențele fundamentale care se identifică ușor în cazul metroului Cluj”, conform sursei citate.
„Aceștia(nr: autoritatea) mai arată că, dacă s-ar valida o astfel de interpretare, o restrângere semnificativă a concurenței ar interveni, contrar practicii general împărtășite de Curtea de Justiție Europeană care încurajează toate autoritățile să se informeze în prealabil, să organizeze consultări și să permită un acces nerestricționat la astfel de proceduri de atribuire.”, mai susțin sursele amintite.
De ce a pierdut Metroul SA licitația, conform avocaților asocierii câștigătoare?
Metroul SA a invocat, și a fost confirmat de CNSC, și faptul că Metrans împreună cu asociații străini s-au folosit de informații pe care le-ar fi obținut în urma unei vizite efectuate, împreună cu reprezentanți ai Primăriei Cluj, pe unul dintre șantierele Metrorex, adică Magistrala 5 din București.
Metrans contestă această afirmație și amintește inclusiv faptul că Metrorex lucrează la M5 chiar cu Metroul SA. De altfel, Metroul SA a fost implicată în proiectarea tuturor liniilor de metrou construite după 1990. Potrivit avocaților, nu se cunoaște încă sursa informațiilor vehiculate de către Metroul cu privire la aspectele presupus a se fi discutat cu ocazia acestei vizite.
VEZI AICI DETALII DESPRE PROIECTUL METROULUI DIN CLUJ ȘI DECLARAȚIILE PRIMARULUI EMIL BOC