EXCLUSIV – Mihai Bordeanu, Dacia Country Head Romania: Oricât ne-am aproviziona, apare câte o piesă care ne lipsește pentru o perioadă de timp

Mihai Bordeanu, șeful mărcii Dacia în România, a acordat un interviu în exclusivitate Economica.net, în care a explicat cum vede viitorul pieței auto românești, al mărcii Dacia și de ce există dificultăți în zona pieselor de schimb.
Robert Stan - mar, 20 sept. 2022, 22:05
EXCLUSIV - Mihai Bordeanu, Dacia Country Head Romania: Oricât ne-am aproviziona, apare câte o piesă care ne lipsește pentru o perioadă de timp

Din primele zile ale lui 2021, Mihai Bordeanu este Managing Director Dacia Brand South Eastern Europe şi Country Head Romania. Oficialul mărcii românești, parte a grupului Renault, are o experiență de peste 24 de ani în marketing, comerț și business în companii cu profil auto și FMCG.

Prezent alături de grupul de jurnaliști români care a participat la evenimentul „Dacia Brand Manifesto” de la Paris, în care a fost prezentată întreaga gamă Dacia purtând noua siglă, precum și conceptul Manifesto, Mihai Bordeanu a răspuns întrebărilor Economica.net cu privire la viitorul apropiat al pieței auto românești și al mărcii pe care o conduce.

După o creștere susținută în prima parte a anului, piața auto a înregistrat trei luni de scădere. Credeți că asta reflectă o scădere a cererii sau doar capacitatea de producție și livrare a companiilor?

În privința pieței auto românești, cifrele vorbesc de la sine. Am avut creștere în primele cinci luni din acest an, scădere în următoarele trei. E limpede că avem, atât Dacia cât și celelalte mărci, o latență în a livra portofoliul de comenzi pe care îl deținem. Dacă am avea o viteză mai mare de livrare a mașinilor nu am vedea acum o scădere a pieței. Întrebarea pe care o am eu și, cred, toți cei implicați în piața auto românească, este când vom vedea o egalizare a cererii cu oferta. O tendință de scădere a pieței se vede. Nu doar în România. Inflație e peste tot, prețurile cresc, iar nivelul de trai e tot mai complicat și se anunță o iarnă cu probleme. În acest context, undeva, vom avea o diminuare se sesizabilă a cererii. Nu știu să spun când se va întâmpla asta, dar e foarte posibil. Cert este că, acum, pe termen scurt, dacă am putea livra mașinile deja comandate, evident că nu am vedea o scădere a pieței românești.

Totuși, piețele mari, din vest, s-au comportat exact pe dos. Inițial au scăzut, iar acum cresc. Încet, dar cresc.

– Diferența în privința evoluției pieței auto dintre România față de cea a altor state este că la noi există o mare întârziere a înmatriculărilor. Ea s-a manifestat cel mai puternic în pandemie, pentru că statul a permis înmatricularea întârziată a mașinilor, dar a rămas și acum. Oamenii așteaptă până la limita prevăzută de lege pentru a înmatricula o mașină. E foarte greu să ne bazăm acum, așa cum o făceam cu zece ani în urmă, pe cifrele privind înmatriculările.

Niște estimări trebuie să aveți. Măcar până la finalul anului.

Dacă aș ști… Sigur, am încercat să facem niște previziuni, dar pe un orizont cât mai scurt pentru că planificarea pe termen mai lung – șase luni, un an – nu mai funcționează. Am lucrat cândva și în zona FMCG. Acolo făceam planificări săptămânale. Asta se întâmplă acum cu mașinile.

Această imposibilitate de a estima vânzările viitoare nu afectează zona de producție?

Teoretic, lipsa posibilității de a face previziuni în funcție de cifre clare afectează zona de producție. În cazul Dacia însă, lucrând oricum la capacitate maximă, nu există efecte. La nivel global, uzinele Dacia utilizează undeva la 90% din capacitatea instalată, iar la Mioveni am ajuns chiar la 98,5%. Asta înseamnă că tot ce producem este deja vândut. Prin urmare, chiar și fără posibilitatea unor previziuni, zona de producție are un singur țel, să producă cât mai mult.

Pentru că vorbim despre producție, am remarcat în cele spuse de Denis Le Vot (n.n. – șeful Dacia la nivel mondial) detaliul legat de reducerea numărului de opționale din ofertă.

Faptul că Dacia oferă niște echipări clare pe modelele sale, fără multe opționale, ne ajută pe noi, ca producător, foarte mult. Sunt mai multe elemente aici. În primul rând, începând cu ianuarie 2021, odată cu planul Renaulution, toate mărcile grupului Renault se orientează către profitabilitate și satisfacția clientului, nu spre numărul de mașini vândute sau opțiuni oferite. Apoi, Dacia nu mai este o marcă low-cost. Peste 75% dintre mașinile Sandero vândute în Europa sunt Stepway. În România procentul este chiar de 90%.

Faptul că dăm sau nu clientului posibilitatea să își aleagă opțiuni sau motorizări ține mai puțin de partea de profit. E vorba despre înțelegerea dorințelor cumpărătorilor. Majoritatea clienților noștri își dorește lucruri simple. Ei nu sunt în matricea aceea care îi împinge să vrea totdeauna mai mult – viteză mai mare, putere crescută, dimensiuni mai mari, etc. Clienții de Dacia nu sunt așa. Când zic clienți vorbesc despre 80% – 90% din totalul celor care cumpără mașinile noastre. Sigur că există persoane care și-ar dori o mașină cu motor de 2.5 – 3 litri, V6, dar ei trebuie să știe deja că nu vor avea așa ceva de la Dacia. Dacă își doresc cu adevărat o astfel de mașină o pot cumpăra de la alte mărci. Nu-i oprește nimeni. Cu timpul, oamenii înțeleg – și evenimentul de astăzi (n.n. – Dacia Brand Manifesto) exact asta transmite – că asta este marca, ăștia suntem noi, asta oferim. Nu e niciun secret.

Prețurile au crescut major în ultima perioadă. Nu vă temeți că unii clienți vor renunța la achiziție pentru că nu își mai permit mașina?

Denis le Vot a prezentat un grafic în care erau creșterile de prețuri la nivel de piață în ultimii zece ani. Cauzate, așa cum se vedea, de trecerea succesivă la norme tot mai stricte de siguranță și poluare și aceste crize pe care încă le traversăm. Noi norme sunt încă în fața noastră. Vor veni. Acestea induc automat creșteri de prețuri pe care nu le putem controla. Personal cred că actualul fenomen inflaționist se va calma în următoarele 6 – 12 luni, dar mă pot contrazice multe lucruri. Ideea e că am ajuns deja la un nivel foarte ridicat. Dacă nu mai apar noi crize sau războaie, părerea mea este că am ajuns, în sensul bun, la un plafon maxim de la care creșterile de prețuri vor fi cauzate strict de normele impuse de autorități la nivel de emisii sau siguranță.

Să trecem la tema Dacia Spring. Unii clienți se plâng de lipsa pieselor de schimb sau, mai exact, de timpul mare de așteptare pentru acestea. Nu aveți stocuri?

Evident că avem stocuri de piese de schimb pentru Dacia Spring. Dar sunt mii și mii de repere. Ideea este că, în perioada asta cu crize peste crize, nu doar mașinile în ansamblul lor au suferit întârzieri, ci și piesele de schimb. Sunt furnizori de rangul doi sau trei care reușesc mai greu să se aprovizioneze pentru a livra mai departe piesele respective. Pe ei, fiind firme mai mici, aceste crize i-au dat foarte grav peste cap și, din păcate, situația va continua, după ce văd eu, inclusiv în această iarnă. În acest context e foarte complicat să avem predictibilitate, să știm ce piese și câte trebuie să avem pe stoc. Jonglăm zilnic cu peste 3.000 de repere. Din totalul ăsta e greu de crezut că nu o să scăpăm din mâini niște bile. Nu se întâmplă doar la marca Dacia asta. E o problemă generală ca și criza de semiconductori.

Oricât ne-am aproviziona, apare câte o piesă, un motoraș, care ne lipsește pentru o perioadă de timp. Încercăm să facem totul cât se poate de bine, dar avem de-a face, pe lângă alte multe crize, și cu una în zona de logistică. E lipsă de șoferi, de vapoare, de camioane, etc. E foarte greu de găsit o firmă de transport care să aibă tot ce îi trebuie. Cred că românii care au trecut granițele țării cu mașinile au văzut cozile de tiruri de la vamă. Încercăm, cum spuneam, să rezolvăm problemele cât de repede posibil pe măsură ce apar. Pentru că vrem să evităm acea frustrare printre clienți pe care nu ne-o dorim. Ăsta e noul mod de viață. Cineva spunea că, de fapt, nu e vorba despre mai multe crize suprapuse, ci despre noua normalitate. Poate că așa e și trebuie să ne obișnuim cu asta. Dacă e așa nu putem decât să încercăm să facem mai bine decât alții.

Ar mai fi tema oglinzilor laterale cu dejivrare. Deși inițial acest reper apărea în catalogul oferit clienților, mașinile au venit fără el.

Am discutat acest caz particular, al oglinzilor cu dejivrare, chiar săptămâna trecută. E vorba de o eroare. În toată nebunia din industrie, apar erori. Din nefericire, o soluție tehnică disponibilă imediat, aplicabilă la scară largă, nu există. O căutăm și o vom găsi. Până atunci, clienții primesc diverse compensații. Încercăm să le explică că nu există acum o soluție tehnică pe care să o putem aplica la scară. Cheia aici este comunicarea. Am vândut multe mașini Spring și asta atrage după sine potențiale probleme. Nu pot da un termen pentru remedierea completă a problemei, dar sper să rezolvăm toate solicitările în maximum șase luni.

Tot în legătură cu Spring, au fost clienți care acuzau schimbarea prețului între momentul precomenzii făcută online și cel al facturării.

– Dacă s-a întâmplat așa ceva, e o eroare. Prețul mașinii este cel de pe bonul de comandă care se completează online sau la showroom, chiar dacă apar scumpiri ulterioare. Nu ne e ușor să ținem prețul la nivel momentului comenzii, mai ales că pentru Dacia Spring avem un termen mare de livrare și, într-o perioadă turbulentă, apar des modificări de preț. Dar ne-am asumat asta și ne ținem de cuvânt. Dacă apar erori, le corectăm, desigur.

Tot Spring este modelul cu cel mai lung termen de livrare din gama Dacia. Există șanse ca acesta să se scurteze?

Da, Spring are cel mai lung termen de livrare dintre toate modelele mărcii Dacia. Acest termen a mai scăzut, dar ne aflăm încă la diferențe de circa opt luni între comandă și livrare. Nu e ideal, dar mă aștept să vedem o clarificare a lucrurilor în următoarele șase luni.

Citește și:

– Denis Le Vot, Dacia: Creșterea prețurilor afectează bugetele consumatorilor și îi aduce mai aproape de Dacia, un brand care oferă esențialul
– Mașinile Dacia cu noua imagine de brand, prezentate la Paris. Conceptul Manifesto, vedeta Dacia la Paris Motor Show

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...