Anunțul oficial ar urma să fie făcut în cel mai scurt timp. Reprezentanții Signal Iduna și Ergo nu au putut fi contactați, pe cale oficială, pentru a confirma sau infirma informația. Conform informațiilor Economica.net, Signal Iduna va înghiți compania de asigurări de viață a Ergo și va redenumi societatea de asigurări generale în Signal Asigurări Generale. Valoarea tranzacției nu este încă cunoscută public, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), fără acordul căreia nu se va putea finaliza tranzacția, nu a primit încă documente în acest sens.
Ergo este prezentă la noi în țară cu două societăți, Ergo Asigurări (fostul Credit Europe Asigurări) și Ergo Asigurări de Viață, ambele cu afaceri modeste în ultima perioadă. De altfel, Ergo Asigurări de Viață a făcut obiectul unui acord între compania mamă din Germania și grupul bulgar Eurohold, care deține în România Euroins, al doilea mare jucător din RCA și unic concurent al City Insurance pe acest segment.
Bulgarii ar fi trebuit să preia afacerile Ergo din Cehia, Belarus și România, însă până la urmă înțelegerea a picat, cel puțin în România și Cehia (unde chiar autoritatea de supraveghere a respins afacerea). Ulterior, Ergo a dorit să iasă pur și simplu de pe piață, însă impunerile venite de la ASF în ceea ce privește aportul de capital necesar unei asemenea operațiuni au descurajat mișcarea. Compania a rămas, practic, captivă în România, cu motoarele reduse la minimum.
Cumpărător în plin avânt. Firma cumpărată, în conservare de cel puțin doi ani
În ciuda faptului că a reușit să obțină constant profituri, sub conducerea lui Mihai Popescu, încă CEO al companiei, Ergo Asigurări de Viață a pierdut mult din portofoliu când a fost scoasă din parteneriatul exclusiv cu Unicredit Țiriac, în 2018, în condițiile în care canalul bancassurance îi aducea aproape toate veniturile. Parteneriatele dezvoltate ulterior, cu Garanti Bank sau Idea Bank, nu au acoperit nici pe departe pierderea principalului canal de vânzări. De la aproape 14 milioane de euro Prime Brute Subscrise (PBS), în 2017, Ergo Asigurări de Viață a ajuns la sub 9 milioane de euro la finalul lu 2019, când a picat și înțelegerea cu Eurohold. Compania nu a anunțat rezultate pe 2020, dar este de așteptat că a marcat o altă scădere.
De partea cealaltă, compania de asigurări generale a grupului, Ergo Asigurări, a anunțat Prime Brute de 48 de milioane de lei (sub 10 milioane de euro) în 2020, o valoarea modestă, care o plasează în subsolul clasamentului companiilor de asigurări generale. De altfel, cu excepția unei perioade când a încercat să își ia licență pentru RCA ajungând astfel în atenția pieței, Ergo Asigurări a fost mereu o prezență discretă. În ciuda potenței financiare uriașe, grupul Munich Re, care controlează Ergo, nu a părut niciodată să aibă planuri foarte serioase de dezvoltare în România.
Potențialul cumpărător, Signal Iduna, a urmat, însă un traseu puternic ascendent în România, în ultimii ani. Considerată cea mai avansată companie de pe piață în zona asigurărilor de sănătate, de anul trecut ea este și lider în ceea ce privește Primele Brute Subscrise pe acest segment. Valoarea PBS în 2020 a atins aproape 130 de milioane de lei, după creșteri cu două cifre mai mulți ani la rând. Signal Iduna, care la rândul ei a fost curtată de alte companii prezente și în România, a știut să speculeze perfect valul de creșteri din zona asigurărilor de sănătate, linie care a fost practic vedeta ultimilor 4-5 ani, în România, cu creșteri anuale spectaculoase, întotdeauna de două cifre. Signal Iduna are și cel mai amplu portofoliu de asigurări de sănătate de pe piață, iar achiziția afacerilor Ergo pare să marcheze o nouă fază de dezvoltare, care să o ducă în topul general al asigurătorilor.
Tranzacția dintre Signal Iduna și Ergo este a doua afacere exclusiv germană din ultima jumătate de an. La finalul lui 2020, Allianz Țiriac bătea palma pentru preluarea Gothaer, o altă firmă germană cu tradiție care, ca și Ergo, intrase în conservare în România.
Economica. net a anunțat atunci tranzacția, în premieră.
Recent, nemții au primit și acordul Consiliului Concurenței.