Conform unui document oficial semnat de doi dintre executivii Dallbogg și adresat COTAR, firma din Bulgaria se va axa exclusiv pe asigurarea camioanelor cu masa de peste 16 tone și propune trei niveluri de preț, toate apropiate sau mai mici de tarifele preferențiale la care aceeași categorie de asigurați poate cumpăra prin sistemul asiguratului cu risc ridicat gestionat de BAAR.
După cum se poate vedea mai sus, prețul RCA preferențial, pentru un camion de peste 16 tone aflat în categoria de bonus/malus B0, este de aproximativ 9.000 de lei și aceasta în condițiile în care vine prin sistemul asiguratului cu risc ridicat, adică alocat către o societate de asigurări, fie că aceasta vrea, fie că nu vrea. Prețurile din piața liberă pleacă de la 11.000-12.000 de lei. Dallbogg, arată documentele consultate de noi, vrea să vândă, în cadrul unui protocol cu COTAR, la 8.100 de lei pentru clasa B0, 7.500 de lei pentru clasele B1-B4 și 6.000 de lei pentru clasele B5-B8.
În scrisoarea amintită, bulgarii spun că sunt printre cei mai mari vânzători de RCA din țara lor și că mai activează în baza pașaportului european (sistemul FOS) în alte șase țări. De precizat că Dallbogg este firma care vindea românilor asigurări RCA pentru Bulgaria, în perioada în care un număr mare de români obișnuiau să își înregistreze mașina în țara vecină pentru a beneficia de taxe și impozite mai mici.
Grupul polonez Unilink, care controlează și liderul local în brokeraj, Safety Broker, e în spatele discuțiilor. Cine se va ocupa de daune. ASF condiționează intrarea de semnarea unor protocoale între FGA și fondurile similare din restul țărilor UE, inclusiv Bulgaria, intenție anunțată în exclusivitate de Economica
Așa cum arătam mai sus, intențiile Dallbogg de a intra pe piața locală, având în vedere că oricum avea experiența asigurărilor pentru românii cu mașini înregistrate la sud de Dunăre, datează încă din 2017. Interesant este că și atunci, ca și acum, prețurile RCA erau limitate, chiar dacă atunci la un nivel fix, iar acum la un preț variabil, egal cu maximul din 28 februarie 2023, pentru fiecare categorie de clienți și fiecare asigurător din parte.
Așa cum anunța chiar ASF la acea vreme, Dallbogg fusese și înscrisă în registrul firmelor care pot vinde în România în baza FOS, adică fiind supravegheate și reglementate direct din țara de origine. Între timp, bulgarii au devenit și membrii BAAR, pas obligatoriu pentru a vinde RCA în România, indiferent de forma în care o faci.
Demersurile au fost începute atunci de Safety Broker, controlat de Viorel Vasile. Acum, consultanța pentru vânzări ar urma să o facă Unext, o firmă a grupului polonez (cu acționar american compania gigant Accrisure) care mai lucrează cu Dallbogg și în alte țări. Unilink controlează în România chiar Safety Broker, liderul brokerajului, unde Viorel Vasile a rămas președinte al Consiliului de Administrație. Este în proces de înregistrare firma Unext România.
„Suntem în discuții cu Dallbog încă din 2017, an în care au și obținut aprobare de vânzare în sistem FOS în România. Momentan facem diligente pe lângă autoritate pentru a putea îndeplini toate condițiile cererute în vederea începerii vânzării imediat după expirarea plafonarii tarifelor RCA”, ne-a spus Viorel Vasile.
În 2017, Dallbogg apucase să semneze pentru gestionarea daunelor cu Păvălașcu Risk Consulting, unul dintre numele mari din domeniu. Și acum, conform informațiilor noastre, tot firma lui Narcis Păvălașcu se va ocupa, cu diferența că între timp aceasta a devenit parte din grupul Autonom.
Discuții au avut loc și cu reprezentanții ASF. Conform informațiilor noastre, aceștia nu au respins de facto inițiativa însă au condiționat momentul intrării Dallbogg de încheierea unui tratat între Fondul de Garantare a Asiguraților din România (FGA) și corespondentul său din Bulgaria, astfel încât păgubiții acoperiți de asigurarea RCA a șoferilor asigurați la Dallbogg să fie protejați. De altfel, într-un interviu pentru Economica, vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, vorbea despre faptul că prezența unor firme pe pașaport european în România face parte din normalitate și preciza că încheierea unor protocoale între fondurile de garantare sau, acolo unde nu există astfel de entități, între autoritățile statelor UE, este chiar o obligație impusă de noua Directivă Europeană privind RCA.
Important de precizat este că Mititelu apreciază că fiecare formă de funcționare a unei firme de asigurări are specificul său și că FOS (care presupune simpla notificare pe teritoriul României, chiar fără a fi nevoie de o sucursală locală) se pretează mai degrabă unei activități sporadice, cu frecvență redusă și țintă precisă a vânzărilor, ceea ce nu este în mod normal în cazul vânzărilor de RCA, decât dacă firma își asumă o anume limitare. Declarațiile în exclusivitate ale vicepreședintelui ASF pot fi consultate AICI.
Amintim că pe piața RCA din România activează deja două societăți înregistrate în afara țării, una dintre ele cu prezență de top 3-5 în vânzări, însă ambele sunt sub formă de FOE, adică au o sucursală locală. Este vorba despre Axeria Iard din Franța și Hellas Direct din Cipru.
Prima încercare a eșuat din cauza neînțelegerilor partnerilor români cu bulgarii și a unor probleme din țara de origine, care între timp ar fi fost rezolvate
Așa cum aminteam mai sus, în 2017 Dallbogg avea deja contracte cu Safety, pentru vânzări, și Păvălașcu, pentru daune. Intrarea era preconizată a avea loc în mai 2017, când urma să expire plafonarea RCA decisă de Guvernul Cioloș. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, inclusiv din cauza faptului că pretențiile bulgarilor au crescut brusc, nemulțumind partenerii. Mai precis, Dallbogg dorea ca partenerii de aici să își asume o parte din daunele ce urmau să vină. În plus, în acea perioadă, Dallbogg era contestată de mai mulți foști parteneri, inclusiv de cei prin care vindeau în România asigurări „de Bulgaria” și prin care gestionau și daunele, adică firma Recrex, din Suceava. Partenerii bulgari ai Recrex au creat și ei valuri în țara de origine, iar Autoritatea de acolo a efectuat până la urmă un control, în urma căruia s-a decis și aplicarea unui plan de redresare. Dallbogg, afirmă surse apropiate, a trecut însă cu bine de acea perioadă, cel puțin din perspectiva autorității bulgare, care îi confirmă solvabilitatea.