EXCLUSIV Pasagerii și avioanele TAROM, asigurate la Londra via brokerul româno-ceh Renomia SRBA. Omniasig și Marsh ies din schemă după șase ani. La mijloc sunt sume uriașe
Cele 29 de avioane rămase în flota TAROM vor beneficia de asigurare de tip CASCO (Hull and Machinery Insurance, în termenii specifici) emisă prin intermediul brokerului local Renomia SRBA, care a câștigat și contractul pentru asigurarea de răspunderi a Tarom, corespondent aproximativ al RCA. Renomia SRBA, venită în parteneriat cu brokerul Gallagher, a concurat împotriva Omniasig, care avea în spate pentru partea de reasigurare cel mai mare broker din lume și din România, adică Marsh. Este pentru prima dată după șase ani când Marsh sau Omniasig ori cele două împreună nu mai sunt implicate în asigurarea flotei Tarom.
Potrivit informațiilor noastre, prima de asigurare a fost undeva între 2 și 2,5 milioane de dolari, pentru o sumă totală asigurată de 900 de milioane de dolari. De remarcat că, deși suma asigurată rămâne una dintre cele mai mari pentru nivelul contractelor din România, ea a scăzut de la 1,2 miliarde de dolari, acest lucru datorându-se cel mai probabil atât reducerii flotei TAROM cât și scăderii numărului de zboruri, deci și a riscurilor. Pe de altă parte, dacă prima va merge către limita de sus a intervalului 2-2,5 milioane de dolari, ea va fi mai mare decât cea încă în vigoare, ceea ce înseamnă că Renomia SRBA a făcut o afacere bună, în contextul scăderii riscurilor asumate. Contractul va intra în vigoare de la 1 decembrie și este valabil până pe 30 noiembrie 2022.
Pentru Renomia SRBA a fost un an bun în relația cu TAROM. Recent a reușit, din poziția de partener al Asirom pentru plasarea riscurilor în reasigurare, să câștige și contractul pentru pierderea licenței de către piloții Tarom. Prima a fost, conform informațiilor noastre, de 2 milioane de dolari, iar contractul a fost preluat tot de la Omniasig, care îl deținuse în parteneriat cu brokerul OVB.
Cât primește TAROM pentru avioanele lovite sau stricate și ce sume merg spre pasageri, rudele celor decedați și orice alt păgubit?
Polița de tip CASCO pentru avioane nu este mult diferită față de cea pentru automobile. În esență, se despăgubesc, în anumite condiții și cu anumite excepții, defecțiunile suferite de aparatele de zbor. Potrivit caietului de sarcini de anul trecut, care se modifică doar marginal de la an la an și în principiu doar în cazul sumelor nu și a fondului, Tarom solicită o sumă pentru piesele de schimb și echipamente care se strică și o alta pentru daună totală din accidente.
Anul trecut, de exemplu, suma acoperită penru piese de schimb a fost de 24 de milioane de dolari. Anul acesta probabil că a fost ceva mai mică, având în vedere că flota numără acum doar 29 de avioane, față de 32 anul trecut, dar și că frecvența zborurilor a scăzut. O a doua componentă de CASCO este dauna totală, a cărei limită variază în funcție de tipul avionului. Cele mai scumpe aparate sunt Boeing-urile 737-800 a căror valoare era estimată anul trecut la circa 70 de milioane de euro, cu o sumă asigurată de 55 de milioane de euro.
Există și o franșiză, adică o sumă până la care asigurătorul nu intervine sau care va fi scăzută din despăgubirea achitată de asigurător în caz că dauna excede această sumă. În cazul aparatelor Airbus și Boeing franșiza este stabilită la 750.000 de dolari, iar în cazul aparatelor ATR, cu alice, la 100.000 de dolari. Pe un contract separat, urmează să fie asigurate și riscurile generate de război.
În cazul poliței de răspunderi, limita maximă merge până la 750 de milioane de dolari per eveniment în cazul pasagerilor și 25 de milioane de dolari în cazul nonpasagerilor.
Valoarea despăgubirilor plătite de asigurători în perioada 2005 – 2017 pentru daune înregistrate de aeronavele Tarom au însumat 15,4 milioane de dolari, din care 10 milioane de dolari pentru înlocuirea aeronavei care a lovit un autovehicul aflat pe pistă în timpul rulării pentru decolare. Accidentul a avut loc la finele anului 2007 pe Aeroportul Otopeni.
Operatorul are în utilizare 29 aeronave, respectiv 4 aeronave Boeing 737-700, 4 aeronave Boeing 737-300, 4 aeronave Airbus A318-111, 7 aeronave ATR 42-500, 2 aeronave ATR 72-500, 2 aeronave Boeing 737-800 NG, 2 aeronave Boeing 737-800 NG și 4 aeronave ATR 72-600.
Riscurile nu rămân în România cum nu rămâne nici cea mai mare parte a primei
Natura contractului de asigurare a TAROM
presupune ca riscurile să fie plasate integral în reasigurare. Practic,firma care câștigă contractul(fronter), în acest caz Renomia SRBA, își va asuma doar rolul de furnizor de servicii, adică este entitatea căreia TAROM i se va adresa în caz de daună, care va gestiona procedurile, dar va plăti cu banii de la reasigurători, unde merge și cea mai mare parte a primei de asigurare. Totuși, Renomia SRBA încasează și ea un comision substanțial, cum încasa până acum și Omniasig. În plus, contul TAROM este o chestiune de prestigiu, având în vedere dimensiunile sumelor asigurate și complexitatea sa.
Brokerul partener, Gallagher, are rolul pe care până anul trecut îl avea Marsh, adică acela de a plasa riscurile în reasigurare, contra unui comision. Numele, experiența internațională, conexiunile și reputația sunt foarte importante în acest domeniu, de aceea este imposibil ca un broker din România să poată avea acces la această piață. Majoritatea riscurilor preluate vor merge prin cea mai mare Bursă de asigurări din lume, Lloyds of London, către mai mulți reasigurători. Unul dintre aceștia (denumit leader, în termeni tehnici) își va asuma între 10 și 20% din riscuri, iar restul se vor disipa către alte probabil zeci de companii de reasigurare din întreaga lume, cu procente mici. Este un sistem care se aplică peste tot în lume pentru asigurările de aviație, având în vedere că sumele asigurate sunt extrem de mari și nu ar putea fi asumate de o singură companie. În caz de daună, despăgubirile vor fi plătite pe paliere, de către reasigurători, în funcție de procentul de risc asumat, procent care coincide cu partea din primă încasată. Cei 2-2.5 milioane de dolari încasați pe primă vor merge în proporție covârșitoare către reasigurători.