Pericol pe şosele. Sute de mii de şoferi merg fără RCA şi provoacă daune de milioane de euro

Cel puţin 470.000 de autovehicule înmatriculate merg fără RCA în România. Numărul lor ar putea fi mult mai mare dacă luăm în calcul şi cele peste 1 milion de maşini mai vechi de 20 de ani considerate nefuncţionale. Valoarea daunelor provocate de şoferii fără asigurare obligatiorie a crescut de zeci de ori în ultimii ani, mai ales pe zona vătămărilor corporale şi a deceselor
Şerban Buşcu - Dum, 22 iun. 2014, 21:02
Pericol pe şosele. Sute de mii de şoferi merg fără RCA şi provoacă daune de milioane de euro

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), entitatea care se ocupă cu despăgubirea persoanelor lovite de maşini fără asigurare RCA, a plătit în 2013 daune de 30 de milioane de lei, de zeci de ori mai mult decât în 2009. Cea mai mare parte a acestei sume, adică în jur de 90%, provine din daunele solicitate în instanţă pentru vătămări corporale şi decese, a arătat, pentru ECONOMICA.NET, Sorin Greceanu, directorul FPVS.

„ Problematica daunelor morale continuă sa ramana în atenţia FPVS din cauza creşterii într-un ritm îngrijorător atât a numărului persoanelor care solicită despăgubiri, cât şi a nivelului pretenţiilor de despăgubire solicitat de persoanele păgubite. Câteva cifre cred că sunt relevante. Dacă în anul 2009 numărul persoanelor despăgubite de Fond pentru vătămări corporale şi deces a fost de 38, în anul 2013 s-a ajuns la un număr de 577 de persoane.” , a explicat Greceanu.

Jumătate de milion de maşini circulă fără RCA

Numărul exact al automobilelor care circulă fără asigurarea obligatorie pe străzile din România nu a fost niciodată făcut public de autorităţile de supraveghere pe motiv că este greu de calculat. Totuşi, potrivit unor estimări ale FPVS, numărul maşinilor neasigurate care circulă pe şosele este de cel puţin 470.000, dacă nu luăm în calcul cele peste 1 milion de automobile mai vechi de 20 de ani despre care se consideră că nu mai sunt în stare de funcţionare.  Această valoare a fost obţinută prin scăderea din numărul total de automobile înmatriculate(4,68 milioane mai noi de 20 de ani) a numărului  de contracte RCA valabile (4,2 milioane). O a doua metodă, conform căreia rezultă un număr cu mult mai mic, chiar apropiat de 0, este compararea sumelor plătite de FPVS în contul şoferilor neasiguraţi cu daunele totale plătite pe piaţă.

“Ca o concluzie finală, vom spune că o estimare apropiată de realitate este o medie între rezultatele obţinute prin cele două metode aplicate ceea ce ar însemna că procentajul de vehicule neasigurate se situează la circa 5% din total. “, apreciază Greceanu.

Veşti proaste pentru Fond. Pretenţii din ce în ce mai mari în instanţă

Escaladarea nivelului despăgubirilor plătite de FPVS vine în principal din plata unor daune decise de instanţe. Mai precis, este vorba de sume plătite pentru vătămări corporale grave sau sub formă de daune morale pentru urmaşii victimelor din accidente rutiere provocate de şoferi neasiguraţi. Sfătuite de avocaţi care de cele mai multe ori încasează sub formă de onorariu de succes până la 60% din suma decisă de instanţă, familiile victimelor vin cu pretenţii din ce în ce mai mari, de ordinul milioane de euro. FPVS a avut un caz în care o familie a cerut 13 milioane de lei şi gestionează alte cel puţin patru situaţii unde pretenţiile sar de 1 milion de euro.

Deocamdată, instanţele au dispus plata unor daune cu mult mai mici decât pretenţiile, însă situaţia se poate schimba, iar practica locală arată că există decizii chiar şi de peste 1 milion de euro în cazul firmelor de asigurare. Având în vedere că disponibilităţile fondului sunt undeva în jur de 15 milioane de euro, pierderea unor astfel de procese ar creea probleme serioase.  

Vezi aici de ce RCA SE POATE SCUMPI DE ZECE ORI, PÂNĂ LA 1000 de EURO

Te-ar mai putea interesa și
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru....
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri a crescut cu 6,1% în primele nouă luni ale anului
Transportul aerian de mărfuri (inclusiv poştă) a crescut, în primele nouă luni din 2024, cu 6,1%, comparativ cu perioada ...