EXCLUSIV: Persoanele care au şi pensie, şi salariu la stat vor avea 15 zile să aleagă între cele două venituri

Oamenii care încasează şi pensie, inclusiv pensie de serviciu, şi salariu la stat vor avea 15 zile să opteze între cele două venituri, după intrarea în vigoare a proiectului de modificare a OUG nr. 114, obţinut în exclusivitate de ECONOMICA.NET. În cazul în care vor depăşi acest termen, li se va înceta contractul de muncă, se arată în proiectul de act normativ.
Cristina Şomănescu - mar, 17 dec. 2019, 10:55
EXCLUSIV: Persoanele care au şi pensie, şi salariu la stat vor avea 15 zile să aleagă între cele două venituri

ECONOMICA.NET a obţinut, în exclusivitate, proiectul de lege prin care Guvernul vrea să modifice OUG nr. 114 din 2018. Iată ce prevede proiectul de act normativ în privinţa cumulului de pensie cu salariu la stat:

Art. 41˄1:
(1) Beneficiarii dreptului la pensie care aparţin sistemului public de pensii, dar şi sistemelor neintegrate sistemului public de pensii, precum şi beneficiarii de pensii de serviciu, care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, realizate din execitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat, ori de o unitate administrativ – teritorială nu pot cumula pensia cu veniturile astfel realizate.

Aceste prevederi se aplică persoanelor care:

  • la data intrării în vigoare a prezentului articol sunt pensionari cumularzi (cumulează pensie şi salariu la stat)
  • după data intrării în vigoare a prezentului articol devin pensionari cumularzi.

Persoanele care, la data intrării în vigoare a art. 41˄1, cumulează pensie şi salariu la stat, definite la alineatul (1), art. 41˄1, au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a art. 41˄1, să îşi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, se arată în proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 114 din 2018, obţinut de Economica.

Persoanele care vor cumula pensie şi salariu la stat după data intrării în vigoare a art. 41˄1 au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data survenirii situaţiei de cumul (de pensie şi salariu), să îşi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, potrivit proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114 din 2018, obţinut de Economica.

Neîndeplinirea obligaţiei privind exprimarea opţiunii între pensie şi salariu la stat, în termenele anunţate de ECONOMICA.NET mai sus, constituie cauză de încetare de drept a raporturilor de muncă, stabilite în baza contractului individual de muncă sau a actului de numire în funcţie, precum şi a raporturilor de serviciu, se arată în proiectul de modificare a OUG 114.

Dacă pensionarul îşi exprimă opţiunea în termenele prevăzute mai sus, plata pensiei se suspenda începând cu luna următoare celei în care a fost exprimată opţiunea pentru continuarea activităţii. Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie se recuperează de la pensionari, cu respectarea termenului general de prescripţie.

Angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare constatării cazurilor de cumul de pensie şi salariu la stat, se mai arată în proiectul de lege pentru modificarea OUG 114, obţinut de ECONOMICA.NET.

Actualizare 6 ianuarie 2020

Guvernul a acceptat câteva amendamente la proiectul de act normativ referitor la interdicţia cumulului de pensie cu salariu la stat. Concret, vor fi exceptaţi de la interdicţia de a cumula pensia cu salariul la stat angajaţii din învăţământul preuniversitar, cei din CFR SA, CFR Marfă şi CFR Călători, precum şi asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi, potrivit amendamentelor acceptate de Guvern.

Toate aceste prevederi nu se aplică deocamdată pentru că au fost atacate de PSD la Curtea Constituţională.

Te-ar mai putea interesa și
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare cu stricteţe o nouă directivă privind diligenţa în materie de......
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română suplimentează fondul de câştiguri la Tragerile Speciale Loto de Crăciun, de duminică
Loteria Română organizează, duminică, Tragerile Speciale Loto de Crăciun şi suplimentează fondul de câştiguri al ...
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Gabriela Firea (PSD): Partidul are şi un plan B, în cazul în care negocierile se blochează – opoziţia
Europarlamentarul PSD Gabriela Firea a declarat, duminică, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, ...