Planul vorbește de plecări voluntare ale salariaților, deși sunt voci care spun că banca intenționează să facă o concediere colectivă mascată, pe baza faptului că este făcută la solicitarea angajaților, cărora li se promit două salarii în plus față de cele convenite prin Contractul Colectiv de Muncă și o serie de facilități pe termen scurt respectiv, prelungirea accesului la servicii medicale și păstrarea condițiilor bancare actuale pe o perioadă de 6 luni.
În condițiile în care 50% dintre angajații băncii au o vechime până în 5 ani, iar 75% până în 10 ani, vorbim de acordarea unor 5, respectiv 6 salarii lunare brute, conform ofertei angajatorului, ceea ce este inacceptabil în condițiile economice existente, conform contractului colectiv de muncă.
Obligații din contractul colectiv de muncă pentru Alpha Bank și UniCredit Bank
Alpha Bank dorește prin această măsură reducerea numărului de posturi pe care, la 15 august 2025, UniCredit Bank este obligată să le preia ca urmare a fuziunii dintre cele două bănci. Conform legii, nici ALPHA BANK și nici UNICREDIT nu au posibilitatea să concedieze salariați în cadrul sau datorită operațiunilor ce vor conduce la preluarea ALPHA BANK de către UNICREDIT;
Astfel, la 15 august 2025, UNICREDIT: are obligația de preluare a contractelor de muncă ale tuturor salariaților aflați în evidențele ALPHA BANK, indiferent dacă aceștia au contractele de muncă active sau contractele sunt suspendate, urmând să respecte întru totul clauzele din contractele pe care le preiau (atât în ce privește funcția, atribuțiile postului, drepturile salariale, cât și celelalte clauze ale contractelor individuale de muncă). Salariații astfel preluați de către UNICREDIT beneficiază de o protecție a legii împotriva concedierii:
De asemenea, art. 7 din Legea nr. 67/2006 stabilește că: „Transferul întreprinderii, al unității sau al unor părți ale acestora nu poate constitui motiv de concediere individuală sau colectivă a salariaților de către cedent ori de către cesionar.” În plus, orice concediere care, direct sau indirect, ar decurge din transferul de întreprindere este nelegală.
ALPHA BANK, entitate ce urmează a fi preluată integral de către UNICREDIT începând cu 15 august 2025, are tot interesul să transmită către UNICREDIT o structură organizațională suplă și, de ce nu, realizabilă prin acordul salariatilor
Astfel, dacă ALPHA BANK ar iniția acum o concediere pentru motive ce nu țin de persoana salariatului, pentru a optimiza structura de personal pe care o transmite la 15 august 2025, o astfel de concediere ar fi nelegală. Nici UNICREDIT nu ar putea trece la concedieri colective imediat după preluarea salariaților ALPHA BANK, ci va fi obligat să mențină contractele acestora o perioadă de timp rezonabilă, care să justifice o concediere ce are o cauză reală și serioasă și fără legătură cu transferul de întreprindere, din care rezultă implicit și transferul contractelor de muncă de la nivelul Alpha Bank, conform acelorași surse.
În aceste condiții, cel puțin câteva luni bune după data de 15 august 2025, salariații preluați de UNICREDIT de la ALPHA BANK beneficiază de protecție împotriva concedierilor, la care se adaugă și perioada de concediere propriu-zisă. De asemenea, potrivit legii nu doar angajații Alpha Bank sunt supuși concedierilor.
Ce are de pierdut angajatul care intră în Planul de Remodelare Organizațională propus de Alpha Bank
În aceste condiții, angajatorul are un interes major să obțină acordul salariaților într-un Plan Voluntar: Alpha Bank nu poate concedia pentru motive economice, iar UNICREDIT, după preluare, nu va putea, la rândul său, să dispună concedieri ca urmare a desființării unor posturi dintre cele preluate prin transferul de întreprindere.
Practic, salariatul care optează pentru Planul Voluntar își pierde dreptul de a beneficia de indemnizație de șomaj, pentru că indemnizația de șomaj se acordă în cazul unei concedieri ca urmare a desființării postului, dar nu se acordă atunci când contractul de muncă încetează prin acordul părților, așa cum dorește angajatorul la acest moment.
În plus, pe durata în care un fost salariat beneficiază de ajutorul de șomaj, acesta beneficiază și de perioadă asimilată în sistemul de asigurări sociale. În cazul încetării contractului de muncă prin acordul părților, perioada de întrerupere a activității nu se ia în calcul pentru drepturile de asigurări sociale, deci vechime la pensie.
Pe de altă parte, salariatul poate beneficia nu numai până la data de 15 august 2025 de drepturile ce i se cuvin conform contractului său de muncă ce va fi preluat obligatoriu, în aceleași condiții de către UNICREDIT, ci și o perioadă prevăzută de dispozițiile legale.