Exclusiv: Prăbuşirea fostei DOMO Retail SA este legată de un tun răsunător din sistemul bancar bulgăresc

Instituţia bancară care a menţinut în viaţă fosta Domo Retail SA  în perioada crizei financiare este implicată în cel mai mare scandal din lumea bancară a Bulgariei. Acţionarul majoritar al băncii, Tsvetlan Vassilev, este urmărit prin Interpol pentru că ar fi sustras peste 100 de milioane de euro din conturile instituţiei.
Economica.net - joi, 22 oct. 2015, 21:15
Exclusiv: Prăbuşirea fostei DOMO Retail SA este legată de un tun răsunător din sistemul bancar bulgăresc

Criza financiară i-a fost aproape fatală retailerului electroIT Domo, numărul trei pe piaţa de profil din România, indică primul raport realizat de administratorul judiciar desemnat să se ocupe de insolvenţa companiei Family Home Concept (fosta Domo Retail SA). Salvarea companiei, spune administratorul judiciar Sierra Quadrant, a constat într-un ajutor financiar venit din partea Băncii Corporate Comercial Bank AD (CCB) din Bulgaria de numele căreia se leagă unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de furt din ţara vecină din această perioadă. De altfel, CCB este deţinută de omul de afaceri Tsvetlan Vassilev despre care presa a scris că ar fi fost realul acţionar al Domo Retail. Vassilev este dat acum în urmărire prin interpol pentru că ar fi sustras 105 milioane euro din conturile CCB. 

„Criza economică a afectat piaţa de retail începând cu anul 2009, situaţie notorie, fiind înregistrate nenumărate insolvenţe în domeniu în ultimii 6 ani. Cu toate aceste condiţii economice potrivnice, societatea a reuşit să menţină activitatea societăţii şi locurile de muncă prin eficientizarea activităţii şi identificarea unor surse de finanţare care să susţină activitatea, prin  intermediul Băncii Corporate Comercial Bank AD (CCB) din Bulgaria. Odată cu schimbarea structurii acţionariatului în anul 2012, s-a iniţiat un plan de restructurare care includea optimizarea reţelei de magazine, destocarea produselor, creşterea productivităţii muncii, cât şi creşterea vânzărilor pe metru pătrat. Realizările în special cu contribuţia noii echipe de management, dar luând în considerare suportul decisiv al CCB au condus situaţia companiei către un trend pozitiv”, se arată în raportul realizat de Sierra Quadrant.

Numai că, în iunie anul trecut, business-ul Family Home Concept (fosta Domo Retail SA) s-a destabilizat din nou, urmare a faptului că CCB, care „reprezenta pentru Family Home Concept singura sursă de finanţare” a fost închisă. „Intrarea CCB în insolvenţă a avut un impact major negativ asupra planului de restructurare menţionat al Family Home Concept SRL (FHC) la acea dată. Această întrerupere bruscă a relaţiei comerciale cu CCB a cauzat blocarea activităţii Family Home Concept SRL, respectiv imposibilitatea achitării la termen a bunurilor şi serviciilor comandate de la furnizorii FHC”, indică raportul administratorului.

Ce s-a întâmplat cu Banca din Bulgaria

Fondată în 1994 la Sofia, Corporate Commercial Bank (Korporativna Targovska Banka AD) din Bulgaria era, la sfârşitul anului 2013, a patra mare bancă bulgară după active, listată la bursa de la Sofia începând din 2007, potrivit informaţiilor apărute în presa bulgară şi datelor de la banca centrală de la Sofia. În 2014, conducerea băncii a fost acuzată de orchestrarea unei scheme Ponzi (schemă piramidală). Banca Naţională a Bulgariei a retras licenţa CCB în vara anului trecut, iar procuratura bulgară l-a pus sub acuzare pe Tsvetlan Vassilev, acţionar majoritar şi preşedinte al instituţiei de credit, care a fugit din ţară. Împreună cu mai mulţi subalterni din conducerea băncii, Vassilev ar fi sustras 105 milioane euro din conturile băncii în perioada decembrie 2011 – iunie 2014. Vassilev este dat în urmărire internaţională prin Interpol, iar pe numele lui a fost emis un mandat de arestare european.

Cine este Tsvetlan Vassilev

Tsvetlan Vassilev era considerat unul dintre cele mai influente oameni din Bulgaria, iar presa locală a scris că prăbuşirea Corporate Commercial Bank a fost rezultatul unei dispute între proprietarul băncii şi oligarhul Delyan Peevski, patronul unuia dintre cele mai importante trusturi de presă din Bulgaria. Într-un interviu publicat recent de revista Forbes, Vassilev susţine că a căzut victimă unui joc politic după ce a refuzat să finanţeze, prin bancă, unul dintre cele mai importante partide politice din ţară.

Banca a fost desfiinţată anul trecut şi vândută pe bucăţi. Reprezentanţii deţinătorilor de depozite, creditorilor şi acţionarilor CCB îşi caută dreptatea la UE, până acum fără succes, iar Fondul Suveran al Omanului, pricipalul acţionar al băncii pe lângă Vassilev, a deschis o acţiune împotriva guvernului bulgar la curtea de arbitraj ICSID de la Washington.

Cum a ajuns Family Home Concept dependentă de o bancă din Bulgaria

Legăturile dintre Domo Retail SA, actualmente Family GHome Concept, şi mediul de afaceri bulgar au devenit vizibile în 2007, când fondatorul companiei, Lorand Szarvadi, a vândut pachetul majoritar de acţiuni către fondul de investiţii Trans Balkan Investment (fostul Equest Investment Balkans), care a achiziţionat în acelaşi timp şi retailerul bulgar Technomarket. Ulterior, în acţionariatul companiei din România a intrat şi societatea K and K Electronics EAD care opera lanţul de magazine Tehnomarket din Bulgaria. Până în 2014 au mai avut loc şi alte mişcări (CITEŞTE AICI ) în cadrul acţionariatului, iar în 2014, Domo Retail anunţa oficial, printr-un comunicat, faptul că societatea a fost preluată de către omul de afaceri Eugen Petrov printr-un proces de management buyout. Oficial, compania nu a spus însă cine a vândut Domo, dar neoficial în presă se vehicula de mult faptul că adevăratul acţionar al retailerului, ascuns în spatele unor offshor-uri din Cipru, este miliardarul bulgar Tsvetlan Vassilev.

În momentul de faţă, societatea Family Home Concept SRL, fosta Domo Retail SA, este deţinută, conform Registrului Comerţului, de Avarike Limited, un offshore din Cipru care deţine 99,9% din acţiuni şi care era şi în acţionariatul Domo Retail SA în 2014. Avarike aparţine, la rândul său, omului de afaceri slovac Vanek Marian (58 de ani) care are o experiență de peste 30 de ani în zona de producție, comerț internațional și restructurare. În această perioadă, acesta a ocupat poziții de Chief Commercial Officer și Head of Business & Finance în cadrul unor mari companii internaționale din Cehoslovacia, respectiv Slovacia.

În pragul falimentului

Potrivit concluziilor administratorului judiciar, FHC este încă din 2012 în fazele patru şi cinci ale declinului (conform modelului Altman de analiză) ceea ce înseamnă că activitatea societăţii se caracterizează prin colapsuri, incapacitatea managerială de a lua măsuri colective şi necesitatea imperativă a intervenţiei fie prin măsuri de redresare, fie prin declararea falimentului. Administratorul consideră, de asemenea, că societatea ar trebui să continue perioada de observaţie şi nu consideră că este oportună propunerea de intrare a societăţii în procedura simplificată a falimentului.

Citeşte şi Exclusiv. Fosta DOMO Retail SA, executată de Fisc. Cum explică fostul imperiu din retail această prăbuşire dramatică

Potrivit raportului, FHC a raportat în 2013 o marjă a profitului net de minus 7,24%, iar în 2014 de 11,8%, în timp ce media în acest sector de activitate profitul net a fost de plus 5,34%. De asemenea, în perioada 2012-2015,  raportul net contabil al companiei a fost sub valoarea minimă acceptată şi sub valoarea zero începând cu 2013. Acest lucru înseamnă că societatea a avut un grad foarte scăzut de independenţă financiară al patrimoniului, fapt generat de o creştere mai rapidă a datoriilor totale faţă de ritmul de creştere a activelor. În 2012, FHC avea datorii totale în valoare de 230,7 milioane de lei, care au scăzut treptat până la 206,9 milioane de lei în iulie 2015. „Societatea se menţine dependentă din punct de vedere financiar faţă de furnizori şi bugete, situaţia agravându-se de la an la an. În ceea ce priveşte stocurile, valoarea acestora a scăzut, de la 139,1 milioane de lei în 2012 la 10,5 milioane de lei la ora actuală.

Datorii de 206 milioane de lei

Disponibilităţile băneşti au scăzut însă şi ele de la 12,8 milioane de lei în 2012 la 1,8 în iulie 2015, în vreme ce datoriile au scăzut constant, de la 230,7 milioane de lei la 206,9 milioane de lei. Astfel, la data ultimei balanţe încheiate, adică 31 iulie 2015, Family Home Concept avea  datorii către furnizori (în valoare de 74 de milioane de lei), bugetul statului (22,6 milioane de lei), creditori diverşi (37,2 milioane de lei), salariaţi (aproximativ 504.000 de lei) şi bănci (72,2 milioane de lei). Printre băncile cu care lucra FHC, în afară de Corporate Comercial Bank AD, se numără Alpha Bank, Banc Post, Banca Transilvania, BCR, BRD, Garanti,Raiffeisen etc.

Citeşte şi EXCLUSIV: Probleme mari la Domo Retail. Samsung le-a cerut insolvenţa și sunt investigaţi de DIICOT – UPDATE

Din informaţiile furnizate în luna august pentru ECONOMICA.NET de către Sigmund Klein, consilier al acţionarilor Domo SRL, Family Home Concept SRL operează şapte magazine Domo care urmează să fie remodelate şi rebranduite. Noul brand se numeşte Family Home Concept, iar compania lucrează deja la un site aferent magazinului. Domeniul familyhomeconcept.ro a fost înregistrat de companie încă din 13 iulie.

Cele 75 de magazine Domo, brandul Domo și domeniul domo.ro sunt operate, potrivit informaţiilor oferite de companie, de către societatea  Domo SRL.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...