Obligația a fost instituită de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) prin indicatorii de performanță trasați conducerii. ” Încă de anul trecut, prin procedura de selecție conform guvernanței corporative, forul nostru tutelar, Ministerul Economiei, a cerut prin reprezentanții săi în AGA (nr: Adunarea Generală a Acționarilor, adică reprezentanții Ministerului Economiei), ca SNAM să îmbutelieze apă, iar anul acesta solicitarea s-a concretizat în indicatorii de performanță ai Consiliului de Administrație. Astfel, lucrăm deja la procedurile de intrare și pe această piață, a produsului finit, și ne dorim să creăm atât prima fabrică de îmbuteliere, cât și un brand national aparținând Statului român. Dacă în urmă cu un an, acest deziderat era mai degrabă intenție, astăzi el este imperativ.”, a explicat șeful Societății Naționale de Ape Minerale.
Potrivit sursei citate, brandul va fi unul cu o amprentă puternic națională, fiind vorba de un produs al statului român. Societatea s-a oprit asupra denumirii Aqua Dacica și, cel mai probabil, va prelua o fabrică deja existentă pentru a îmbutelia apa. Directorul SNAM nu a putut da detalii despre valoarea investiției, însă datele din piață arată că o fabrică de dimensiuni medii ar trebui să coste undeva între 3 și 4 milioane de euro. De precizat ca SNAM este o societate profitabilă , cu un business cimentat (furnizează, la un preț regelementat, apă minerală către toți îmbuteliatorii din România, întreține izvoarele, explorează noi izvoare și realizează analiza apelor), iar acest lucru ar trebui să o facă solvabilă pentru un credit bancar de investiții.
” Ne-am gândit să ne asociem cu imaginea dacului, fiind un brand al României și o sursă de cultură și tradiție. În acest moment explorăm ideea de a se chema Aqua Dacica sau doar Dacica… Noi am efectuat deja un studiu de prefazabilitate, prin care s-a analizat oportunitatea alegerii între un proiect de tip greenfield (nr: de la zero) și achiziționarea unei fabrici de îmbuteliere deja existentă. Soluția reieșită în urma studiului arată că atât oportunitatea de timp, cât și cea economică, favorizează varianta a doua. Durează mai puțin și costă mai puțin să cumpărăm și să operaționalizăm o linie de producție deja funcțională, care deține și o oarecare piață de desfacere. Până în acest moment au fost discuții exploratorii, însă nu și negocieri concrete, instituționale, întrucât așteptăm încă studiul de fezabilitate.”, a explicat Udriște.
Distribuție la rafturile marilor retaileri, dar și speranțe pentru export și Programul ” Cornul și laptele”
În ceea ce privește canalele de vânzare, conducerea SNAM are în vedere mai multe soluții. De bază ar fi, însă, vânzarea prin marii retaileri, direct la raft, iar din acest punct de vedere preluarea unei fabrici deja existente pe piață cu propriul brand ar putea fi un avantaj. Un al doilea canal, explică șeful Societății, ar putea fi exportul, cu ajutorul unei promovări făcute de către atașați comerciali ai României. Cel de-al treilea psoibil canal este, însă, cel mai interesant, în măsura în care proiectul va fi pus în practică. Conducerea SNAM vrea să susțină la Guvern introducerea apei minerale alături de corn, lapte și măr, în Programul Național destinat elevilor.
” Vânzarea o să fie o provocare interesantă, mai ales că avem ambiția de a intra cu ea în rețelele marilor retaileri. Acum, sper să nu ajungm la constrângeri de tipul spațiului de la raft, dar până la urmă asta vom vedea în urma negocierilor. Știm sigur că nu o să mergem prin distribuție door to door, care ar implica o logistică foarte costisitoare. Deocamdată este o idee. Nu am făcut încă propunerile, neavând momentan produsul. Dacă vom achiziționa fabrica unui producător deja existent, desigur că vom păstra și brandul lui, în paralel cu creșterea brandului nostru. Aceasta înseamnă acces direct la magazine… În altă ordine de idei, noi suntem patronați de Ministerul Economiei, care are atașați economici în toată lumea. Și există destule țări în lume unde apa este o problemă reală. Prin bunăvoința acestor reprezentanți ai României peste hotare, ne dorim să ajungem să și exportăm această apă. O a treia linie de vânzare, în funcție și de situația bugetară, ar putea fi extinderea programului “Corn, lapte și măr”, prin adăugarea apei. Recomandările tuturor specialiștilor în sănătate vizează consumul a minimum 2 litri de apă pe zi, apa fiind totuși cel mai benefic lichid pentru hidratarea organismului.”, ne-a declarat Alin Udriște.
El mai spune că introducerea apei minerale în programele pentru alimentația elevilor ar funcționa ca un stimulent pentru întreaga piață, nu doar pentru vânzările noului brand de stat.
” Sigur că o asemenea decizie nu ar depinde de noi, ci de viziunea și disponibilitățile guvernamentale, însă cred că, pe lângă beneficiile pentru copil, care ar primi 0,5 litri de apă minerală naturală pe zi, pe lângă educarea publicului larg asupra beneficiilor pentru sănătate, o asemenea măsură ar contribui la dezvoltarea pieței, toți îmbuteliatorii români putând participa. Avem deja exemplul industriilor de lactate și panificație, unde impactul a fost pozitiv, putem spune ca o gură de aer. Avem deja exemplul industriilor de lactate și panificație, unde impactul a fost pozitiv, putem spune ca o gură de aer. Inclusiv în cazul merelor, deși aici, având puțini producători locali de mere standardizate, s-a recurs și la importuri „, punctează șeful SNAM.
Preț undeva pe medie și brand popular ” lucrat”de studenți de la ASE și Arhitectură
În privința proiectului de brand, a mareketingului și a logo-ului și imaginii, SNAM intenționează să lucreze cu studenți de la Academia de Studii Economice (ASE), respectiv Universitatea de Arhitectură Ion Mincu. ” Am discutat deja despre un parteneriat cu Academia de Studii Economice (ASE). Istoricul colaborărilor academice ale SNAM este unul îndelungat. Ne dorim ca el să continue cu premierea celui mai bun proiect de marketing pentru viitorul brand de apă minerală al Statului roman, conceput de un student al facultății de profil. Intenționăm, de asemenea, să facem un parteneriat și cu Universitarea de Arhitectură, pentru designul sticlei, pentru grafica brandului și logoului. E un concept care – credem noi – inspiră forță, demnitate. „, a mai spus Alin Udriște. Brandul se vrea popular nu doar ca imagine ci și ca preț, motiv pentru care ar urma să se poziționeze undeva în categoria medie. ” Costul nostru de producție va avea mai multe componente: materia primă pentru sticle și dopuri, salariile oamenilor direct implicați, regiile de marketing și logistică. Am convingerea că vom fi competitivi. Sper să fie o apă minerală populară, autentic românească, nu doar în conținutul fizico-chimic, ci și în spirit. Tocmai de aceea ne dorim să asigurăm accesibilitatea cât mai multor români la acest produs.”, anunță directorul SNAM.
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) este deținută integral de statul român, prin Ministerul Economiei. Societatea este singurul furnizor autorizat de apă minerală către îmbutelioatorii din România, dar controlează și o parte din resursele din zona apelor minerale din stațiunile balneoclimaterice. Pentru apa furnizată, SNAM precepe un tarif fix și plătește, mai departe, redevența percepută de stat. Din diferență, SNAM trebuie să întrețină izvoarele și să exploreze, atunci când e cazul, după noi surse. Tot SNAM realizează analizele fizico chimice ale apei minerale. În prezent, societatea exploatează doar 40% din volumul izvoarelor disponibile în România.Țara noastră este, din acest punct de vedere, una dintre marile forțe mondiale, însă problema este că nu există suficienți clienți pentru capacitățile pe care le avem. Circa 20 de izvoare nu sunt exploatate deloc, în acest moment. Pentru acestea, SNAM încearcă să găsească clienți.
„Trebuie să evidențiez că noi avem o serie de izvoare pentru care nu avem client, iar interesul legitim, ca să nu spun chiar obligația, este să asigurăm exploatarea durabilă a resursei. Mai mult, avem deschidere pentru orice potential client, interesat să investească în această piață în creștere, mai ales că procedura este foarte simplă: noi vindem apa minerală naturală conform unui tarif reglementat, deci câștigătorul licitației este cel care își asumă că va achiziționa, într-un an, cantitatea cea mai mare, totul este perfect transparent. Așadar, singurul lucru care ne interesează este găsim acei clienți care să valorifice rapid și cât mai mult din volumul izvorului.”, ne-a declarat Alin Udriște.