EXCLUSIV: Probleme mari la Domo Retail. Samsung le-a cerut insolvenţa și sunt investigaţi de DIICOT – UPDATE

Domo, numărul trei pe piaţa electroIT din România, se repliază după ani în care a acumulat datorii importante şi își vede scăparea în lansarea unui nou concept de magazin, pe care îl va clădi prin rebrandingul unor unităţi Domo. Magazinele sunt operate de două entităţi recent create, iar în acţionariat a apărut un nume nou. Au însă probleme cu furnizorul Samsung, care a cerut insolvenţa Domo Retail SA, actualmente  Family Home Concept SRL şi cu DIICOT.
Alina Stanciu - joi, 06 aug. 2015, 21:01
EXCLUSIV: Probleme mari la Domo Retail. Samsung le-a cerut insolvenţa și sunt investigaţi de DIICOT - UPDATE

Retailerul electroIT Domo continuă să-şi reorganizeze business-ul, proces în urma căruia va rezulta un nou brand şi un nou concept de magazine. S-au schimbat firmele care operează lanţul de magazine şi acţionarii, iar compania încearcă să scape de povara datoriilor pe care le-a acumulat în ultimii ani.

Procesul este însă unul dificil, mai ales că, săptămâna aceasta, compania Family Home Concept SRL (fosta Domo Retail SA) a fost chemată în instanţă de Samsung Electronics România, care le cere insolvenţa urmare a unor debite neachitate, potrivit portalului instanţelor de judecată. Mai mult, Domo a fost implicat, în luna martie,  într-o anchetă a Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care vizează 18 firme implicate într-un circuit evazionist prin intermediul căruia grupul a simulat achiziţii de produse electronice (telefoane mobile) cu ajutorul unor firme controlate de grup, potrivit ebihoreanul.ro. Dosarul a ajuns între timp la DIICOT.

„Trebuie să verificăm şi să găsim soluţia potrivită”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Sigmund Klein, Exclusive counsel to the shareholders of Domo SRL, întrebat fiind despre cererea de insolvenţă a Samsung, unul dintre furnizorii importanţi ai companiei. Acesta nu a menţionat care este suma pentru care Samsung a apelat la instanţă.

În ceea ce priveşte suspiciunea de fraudă, acesta susţine că „există încă investigaţii pe acest subiect”. „Noi am fost implicaţi indirect, dar am putut justifica fiecare produs pe care l-am cumpărat şi l-am vândut. Avem sechestru asigurator pe mai multe terenuri până la finalizarea investigaţiei”, a precizat Klein.

La Registrul Comerţului, compania Family Home Concept figurează cu semnalul „sechestru bunuri mobile şi/sau imobile cu excepţia părţilor sociale/acţiuni”.

Cine operează Domo

În iulie 2015, Domo Retail SA, firma de la care a pornit, în 1994, business-ul Domo creat de omul de afaceri Lorand Szarvadi, a devenit Family Home Concept SRL, o companie cu sediul în Bucureşti, cu cifră de afaceri de 584 milioane de lei în 2013, pierderi de 7,2% din cifra de afaceri (42,3 milioane de lei) şi peste 1.000 de angajaţi.

De asemenea, Digistore SRL, firma creată în decembrie 2012 pentru a opera magazinul online domo.ro, şi-a schimbat sediul social din Târgu Secuiesc, acolo unde s-a născut brandul Domo, în Bucureşti şi s-a transformat în Domo SRL.

Domo SRL avea la finele lui 2014, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri netă de 49,8 milioane de lei, pierderi de peste 244.500 de lei şi 36 de angajaţi. „Compania era foarte îndatorată, dar acum este mai bine. A trebuit să restructurăm totul, pentru a salva reţeaua de  magazine”, a declarat Sigmund Klein, exclusive consilier of board member în cadrul Domo. Acesta a explicat că, după retragerea lui Lorand Szarvadi din acţionariatul companiei, reţeaua de magazine Domo a trecut pe societatea Digi Store SRL, entitate creată iniţial pentru a opera magazinul online. Clienţii au devenit însă bulversaţi astfel că managementul a luat decizia redenumirii Digistore SRL în Domo SRL.”În acel moment au apărut două companii cu numele Domo (Domo SRL şi Domo Retail SA n.red), ceea ce a creat nedumerire în rândul angajaţilor, motiv pentru care am decis să redenumim Domo Retail SA în Family Home Concept”, a mai explicat oficialul Domo.

Astfel, în momentul de faţă, Domo SRL operează 75 dintre magazinele Domo, iar Family Home Concept operează alte 7 magazine şi se pregăteşte pentru lansarea noului concept de magazine.  

Toate acestea s-au întâmplat după alte două schimbări majore prin care a trecut compania. Mai exact, în vara anului trecut, Kim Koellner, managerul expat al companiei, a decis să integreze business-ul online cu cel offline, conform unei viziuni potrivit căreia cele două medii merg mână în mână. Aceasta după ce, în primăvara lui 2013, anteriorul CEO al companiei, Dragoş Dinu, anunţa că a decis să separe activitatea tradiţională de cea online, prin infiinţarea societăţii Digistore SRL.

Ce se va întâmpla cu magazinele – apare un nou brand

Urmare a procesului de restructurare, numărul magazinelor Domo s-a tot restrâns pe parcusul ultimilor doi ani. Spre exemplu, în 2013, lanţul Domo numără în jur de 100 de magazine, iar acum sunt 82. Dintre acestea, 75 sunt operate de Domo SRL, iar restul de şapte au fost trecute pe noua firmă, Family Home Concept, pentru a fi remodelate şi rebranduite. Cum vor arăta noile magazine? Klein susţine că nu poate dezvălui secretul, dar, cel mai probabil, acestea vor include produse electrice şi electrocasnice, precum şi articole complementare necesare unei case, ca de exemplu mobila. „Nu considerăm că mai este nevoie de magazine atât de mari cum era înainte”, mai spune acesta. 

De asemenea, din modul în care au început să îşi promoveze produsele, compania pare a se reorienta către mărcile proprii, retailerul având deja patru astfel de branduri, cea mai cunoscută fiind Westwood. 

Totodată, Domo testează de anul trecut piaţa cu un nou concept de magazin mic, unde comercializează produse IT&C și tehnologii de ultimă generație, ceea ce ar putea explica dorinţa companiei de a scoate o parte din IT&C din magazinele operate de Family Home Concept.

Compania operează acum cinci magazine Pop UP, majoritatea în oraşe mici ale ţării, precum Caraş Severin, Giurgiu sau Sebeş. În Bucureşti conceptul se pare că nu a funcţionat, astfel că prima unitate inaugurată, cea din parcarea Kaufland Colentina din Bucureşti, s-a închis, fiind relocată la Vatra Dornei. „Lanţul a început să se dezvolte, dar, având în vedere procesul de reorganizare prin care trecem, nu cred că vor fi 100 anul acesta, aşa cum am prevăzut iniţial. Cred că vor fi aproximativ 50 pe termen mediu”, mai explică oficialul Domo, potrivit căruia rezultatele din primele şase luni ale anului au fost superioare celor din perioada similară a anului trecut.

Ce s-a întâmplat cu acţionariatul

În ceea ce priveşte acţionariatul companiilor care formează business-ul Domo, acesta este format din două persoane fizice: Eugen Petrov şi Vanek Marian şi două offshore-uri. Astfel, societatea Family Home Concept SRL, fosta Domo Retail SA, este deţinută, conform Registrului Comerţului, de Avarike Limited, un offshore din Cipru care deţine 99,9% din acţiuni şi care era şi în acţionariatul Domo Retail SA în 2014. Avarike aparţine, la rândul său, omului de afaceri slovac Vanek Marian (58 de ani) care are o experiență de peste 30 de ani în zona de producție, comerț internațional și restructurare. În această perioadă, acesta a ocupat poziții de Chief Commercial Officer și Head of Business & Finance în cadrul unor mari companii internaționale din Cehoslovacia, respectiv Slovacia.

Restul de acţiuni din Family Home Concept le are omul de afaceri cu cetăţenie austriacă Eugen Petrov, cel care a preluat, în noimebrie 2014, Domo Retail SA în urma unui proces de management buyout prin care a devenit unic acționar al companiei care deține DOMO. 

La rândul său, Domo SRL este deţinută de  un alt offshore din Cipru, GCI Global Capital Investments cu 99,9% din acţiuni şi Eugen Petrov. GCI aparţine lui Eugen Petrov.

Cine conduce business-ul Domo

În momentul de faţă, CEO-ul companiei este sud-coreeanul Kim Koellner, primul manager expat al Domo Retail, care a preluat funcţia în noiembrie 2013. El este şi administratorul societăţii Domo SRL. În schimb, administratoorul Family Home Concept este Vanek Marian, un expert în restructurare, după cum menţionează Klein, el însuşi un om cheie în afacerea Domo încă de acum doi ani şi jumătate.

Domo deţine o reţea naţională formată din peste 80 de magazine cu mai mult de 1.000 de angajaţi, precum şi platforma online www.domo.ro, care oferă o gamă de peste 15.000 de produse din 17 categorii diferite

Principalii competitori ai Domo sunt Altex şi Flanco.

 

Te-ar mai putea interesa și
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de......
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă ...
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...