Exclusiv.“Regina asigurărilor” revine în forţă. Angela Toncescu, în curs de avizare pentru postul de director al Carpatica

13 05. 2015
583_toncescu_87328000

Angela Toncescu, fosta şefă a CSA supranumită de presă „regina asigurărilor”, a cerut Autorităţii de Supraveghere Financiară autorizare pentru funcţia de director general al Carpatica Asig, au arătat, pentru ECONOMICA.NET, mai multe surse. Toncescu este în prezent membru al consiliului de administraţie al companiei sibiene. Fosta şefă a arbitrului asigurărilor nu a putut fi contactată în ciuda insistenţelor noastre. Pe de altă parte, ASF a confirmat că în Consiliul instituţiei se află în discuţie numirea unui nou director la Carpatica Asig. „Tema respectivă este în analiza consiliului. Ne vom pronunţa doar după ce va fi luată o decizie”, ne-au spus reprezentanţii arbitrului pieţei.

În prezent, Carpatica este controlată de către milionarul Ilie Carabulea însă lucrurile se vor schimba.Carpatica Asig se află într-un proces de redresare financiară sub un plan avizat de ASF. După primele estimări, pentru a reveni în parametrii de solvabilitate impuşi de normele în vigoare, compania are nevoie de o infuzie de capital de cel puţin 20 de milioane de euro. ” Nu se ştie încă cine va intra, sunt multe zvonuri. Este însă cert că Ilie Carabulea nu dispune de banii pentru majorarea de capital”, arată surse avizate. În prezent, Carabulea a revenit în arest după ce a încălcat condiţiile impuse de instanţă pentru arestul la domiciliu. El este acuzat de trafic de influenţă într-un dosar în care mai sunt implicaţi şi Marian Mîrzac, fost director Carpatica şi fost membru al consiliului ASF, Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte ASF şi Laura Chiţoiu, fost director în ASF şi soţia fostului ministru liberal Daniel Chiţoiu.

Duet cu părintele RCA-ului ieftin?

Potrivit unor surse din piaţă, numirea Angelei Toncescu la şefia Carpatica Asig are legătură cu o eventuală revenire a fostului preşedinte Omniasig şi acţionar majoritar al Platinum, Constantin Toma. Personaj foarte influent în lumea asigurărilor şi nu numai( a ocupat inclusiv funcţia de preşedinte al clubului Rapid Bucureşti în perioada în care acesta era deţinut de Fathi Taher), Toma s-ar afla într-o fază foarte avansată de negociere cu Ilie Carabulea pentru preluarea unui pachet majoritar la Carpatica Asig.

Fostul şef Omniasig ar avea în spate un fond de investiţii străin, mai arată sursele noastre. Constantin Toma a devenit foarte cunoscut publicului larg în urma unor campanii publicitare prin care garanta cu propria imagine că asigurătorul pe care atunci îl conducea oferă cele mai mici preţuri din piaţă pentru RCA. Respectiva campanie, care sublinia că în cazul RCA preţul este singurul care contează, a fost precursoarea „războiului preţurilor” pe piaţa asigurărilor auto. Printre victimele acestui război s-a numărat, în cele din urmă, şi Carpatica Asig, companie aflată într-o situaţie financiară dificilă generată tocmai de politica de „dumping” în ceea ce priveşte primele RCA dar şi de concentrarea aproape exclusivă pe vânzarea poliţei obligatorii. Nici Constantin Toma nu a putut fi contactat pentru declaraţii.

Cine este Angela Toncescu,”Doamna” sau cel mai bine plătit angajat la „stat”

Angela Toncescu şi-a început cariera de conducere la Asirom, imediat după „ruperea” fostului ADAS în trei companii, în perioada în care Asirom era deţinută de omul de afaceri Ioan Niculae, în prezent încarcerat pentru o perioadă de doi ani. Toncescu a avansat treptat până la funcţia de director general al Asirom pe care a părăsit-o ulterior pentru o poziţie similară la Ardaf, pe atunci deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, în prezent condamnat în primă instanţă la 12 ani de închisoare în dosarul RAFO. În 2006, Toncescu a ajuns în poziţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, post pe care l-a părăsit în 2011.

Cariera Angelei Toncescu la şefia CSA nu a fost ocolită de scandaluri. Ea a fost acuzată în presă de favorizarea anumitor companii de asigurare însă niciuna dintre aceste acuzaţii nu a constituit, până la urmă, obiectul unui dosar penal. Cert este că Toncescu a încasat la conducerea arbitrului asigurărilor sume uriaşe. La apogeu, Toncescu avea un salariu lunar de bază de peste 29.000 de euro la care se adăugau diverse sporuri şi bonusuri. Aceste venituri au atins 50.000 de euro lunar plasând-o pe Toncescu în fruntea topului salariilor încasate de angajaţii din sistemul de stat.

Angela Toncescu, supranumită de subalterni „Doamna”, a avut însă grijă ca , în perioada în care a condus CSA, să acorde diverse facilităţi şi celorlalte persoane cu funcţie de conducere. Amploarea beneficiilor obţinute de membrii consiliului CSA a devenit publică în momentul desfiinţări instituţiei, când a ieşit la lumină inclusiv o clauză care arăta că dacă un membru CSA este înlăturat din funcţie înainte de termen el are dreptul la compensări echivalente cu 24 de salarii. Aceste compensaţii, care au făcut până la urmă şi obiectul unei ordonanţe de urgenţă, ajungeau la nivelul a 200-300.000 de euro. În plus, toţi membrii consiliului CSA au beneficiat, în era Toncescu, de o asigurare de sănătate complexă cu o primă lunară de nu mai puţin de 10.000 de euro.