Schimbare majoră și neașteptată pe piața asigurărilor RCA. La pachet cu introducerea clauzei de decontare directă, obligatoriu, în toate contractele RCA (mișcare făcută deja publică printr-un proiect de OUG), se va introduce și un tarif de referință pentru prețurile practicate de service-uri la ora de manoperă. Propunerea a venit dinspre Guvern, sub formă de observație la OUG conceput pentru a introduce decontarea directă obligatorie și fost însușită și de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). COTAR, cea mai vocală asociație a transportatorilor, care are în componență și peste 1.500 de service-uri, aduce acuzații grave considerând că referința pentru tarifele din service reprezintă un prim pas către plafonarea prețurilor și, drept consecință, introducerea coplății pentru daunele din RCA. COTAR amenință că va ieși în stradă, dacă va fi nevoie.
Potrivit unor surse din mediul politic și guvernamental, noua referință va fi calculată pe un model asemănător cu tariful de referință pentru RCA. De calcul se va ocupa, ca și la RCA, o firmă independentă, cel mai probabil una dintre companiile din așa numitul Big Four, cele mai mari patru companii de consultanță.
În această fază nu se pune problema unei plafonări a prețurilor din service, conform surselor citate, însă este un prim pas, care, în timp, ar putea permite o astfel de mișcare. Aceasta mai ales în condițiile în care, așa cum a mai arătat Economica în exclusivitate, o propunere privind legarea tarifelor maxime din service de un preț de referință există în discuția grupurilor de lucru care analizează modificarea normelor ASF.
Discuția despre tariful de referință nu este nouă, în contextul în care asigurătorii au acuzat permanent service-urile că practică tarife abuziv de mari. La rândul lor, service-urile au acuzat marile firme din RCA (City și Euroins) că nu achită la timp și integral daunele.
În final, am ajuns în situația unicat la nivel european în care 80% din vânzările din acest sector sunt la doar două firme, cele mai sus menționate.
Firmele de asigurare au încercat să introducă o referință prin mai multe metode. A fost inițiată o lege separată, apoi a fost inclusă propunerea ca amendament la legea care va modifica legea RCA în sensul unor impuneri ale Comisiei Europene.
În ciuda susținerii venite dinspre mai mulți parlamentari, printre care și secretarul Comisiei de Buget Finanțe din Camera Deputaților, despre a cărui poziție Economica a scris pe larg, firmele de asigurare nu au reuit să se impună.
Dacă pe cale legislativă nu a au avut succes, așa cum a scris recent Economica, pe traseu executiv firmele de asigurare și-au impus punctul de vedere.
AICI toată istoria disputei legislative dintre firmele de asigurare și service-uri.
Acuzații grave și avertismente dinspre transportatorii COTAR
Informațiile privind „adăugirile” operate la OUG care introduce decontarea directă pe toate polițele au pus pe jar transportatorii COTAR, care reprezintă și peste 1.500 de service-uri și, susțin reprezentanții asociației, 200.000 de angajați din domeniu cu tot cu familii. Contactați de Economica, aceștia au readus în discuție legile pe care introducerea unui plafon le-ar încălca (detalii aici), dar au venit și cu acuzații și avertismente noi. Redăm, mai jos, declarația lui Vasile Ștefănescu, președinte COTAR, în acest sens. Pe scurt, Ștefănescu spune că noua propunere este rodul influenței pe care lobbyștii firmelor de asigurare o exercită asupra unor politicieni și că este pregătit să scoată în stradă transportatorii, dacă va fi nevoie. COTAR consideră că un plafon pentru tarifele din service ar echivala cu introducerea uneo coplăți pentru daunele pe RCA, adică păgubitul ar fi, în final, obligat să scoată bani din buzunar pentru a își repara mașina la standardele dorite.
„Unii politicieni au fost cooptați de către lobbyștii firmelor de asigurări, care vor să obțină o dublă victorie: pe de o parte, au câștigat dreptul să le fie eliminate cheltuielile administrative, ceea ce înseamnă că din momentul publicării legii in Monitorul Oficial, cheltuielile asigurătorilor vor fi nelimitate iar prețul RCA va creste și statul român nu va mai avea nicio pârghie legală de intervenție; a doua victorie pe care o vor multinaționalele din asigurări este să plafoneze costurile de despăgubire, astfel încât profitul lor să crească, la fel de mult cum va crește in mod paradoxal și prețul RCA, obligând implicit păgubiții să suporte o CO-PLATĂ pentru readucerea autovehiculelor la starea anterioară producerii accidentului sau să își repare autovehiculele în condiții improprii, cu riscuri grave pentru siguranța în trafic.