EXCLUSIV REPowerEU: Planul Comisiei Europene de a scăpa de gazul rusesc până în 2030 – surse

Comisia Europeană are deja un prim proiect al unui plan de a reduce până la eliminarea dependența continentului de importurile energetice din Rusia până la sfârșitul deceniului. Denumit REPowerEU, planul conține măsuri care pleacă de la diversificarea aprovizionării cu gaze, susținerea măsurilor de eficiență energetică și ajunge la extinderea utilizării energiei electrice și gazelor din surse regenerabile.
Mihai Nicuţ - mar, 08 mart. 2022, 10:57
EXCLUSIV REPowerEU: Planul Comisiei Europene de a scăpa de gazul rusesc până în 2030 – surse

REPowerEU.Planul de independență energetică a Europei față de importurile de gaze rusești schițat de Comisia Europeană și obținut de noi se bazează pe trei piloni: diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, accelerarea electrificării și transformarea industriei. Să le luăm pe rând

Diversificarea surselor de gaze

Sunt vizate două tipuri de măsuri. Prima este utilizarea extinsă a gazului natural lichefiat (LNG) și a importurilor pe conductă, dar din alte surse. Comisia arată că, inclusiv în lunile ianuarie și februarie, creșterea fără precedent a livrărilor de LNG a asigurat securitatea energetică a continentului și arată că UE poate importa, în fiecare an, o cantitate suplimentară de 50-60 de miliarde de metri cubi de LNG. În plus, prin conductele umplute cu gaze naturale din alte surse (Norvegia, Algeria, Azerbaidjan), se pot aduce în plus 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an, în plus. Evident, toate acestea vor substitui gaze rusești.

A doua măsură vizează extinderea utilizării gazelor regenerabile. Comisia arată că, utilizând biomasa sustenabilă, mai ales deșeurile din agricultură, producția de biometan poate susbstitui alte 17 miliarde de metri cubi de gaze rusești pe an la orizontul anului 2030, ba chiar producția continentului poate ajunge la 35 de miliarde de metri cubi dacă noile măsuri din acest pachet RePowerEU vor fi luate. De asemenea, producția a 5,6 milioane de tone de hidrogen la nivel continental până în 2030, obiectiv stabilit deja prin politica Fit For 55, poate scoate din uz alte cel puțin 9 miliarde (până la 18 scrie în draft) de metri cubi pe an. Dacă utilizarea hidrogenului va fi accelerată, o producție suplimentară a altor 5 milioane de tone, plus importul a alte 10 milioane de tone pot înlocui un volum de 25-50 de miliarde de metri cubi de gaze rusești.

Electrificarea Europei

Măsurile de eficiență energetică din programul Fit For 55 aveau deja ambiția de a înlocui utilizarea a 58 de miliarde de metri cubi de gaze la  nivel continental până în 2030 doar în clădiri. Suplimentar, o reducere a temperaturii cu un singur grad în interiorul caselor, poate conduce la o economie de 10 miliarde de metri cubi.

Mai important la acest pilon este planul de accelerare a utilizării energiei din surse regenerabile și a instalării de pompe de căldură, care va extinde utilizarea energiei electrice și în sectorul de  încălzire, în  detrimentul gazului. Să le luăm pe rând.

Planurile din vechiul Fit for 55 vizau dublarea capacității instalate în fotovoltaic și eolian până în 2025 și triplarea lor până în 2030. În total până la 439.000 MW noi în eolian și 370.000 MW în fotovoltaic care permit, la orizontul anului 2020, înlocuirea a 150 de miliarde de metri cubi de gaze. REPowerEU vine cu o o accelerare cu 20% a ritmului de instalare, deci o capacitate instalată suplimentară de 80.000 MW care poate înlocui alte 20 de miliarde de metri cubi de gaz. Comisia arată că, doar în anul 2022, dacă se vor instala capacități de 15.000 MW, consumul de gaz scade cu 2,5 miliarde de metri cubi.

Pe acest fond, ritmul de instalare a pompelor de căldură se va dubla. Dacă în planul vechi era vorba despre apariția a cinci milioane de noi pompe de căldură în Europa în fiecare an, REPowerEU vorbește despre instalarea a 10 milioane de pompe de căldură pe an, care vor înlătura din consum 10 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Decarbonizarea industriei

Planul REPower UE ar putea accelera implementarea soluțiilor inovatoare pe bază de hidrogen și a energiei regenerabile competitive din punct de vedere al costurilor în sectoarele industriale.

Comisia va întări Fondul de Inovare pentru a sprijini trecerea la electrificare și hidrogen, pentru a spori capacitățile europene de producție a echipamentelor inovatoare cu emisii de carbon reduse sau zero, precum electrolizoarele, generația de următoare solare/eoliene și alte tehnologii, inclusiv prin contracte pentru diferență la nivel european pentru carbon.

Set de măsuri așteptate

Acesta este doar planul, în varianta de draft consultată de noi. Măsurile luate pentru punerea lui în practică vor fi anunțațe în primăvară, și ele vizează relaxarea procedurilor administrative și a avizelor, încurajarea investițiilor în noile echipamente cu emisii reduse sau zero, și cadrul de finanțare al acestui nou REPowerEU.

Pe lângă aceste măsuri, Comisia mai are un plan pentru asigurarea resurselor de gaze pentru iarna urrmătoare, pentru a contracara creșterea prețuțurilor, dar și reguli de ajutor de stat pentru sectoarele afectate de scumpiri. Vom reveni într-un text viitor

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...