EXCLUSIV Revoluție pe piața RCA. Roșu, ASF: ” Vrem să limităm comisioanele brokerilor”. Brokerii: ” E de domeniul SF!”

09 02. 2020
cristian_rosu_28970200

Vicepreședintele ASF a explicat, într-o discuție cu ECONOMICA.NET, faptul că România nu ar fi prima țară UE care să adopte o astfel de măsură. Potrivit lui Cristian Roșu, un astfel de sistem funcționează deja în Olanda și Marea Britanie (până de curând membră UE) și, de asemenea, sunt și alte țări care iau în calcul introducerea unor limite pentru comisionul încasat de brokeri pentru vânzarea de polițe RCA.

” În acest moment cea mai mare problemă a pieței RCA este concentrarea. Doar doi jucători controlează circa 70% din piață și, dintre ceilalți, doar încă doi mai au cote rezonabile, în jurul a 7%. Am încercat să identific soluții, inclusiv prin discuții cu reprezentanții autorităților din celelalte țări ale Uniunii Europene, pentru că România nu este singura țară care s-a confruntat cu această problemă. Am identificat două căi: plafonarea comisioanelor încasate de brokeri și sprijinirea digitalizării”, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, vicepreședintele ASF.

Potrivit oficialului, deocamdată nu este stabilit nivelul la care ar urma să se plafoneze comisioanele, însă aceste detalii ar putea fi stabilite ulterior.

Amintim că intenții similare a avut și fostul președinte ASF, Mișu Negrițoiu, în perioada dificilă dintre falimentele Astra Asigurări și Carpatica Asig.

Justificarea unei astfel de decizii ar fi, în primul rând, aceea că, prin plafonare, brokerii nu ar mai fi tentați să promoveze doar ofertele societăților care plătesc comisioane mari, lăsându-le la urmă pe cele cu un nivel al comisioanelor mai redus. În al doilea rând, societățile care au licență RCA, dar nu vor să vândă din diverse motive, nu se vor mai putea „feri” de RCA prin oferirea unor comisioane mult sub nivelul pieței. În al treilea rând, prin plafonare scad automat costurile de vânzare ale asigurătorilor, fapt care le va putea permite reducerea tarifelor sau menținerea unor tarife acceptabile.

Teoretic, pentru consumatori, o astfel de decizie ar trebui să fie o veste bună, pentru că ar însemna diversificarea ofertei, pe de o parte, și reducerea sau cel puțin menținerea prețurilor, pe de altă parte. De asemenea, ar fi de așteptat ca, prin diversificarea pieței, societățile care au astăzi ponderi record de RCA (linie de asigurări care, potrivit datelor ASF, aduce pierderi) să își limiteze cotele, putând astfel să gestioneze mai bine dosarele de daune și să se reducă problemele cu care se confruntă astăzi, în acest sens. Vezi aici un material în exclusivitate care arată că numărul reclamațiilor făcute de păgubiți a atins cel mai mare nivel din istorie. 

Circa 6 milioane de șoferi plătesc astăzi RCA, în România.


Brokerii reacționează violent și subliniază că nu au fost consultați până acum


De partea cealaltă, pentru brokeri, dependenți de vânzarea RCA unde controlează 80% din piață, plafonarea ar fi o lovitură cruntă. În prezent, în funcție de apetitul pentru RCA al companiilor, comisioanele plătite variază între 5-6%( societăți ca Asirom, Generali sau Uniqa, care practic nu mai contează pe piață) și 12-15% (Euroins și City Insurance, cele două companii care controlează 70% din totalul vânzărilor). La mijloc ar fi firme care vând sub potențial, dar totuși rezonabil, ca Omniasig sau Allianz Țiriac, care plătesc brokerilor 8-10%. Plafonarea la actuala medie, de exemplu, ar tăia brokerilor cel puțin 5-7% din veniturile totale. 

Prin urmarea, reacția reprezentanților pieței de intermediere, contactați de ECONOMICA.NET n u putea fi decât una dură.

” UNSICAR nu a fost consultată cu privire la astfel de propuneri. Poziția noastră, de-a lungul anilor a fost aceea că măsuri precum plafonarea prețurilor, a cheltuielilor de orice fel, inclusiv a comisioanelor, impunerea de cote minime de piață sau alte forme de limitare a mecanismelor de piață nu sunt eficiente, nu respectă principiile concurenței și nu aduc rezultate pe termen lung. Astfel de măsuri au mai fost folosite, dar experiență a arătat că nu au produs efectele așteptate. Rămânem deschiși la un dialog constructiv, care să creeze un cadru în care mecanismele de piață să conducă la echilibru pe piață.”, ne-a transmis Dorel Duță, președintele Uniuni Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări(UNSICAR).

Patronatul brokerilor a avut o reacție chiar mai clară, vorbind despre „măsuri de domeniul SF”.

” PRBAR a militat încă de la înființare pentru o piață liberă, România fiind membră a UE încă din 2005. Propunerile de care discutăm par de domeniul SF în secolul în care trăim și nu pot fi susținute în actualul context european. Obiectivele strategice ale ASF trebuie îndreptate către protecția consumatorului, iar actuală tema nu va conduce la o funcționare normală a pieței asigurărilor.”, au declarat reprezentanții Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR).

Calculatoare independente pentru prețuri, o măsură care ne-ar putea fi impusă chiar de UE

Așa cum arătam mai sus, o a doua metodă identificată de ASF ca posibilă soluție  pentru detensionarea pieței RCA este sprijinirea fenomenului de digitalizare, segment la care România este pe ultimul loc în UE, cel puțin ca pondere a vânzărilor online, în ciuda declarațiilor venite din toate firmele de asigurări. Dacă în ceea ce privește gestionarea daunelor, soluții au început să apară fie prin introducerea AI pentru  gestionarea procesele repetitive fie chiar prin lansarea unor aplicații de constatare video, în ceea ce privește vânzările, nu s-a făcut mare lucru.

Unul dintre pași în acest sens, fapt confirmat și de Cristian Roșu, ar fi lansarea unor paltforme independente cu tarifele de vânzare, care să conțină și linkuri directe către platformele asigurătorilor. Din nou ar fi o măsură care ar afecta afacerile brokerilor, în prezent singurii de pe piață(cu excepția asigurătorilor, care nu pun mare preț pe promovarea acestor platforme) care au calculatoare online de preț.

De altfel sunt șanse destul de mari ca o astfel de măsură să ne fie impusă chiar de la nivel european.

Consiliul Uniunii Europene ia în calcul să impună țărilor membre înființarea, la nivel național, a cel puțin unui comparator independent de prețuri pentru asigurările RCA. Obligația ar putea fi inclusă în viitoarea Directivă MID, referitoare la asigurările auto. În România, unde nu există un astfel de instrument, ideea a mai fost adusă în discuție de către  Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței și s-a lovit de opoziția brokerilor de asigurări, care ar pierde astfel monopolul pe comparatoarele de tarife.

ntr-o interpelare în care și-au prezentat punctele de vedere raportorul Parlamentului European pentru Directiva MID și Președintele Consiliului Uniunii Europene, cel dintâi a subliniat necesitatatea existenței unui astfel de comparator în toate țările UE. Președintele  Consiliului a argumentat că o astfel de prevedere nu ar trebui impusă prin Directivă, având în vedere că pe piață există deja mai multe comparatoare (cum e și cazul României, unde firmele de asigurare și brokerii dețin astfel de platforme).El a mai spus că ar fi greu de găsit o metodă prin care fiecare țară să identifice un administrator independent pentru astfel de platformme.

Totuși, arată un document consultat de ECONOMICA.NET raportorul PE a fost ferm, arătând că: ” Detaliile le vom lăsa în sarcina fiecărei țări membre”.

În contextul în care piața asigurărilor RCA din România a ajuns la un nivel de concentrare fără precedent, fără prea multe speranțe într-o creștere organică a concurenței, ideea lansării unui comparator a fost pusă pe tapet și de Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Avem posibilitatea legală să facem comparatoare de prețuri pe mai multe domenii. Discutăm cu autoritățile de reglementare din mai multe domenii, aici avem ASF. O să vedem unde sunt necesare aceste comparatoare. Ce face piața bine o lăsăm pe ea să facă, nu este nevoie să se bage statul. Unde vedem că lucrurile nu merg bine de la sine acolo trebuie să intervenim”, a spius Chirițoiu, cu ocazia unei conferințe pe teme de asigurări.

În acest sens au existat mai multe discuții și, în cazul în care măsura se va și aplica, impusă sau nu de UE, cel mai probabil administrator va fi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), organizația care adună toate companiile care vând RCA pe teritoriul României și care, conform statutului, le reprezintă interesele.

Apariția unui comparator de tarife, altul decât cele gestionate e brokerii de asigurare ar putea conduce, cred o parte a reprezentanților pieței, la creșterea concurenței. De ce? Explică, pentru ECONOMICA.NET, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști din domeniul asigurărilor auto, care a dorit să își păstreze anonimatul: ” Brokerii au, într-adevăr, propriile comparatoare de prețuri. Și este absolut normal ca, pe aceste comparatoare să apară mai întâi cele mai avantajoase oferte, adică de obicei ale City Insurance și Euroins. Totuși, nu sunt puține cazurile în care, din dorința de a promova, pentru comision, mai ales aceste oferte, comparatoarele brokerilor afișează într-un loc greu de văzut, pe o altă pagină sau chiar nu afișează celelalalte oferte. Sigur că nu aceasta este sursa principală a dezechilibrului din piață ci diferențele de tarif, dar sunt segmente unde cele două firme mari pot fi concurate prin preț. Existența unui comparator independent, care să plaseze toate ofertele în locuri ușor vizibile ar rezolva această problemă „.