EXCLUSIV: Revolut a devenit bancă românească. Tot ce trebuie să știi despre noul IBAN și sucursala băncii digitale – Interviu cu managerul Revolut Romania
Economica: Când va intra banca efectiv în funcțiune? Care este statusul proiectului la ora actuală?
Gabriela Simion, general manager Revolut Bank Romania: Sucursala este deja operațională din 25 noiembrie, iar autoritățile de reglementare și sectorul bancar au fost deja notificate în acest sens.
Economica: Migrarea clienților către noul IBAN se face în etape? Câți clienți au migrat până acum de la IBAN-ul Libra la cel al Revolut?
Avem un plan de migrare a clienților existenți și migrarea a început în prima jumătate a lunii decembrie. Clienții au fost deja informați în legătură cu tranziția la noul IBAN, reamintindu-le să transmită, la rândul lor, partenerilor, angajatorilor și terțelor părți informația în legătură cu noul IBAN pentru a se asigura că transferurile nu vor fi afectate. Dată fiind complexitatea operațională a procesului și dimensiunea portofoliului de clienți, până la începutul săptămânii viitoare ne-am propus să avem deja cea mai mare parte a bazei de clienți retail transferați pe entitatea locală și toți clienții business, adică peste 2 milioane de clienți.
Profit de această ocazie ca să le reamintesc clienților că toate produsele și serviciile funcționează normal, și mă refer aici la: plăți, încasări, top-up-uri de pe card sau de pe Apple Pay/ Google Pay, tranzacții mobile instant între utilizatori Revolut, schimb valutar, conturi pentru copii, conturi de economii, credite sau produse de lifestyle.
Este de reținut că orice încasare venită pe IBAN-ul vechi va fi procesată până la data de 31 decembrie, după această dată fiind refuzate automat, iar banii se vor primi înapoi în contul plătitorului în maxim 3-5 zile. De aici recomandarea de a înștiința angajatorii și alte persoane de la care se primesc bani în mod frecvent, cu privire la noul IBAN.
Economica: Când estimați că se va termina efectiv migrarea clienților Revolut la noile IBAN-uri Revolut Bank?
Sucursala locală este deja operațională și primește clienți noi, conform fluxului standard de înrolare.
Obiectivul nostru este ca această tranziție să se realizeze cât mai simplu și fără situații neprevăzute. Dar, în cazul în care vor apărea provocări în acest proces, contăm pe înțelegerea clienților, pe care îi asigurăm că depunem toate eforturile ca să nu fie afectați în niciun fel. Echipele noastre de customer support, retail, Revolut Business, plăți și tranzacții și profesioniști din multe alte echipe lucrează la maximă capacitate și 24/7 pentru ca orice situație neprevăzută să fie rapid rezolvată. Conform planurilor noastre, migrarea s-ar putea finaliza cel mai târziu în primul trimestru al anului viitor.
Economica : Bănuiesc că nu veți avea sucursale, dar un sediu central?
Nu vom avea oficii bancare cu prezență fizică. Rămânem în continuare o bancă 100% digitală. Sediul principal este cel deja comunicat către parteneri și autorități, cel din București, în sectorul 1, B-dul Ion Mihalache.
Economica : Cât a investit Revolut în această ”migrare” și ce beneficii va aduce ea pe viitor atât pentru clienți, cât și pentru viitoarea bancă?
Investiția majoră a fost cu siguranță în efortul depus de toate echipele implicate. Nu comunicăm date financiare în legătură cu acest proiect, dar vă putem asigura că este cel mai complex proces derulat la nivelul diviziei bancare a companiei, dată fiind dimensiunea bazei de clienți, diversitatea produselor varietatea de integrări tehnice necesare și multitudinea de autorizații presupuse de acest proces, astfel încât să începem operațiunile în deplină conformitate cu reglementările locale.
Dacă ne uităm la beneficii, aș menționa în primul rând avantajele pentru clienți. Adăugarea IBAN-ului românesc oferit de Revolut va facilita utilizatorilor români persoane fizice sau juridice posibilitatea de a încasa salariul sau de a face plata salariilor direct în acest cont sau de a-și planifica plata abonamentelor și a facturilor. Pe termen mediu și lung, ne va permite să aducem și oferte pentru clienții loiali, care își încasează salariul prin Revolut.
Acest aspect, împreună cu ecosistemul complet de produse oferite – cont curent, plăți, credite, economii, investiții, analiza bugetului, călătorii, experiențe, lifestyle- poziționează Revolut ca o opțiune solidă de cont bancar principal pentru români.