EXCLUSIV Scenariu de groază: Asigurarea RCA poate ajunge la 1000 de euro
Piaţa RCA din România riscă să se blocheze dacă sumele plătite de asigurători sub formă de daune materiale şi, mai ales, pentru vătămări corporale şi decese vor continua să crească în ritmul actual, arată, pentru ECONOMICA.NET, unul dintre cei mai experimentaţi specialişti în domeniu. Directorul Fondului pentru Victimele Străzii, Sorin Greceanu, avansează un scenariu deloc fantezist care ar putea presupune, într-o primă fază, scumpirea de până la zece ori a primei medii pentru poliţele de asigurare civilă auto.
Citeste si: Firmele de asigurare pregătesc lista neagră a şoferilor cu probleme
“Nivelul despăgubirilor acordate atât pentru daunele materiale, cât şi pentru cele pentru vătămări corporale şi deces în urma accidentelor rutiere, trebuie să aibă în vedere compensarea materială corespunzătoare a prejudiciului suferit dar, în acelaşi timp, să fie în acord şi cu veniturile medii salariale existente la nivelul ţării noastre. Altfel, pericolul real este cel de gripare a sistemului. Vreau să cred că acest lucru nu se întâmplă în prezent, însă dacă practica instanţelor din România se va îndrepta spre una asemănătoare celei a instanţelor din Italia, acest fapt va determina cu siguranţă şi o aliniere, mai devreme sau mai târziu, a nivelului primelor de asigurare RCA cu cel al primelor RCA din Italia, care se situează la o medie de peste 1.000 de euro/an, faţă de o medie de doar 100 euro/an în România la ora actuală.”, spune Greceanu. Potrivit acestuia, un asemenea nivel de preţ nu ar putea fi susţinut de români, ale căror venituri medii anuale nu depăşesc 4.500 de euro, fapt care va conduce la o creştere a numărului de maşini fără asigurare.
Fenomen în desfăşurare. Tinerii au fost deja loviţi în plin. Ce fac pentru a plăti mai puţin pe RCA?
“Pericolul acesta există deja, iar acest fenomen poate fi observat în categoria şoferilor tineri unde nivelul primelor a crescut atât de mult în funcţie de daunalitatea acestei categorii de vârstă, încât asistăm la din ce în ce mai frecvente tentative de a obţine prime ceva mai suportabile prin transferul respectivelor vehicule în proprietatea unor persoane cu vârsta ceva mai înaintată şi prin alte metode care şi ele sunt chiar mai apropiate de falsul în declaraţii şi de tentativa de înşelăciune.”, continuă directorul FPVS. De altfel, ECONOMICA.NET a sesizat acest fenomen într-un text care arată, cu date concrete, că şoferii cu vârstă sub 30 de ani plătesc cu mult mai mult decât cei cu vârsta înaintată.
Firmele de asigurare plătesc din ce în ce mai mult pentru familiile victimelor din accidente rutiere
Cele 11 companii româneşti autorizate să vândă RCA au plătit, în primele trei luni ale acestui an, despăgubiri pentru vătămări corporale şi deces în valoare de 133,99 milioane lei, în creştere cu 71% faţă de trimestrul I al anului 2013. Acestea au reprezentat 25% din totalul despăgubirilor plătite în baza poliţelor RCA, arată cifrele ASF.În total, asigurătorii români au plătit daune de 496,95 milioane lei pe linia RCA (40,6% din totalul despăgubirilor plătite în România), cu 4% mai mult decât în perioada similară din 2013.
Citeste si: Cele mai reclamate firme de asigurare din România în 2014
Citeste si: Cum se calculează preţul RCA-ului. Care sunt diferenţele în funcţie de vârstă şi oraş
Citeste si: Asigurarea RCA se va scumpi din nou. Cu cât şi cine va fi cel mai afectat