EXCLUSIV Schimbare de ultimă oră a regulilor RCA: Firmele de asigurare nu mai plătesc dauna fără documente suplimentare privind calitatea reparației. Măsura vizează sute de mii de șoferi pe an
Majoritatea șoferilor care aleg să își rezolve daunele acoperite de RCA prin așa numitul sistem „regie proprie” vor trebui să aducă documente care să arate că au făcut reparația în condiții optime, dacă vor să încaseze banii de la asigurătorul șoferului vinovat în accident. Schimbarea ar putea intra în vigoare chiar din luna aprilie a acestui an. Este cea mai nouă modificare pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus-o Parlamentului în cadrul celei mai ample reforme legislative de la apariția legii 132 din 2017, a RCA. Conform celor declarate de oficialii instituției, măsura are în vedere în primul rând creșterea siguranței rutiere, prin evitarea lansării în trafic a unor autovehicule aflate într-o stare tehnică necorespunzătoare.
„Este o modificare care până acum nu a apărut în discuții. Este aceea referitoare la plățile efectuate ca despăgubiri materiale, plățile efectuate către asigurați, plăți în numerar, în avans, plăți care sunt drepturi ale păgubitului acoperit de RCA și se fac la cererea acestuia. Acest drept rămâne valabil, dar trebuie să luăm în considerare că un asemenea mecanism generează și unele efecte secundare. Poate fi o motivație pentru a fi făcute reparațiile acelor vehicule nu neapărat în service-uri autorizate și mai ales reparațiile să nu fie complete. Avem în vedere introducerea unui mecanism astfel încât cel care are un autovehicul avariat și a fost deschis un dosar de daună penru care s-a plătit un beneficiu sub forma unei sume, așa zisa regie proprie, să aibă obligația ca într-o anumită perioadă să prezinte documente justificative către asigurătorul său prin care să demonstreze că mașina respectivă a fost reparată în condiții legale. Mai departe, informația respectivă va avea o valorificare”, a declarat, într-un amplu interviu pentru Economica, Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF responsabil de piața asigurărilor.
Regia proprie este o metodă de gestionare a daunei care a fost încurajată de firmele de asigurare în ultimii ani, în principal ca soluție pentru reducerea costurilor, în condițiile în care, conform celor afirmate chiar de reprezentanți ai pieței, unele service-uri au tendința să încarce devizele cu valori mai mari decât media pieței. Sumele oferite de asigurători direct păgubitului diferă de la societate la societate, însă companiile mari, multinaționale, care după falimentele Euroins și City Insurance domină și vânzările de RCA, au sisteme elaborate de analiză și propun, în general, valori decente (pentru ora de manoperă, de exemplu). În acest context, conform datelor consultate de Economica, în cazul unor societăți precum Allianz Țiriac sau Groupama, de exemplu, ponderea dosarelor rezolvate prin plata în avans, direct către păgubit, depășește 40%. Regia proprie este încurajată și de cele două societăți care activează pe piață în baza pașaportului european (Axeria și Hellas Direct). La un număr anual de dosare care, conform datelor ASF merge spre 350.000 pe an, vorbim, așadar, despre cel puțin 140.000-150.000 de șoferi care își rezolvă astfel problema.
La art 23, după alineatul (6) se introduc două noi alineate, alin (7) și (8), cu următorul cuprins
(7) La solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat, cu excepția situației vehiculelor care au suferit avarii ale roților, suspensiilor, sistemelor de airbaguri, componentelor sistemelor de direcție și/sau frânare.
(8) Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații:
a) vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică;
b) vehiculul a fost înstrăinat avariat;
c) vehiculul a fost radiat
Modificare la legea 132/2017 propusă Parlamentului. Menționăm că, în prezent, plata în avans a daunei (regia proprie) nu are prevederi speciale în lege.
Concret, păgubiții al căror autovehicul a suferit daune de tipul celor menționate în articolul 7, la excepții, vor trebui să aducă documente justificative privind calitatea reparației pentru a încasa efectiv banii. Anterior reparației, asigurătorul doar calculează și face oferta pentru suma cuvenită daunei, la solicitarea păgubitului.
Colaborare largă între instituții, pentru creșterea siguranței în trafic. Informațiile despre mașinile cu probleme vor fi disponibile atât la RAR cât și în AIDA (baza de date privind asigurările RCA gestionată de BAAR) și în bazele Poliției.
Modificarea despre care vorbim vine într-un context mai larg, în care Autoritățile încearcă să crească și siguranța în trafic, prin reducerea numărului de autovehicule care circulă în condiții tehnice improprii. În acest sens se va pune în practică un proiect vehiculat de mai mulți ani ca soluție inclusiv pentru piața RCA, adică interconectarea bazelor de date ale tuturor instituțiilor care au interese și responsabilități în domeniu.
„Un alt obiectiv al nostru este cel legat de introducerea unor soluții tehnice care să permită integrarea bazelor de date ale celor care sunt direct interesați nu numai de subiectul RCA ci și de siguranța în trafic, de comportamentul celor care participă în trafic. Practic, se va realiza o interconectare a bazelor de date ale Ministerului Afacerilor Interne, Registrului Auto Român (RAR), Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Biroului Asigurătorilor de Autovehicule (BAAR). Soluția tehnică este identificată și va avea nevoie doar de o perioadă de implementare în acea perioadă tranzitorie ce va fi prevăzută în lege. Obiectivul este ca soluția să fie implementată anul acesta”, ne-a declarat Sorin Mititelu.
Potrivit acestuia, vor fi identificate mai ușor vehiculele care au probleme tehnice majore.
„În acest context, avem în vedere o altă prevedere, legată de autovehiculele care au avut o daună și care au o afectare majoră a sistemului de direcție, de frână sau care pot fi considerate din punct de vedere tehnic ca fiind daună totală. Avem în vedere ca informația despre astfel de autovehicule să ajungă la RAR, astfel încât să se poată ajunge la o verificare suplimentară la anumite inspecții. Avem în vedere și alte soluții pentru ca acest proces să fie urgentat, astfel încât să evităm situațiile în care vom avea în trafic autovehicule care au un risc ridicat din cauza acestor probleme tehnice. Este adevărat că este responsabilitatea șoferului de a nu se expune riscului în trafic, dar este și o responsabilitate a tuturor părților implicate, aceea de a scurta perioada de la data în care mașina a fost avariată cu probleme tehnice serioase și data de la care ea reintră în trafic îndeplinind condițiile normale”, a explicat vicepreședintele ASF.