Exclusiv. Statul se pregăteşte să preia Astra Asigurări

Un proiect de lege aflat deja pe masa senatorilor sporeşte considerabil rolul Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Entitatea, în prezent subordonată ASF, ar urma să capete statut juridic propriu, să fie condusă de un Consiliu de Administraţie separat format inclusiv din două persoane numite de Ministerul Finanţelor şi să se poată implica direct în conducerea companiilor de asigurări cu probleme. Principala sursă de finanţare a Fondului rămân însă contribuţiile pe care sunt obligate să le plătească  companiile din piaţa asigurărilor. Proiectul de lege apare în contextul în care, pe 7 aprilie, Astra Asigurări iese de sub administrarea KPMG şi,în lipsa unuia sau mai multor investitori care să aducă un aport de capital de peste 100 de milioane de euro, va urma calea falimentului
Şerban Buşcu - joi, 12 mart. 2015, 22:03
Exclusiv. Statul se pregăteşte să preia Astra Asigurări

Autorităţile statului se pregătesc pentru ce este mai rău în cazul companiei Astra Asigurări, până acum un an cea mai mare societate de asigurări din România. Un proiect de lege aflat deja pe masa senatorilor dă posibilitatea unui organism care ar urma să fie condus de reprezentanţi ai statului şi ai reglementatorului pieţei(Autoritatea de Supraveghere Financiară) să preia conducerea de facto a unei societăţi de asigurări considerate insolvente. Mai precis, potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, Fondul de Garantare a Asiguraţilor va căpăta puteri mult sporite. Acesta ar urma să capete statut juridic propriu şi să aibă posibilitatea de a prelua procesul de administrare şi redresare a companiilor aflate în dificultate, din postura de administrator special şi lichidator.Organismul nou creat îşi va păstra numele însă va avea conducere proprie formată dintr-un director general şi un Consiliu de Administraţie constituit din trei membrii numiţi de ASF şi doi membrii numiţi de Ministerul Finanţelor Publice.

„Fondul va fi administrat de un Consiliu de Administraţie format din 5 membri, dintre care 3 numiţi de către Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară, unul dintre aceştia fiind numit preşedintele Consiliului de Administraţie şi doi numiţi de Ministerul Finanţelor Publice. Conducerea executivă va fi asigurată de un director general… Totodată, în contextul în care Fondul va fi desemnat în calitate de administrator special şi lichidator,în procedura de lichidare voluntară , acesta va prelua noi funcţii. Aceste funcţii presupun inclusiv implicarea Fondului pentru restabilirea financiare a societăţilor de asigurare prin măsuri de redresare financiară. În aceste condiţii, Fondul trebuie să beneficieze de autonomie pentru a-şi exercita aceste funcţii şi a evita un conflict de interese cu ASF, cea care aplică şi coordonează aducerea la îndeplinire a procedurii de redresare financiară”, arată documentul consultat de ECONOMICA.NET.

Astra Asigurări, efect devastator de domino

Toate aceste propuneri de modificare vin în contextul în care, potrivit planului de măsuri stabilit de ASF şi administratorul special, KPMG, perioada de administrare la Astra Asigurări expiră la începutul lunii aprilie. Până la data respectivă, Astra, al cărei coeficient de lichiditate se apropie de zero, ar trebui să beneficieze de o majorare de capital de peste 100 de milioane de euro.

În ciuda unor informaţii lansate pe surse potrivit cărora de Astra ar fi interesate o companie poloneză(PZU), una americană( Liberty Mutual) dar şi investitori instituţionali cum ar fi BERD sau BEI, până acum, cu doar trei săptămâni înainte de expirarea termenului, nu a apărut nicio ofertă concretă. Pe de altă parte,nici acţionarul majoritar al Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, nu şi-a arătat interesul pentru a participa la majorarea de capital chiar dacă, într-o primă fază, a adus un aport de 70 de milioane de lei la capitalul Astra. Fără infuzie de capital, Astra ar trebui să urmeze calea falimentului. Aici poate interveni noul Fond. De altfel, întrebat de ECONOMICA.NET despre efectele asupra consumatorilor pe care le-ar putea avea un eventual faliment al Astra, directorul direcţiei pentru protecţia consumatorilor din ASF, Călin Rangu, a făcut trimitere directă la propunerile din Senat.

„Sigur că luăm în calcul şi o implicare mai importantă a Fondului de Garantare a Asiguraţilor. Orice variantă este posibilă. În acest sens au fost trimise şi propunerile de modificare a a statutului către Parlament”, ne-a spus Rangu la o conferinţă organizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare. Un faliment al Astra ar afecta nu doar clienţii care nu au fost despăgubiţi în urma unor evenimente dar şi companiile de asigurare către care Astra are în prezent datorii de zeci de milioane de euro. Mai mult, Astra se află într-un litigiu şi cu Compania Naţională de Administrare a Drumurilor Naţionale şi Autostrăzilor care a câştigat deja în instanţă dreptul de a primi o despăgubire de peste 20 de milioane de euro în contul unor poliţe cumpărate de Nelu Iordache de la Astra. În plus, compania românească este prezentă pe mai multe pieţe din afara ţării şi asigură, printre altele flota navală a Norvegiei şi familia princiară din Monaco.

Model marca BNR: conducere „de stat”, pe bani privaţi

Proiectul de lege nu aduce însă mari modificări în ceea ce priveşte sursele de finanţare ale Fondului. Companiile private active în piaţa asigurărilor rămân în continuare principalul finanţator, prin contribuţiile obligatorii recent majorate. Mai mult, legea este şi în prezent atât de flexibilă încât poate permite ASF să decidă ca respectivele contribuţii să poată fi majorate până la 10% din valoarea totală a primelor brute subscrise de fiecare asigurător, în condiţiile în care, în prezent, aceştia contribuie cu doar 1% din prime în cazul asigurărilor generale şi cu 0,4% în cazul celor de viaţă. Modelul propus pentru noua instituţie este preluat, după cum sugerează şi expunerea de motive, din sistemul bancar acolo unde o „bancă punte” administrată de Fondul de Garantare a Depozitelor, organism subordonat BNR, ar urmja să preia conducerea băncilor care ar avea probleme. Finanţarea în acest caz vine tot din contribuţiile unor entităţi private, băncile însă, în plus, faţă de asigurări, FGDB se poate împrumuta cu garanţii de stat în caz de nevoie.

Nume noi la Fondul de Garantare dar situaţia rămâne în ceaţă

Pe de altă parte, în acest moment, Fondul de Garantare a Asiguraţilor nu are o conducere permanentă, după cum a mai arătat ECONOMICA.NET. Fostul director, Nicolae Crişan a fost demis şi a susţinut un examen pentru poziţia de director economic. Deşi a luat acest examen el a fost detaşat temporar pe funcţia percedentă adică aceea de director general. În aceste condiţii, pe postul de director economic a fost adus recent Fănel Plopeanu, fost director în cadrul departamentului supraveghere, fost secretar general al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi unul dintre oamenii care s-au ocupat îndeaproape de situaţia de la Astra Asigurări.

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...