Studiu de caz. De ce plătesc tinerii sub 25 de ani RCA mai scump decât restul

03 03. 2015
trafic_masini_4567876543_99205200

În 2012, ultimul an relevant statistic, 16,3% dintre șoferii cu vârsta între 18 și 24 de ani asigurați de Omniasig au fost implicați în cel puțin un accident, arată datele companiei furnizate exclusiv ECONOMICA.NET. Procentul este de trei ori mai mare decât media de 5,3% din anul respectiv și de aproape patru ori mai mare decât frecvența daunei pentru categoria de vârsta 45-65 de ani. În 2013 și 2014, același indicator arată o diferență considerabilă între categoria tinerilor sub 24 de ani și restul asiguraților însă acești indicatori nu sunt relevanți în condițiile în care asigurarea RCA are efecte pe termen lung.” Impactul final al daunelor aferente unui an de subscriere se poate vedea chiar și la câțiva ani distanță (RCA-ul este un produs de asigurare cu tail foarte mare), de aceea frecvțele prezentate acum pentru ultimii ani de subscriere (iîn special 2013 și 2014) se vor putea modifica în funcție de evoluția dosarelor de daune (avizări noi, dar și a dosarelor închise prin plata sau prescriere/respingeri”, arată cei de la Omniasig. Compania deținută de VIG, a aplicat în ultimii ai un sistem de selecție care să permită orientarea către zone cu daunalitate redusă.

Vârsta este un criteriu important

„Actuarii noştri (specialiştii care calculează primele de asigurare în funcţie de riscurile asumate – n.r.) au purtat deja discuţii cu cei de la ASF în ce priveşte modalităţile de calcul a preţurilor pentru RCA. Sarcina Autorităţii este să analizeze piaţa în ansamblul ei. La noi toată lumea se sperie de segmentul tinerilor pentru că au fost şi sunt multe daune. Şi atunci, nimeni nu doreşte să fie cel mai ieftin în zona asta. S-a intrat într-un cerc vicios. Toţi vor să fie departe de zona asta şi atunci te protejezi prin preţ. Ne gândim să repoziţionăm tot sistemul”, spune Mihai Tecău, preşedintele Omniasig, . Potrivit lui, mediatizata problemă a RCA-ului pentru tineri nu poate fi rezolvată doar din modificarea reglementărilor ci este nevoie de o schimbare totală de viziune atât din partea companiilor de asigurare cât şi în ceea ce priveşte mentalitatea şoferilor din România.

Tinerii șoferi români sunt unici

„Nu ştiu dacă la noi s-au armonizat toţi indicatorii: vârstă, experienţă, maşină, preţul asigurării. În alte ţări, inclusiv în Polonia, de exemplu, cu care ne place să ne comparăm, sunt armonizate. Un tânăr ştie că nu îşi poate lua un anumit tip de maşină pentru că îl costă şi asigurarea mai mult şi întreţinerea maşinii. La noi nu gândeşte nimeni aşa”, arată Mihai Tecău, președintele Omniasig. Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a arătat recent că va cere tuturor asigurătorilor să prezinte şi să explice modalităţile prin care calculează preţurile RCA şi că instituţia pe care o conduce va încerca să determine companiile să reducă diferenţele majore care apar între diversele categorii de clienţi. Negriţoiu a subliniat că, în România, şoferii cu vârste sub 27 de ani plătesc pentru o poliţă RCA de până la trei ori mai mult decât alte categorii, în timp ce, în ţările cu tradiţie din Europa, diferenţa nu depăşeşte un raport de 1 la 1,5.

Avem o problemă mare în România cu şoferii tineri. Cu felul de a conduce al acestei categorii de şoferi

Preşedintele companiei deţinută de austriecii de la VIG a arătat că asigurătorii nu au motive să „amendeze” cu orice preţ şoferii tineri însă nivelul ridicat al daunalităţii înregistrat pe acest segment de vârstă nu poate fi ignorat. „Peste tot în lume, vârsta este un factor pe care societăţíle de asigurare îl iau în calcul. Dacă ne uităm în rapoartele Poliţiei se vede că avem o problemă mare în România pe segmentul şoferilor tineri în ceea ce priveşte frecvenţa daunelor şi chiar felul de a conduce al acestei categorii de şoferi. Dauna medie este semnificativ mai mare la tineri. Nimeni nu are ceva cu această categorie de vârstă. Idealul meu este să găsesc preţul corect pentru că vreau să şi vând, nu am motive să cresc preţul în orice condiţii însă este singurul element pe care îl pot folosi ca şi contraparte la creşterea daunalităţii. „, explică Tecău.

Pe de altă parte, apreciază şeful Omniasig, există încă pe piaţă societăţi de asigurare a căror strategie este defazată. „Sunt unele societăţi care ar trebui să revadă pe de-a întregul modalităţile în care calculează preţurile. Sunt nişte poluri de RCA unde se vine după după o perioadă de dumping şi situaţia aceasta nu mai poate fi prelungită. Sunt încă poliţe de asigurare care se vând cu un comision de 30%. Există în piaţă. Dacă ai 90% RCA în portofoliu, mă gândesc că nu ai ce face decât să vinzi RCA în continuare pentru că, dacă vrei să vinzi CASCO de mâine nu te ia nimeni în seamă. Şi atunci faci cumva şi rulezi bani pe RCA.”, explică Tecău. Omniasig, deşi şi-a redus substanţial portofoliul de RCA până la 30% din total, era, după primele 9 luni ale anului trecut, între primele cinci companii pe acest segment cu vânzări de 181 de milioane de lei, potrivit datelor colectate de XPrimm.