EXCLUSIV Surpriză. Guvernul reduce prețurile maxime de pornire la licitația CfD pentru regenerabile, foarte așteptată de piață – surse

Ministerul Energiei reduce prețurile maxime de exercitare cu care va porni primi licitație pentru proiectele în eolian și fotovoltaic care vor beneficia de mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD), potrivit unor surse familiare cu această chestiune.
Mihai Nicuţ - mie, 07 aug. 2024, 22:41
EXCLUSIV Surpriză. Guvernul reduce prețurile maxime de pornire la licitația CfD pentru regenerabile, foarte așteptată de piață – surse

Noile prețuri de exercitare de la care va porni prima licitație pentru proiectele din regenerabil care vor beneficia în premieră de sprijin prin mecanismul CfD vor fi de 82 de euro/MWh pentru proiectele eoliene și de 78 de euro/MWh pentru proiectele fotovoltaice, potrivit surselor noastre. Așadar investitorii care vot dori să participe la licitație vor trebui să ofere cel mult 82, respectiv 78 de euro/MWh pentru a se putea califica, urmând ca prețul de atribuire să scadă sub aceste niveluri, cel puțin în teorie, în urma licitației.

Noile niveluri de preț maxim sunt semnificativ mai mici decât cele anunțate anterior, de 93 de euro/MWh pentru eoliene, respectiv 91 de euro/MWh pentru fotovoltaic, ceea ce se poate interpreta ca o acțiune curajoasă a celor de la Energie, în contextul în care prețul energiei electrice în piața spot a crescut semnificativ acum comparativ cu momentul în care au fost anunțate prețurile vechi mai mari, de 93 și 91 de euro.

Reamintim că ordinul ministrului Energiei privind “aprobarea Schemei de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică” a fost publicat în data de 5 august în Monitorul Oficial.

Schema de ajutor de stat are ca obiectiv încheierea de contracte CfD (contracte pentru diferență) până la data de 31 decembrie 2025 pentru proiecte cu o capacitate totală de 5.000 MW, care utilizează tehnologii eligibile de producere a energiei solare fotovoltaice și eoliene onshore, arată Ordinul 1.120.

Principala noutate se referă la reducerea capacității fotovoltaice care va beneficia de schema CfD la prima licitație, care va fi organizată în acest an, de la 1.000 la 500 MW.

Astfel, la prima licitație CfD, care se va organiza în acest an, se vor scoate la licitații capacități de 1.000 MW în eolian și 500 MW în fotovoltaic, urmând ca la următoarea, de anul viitor, cei 500 MW din fotovoltaicsă fie reportați fără a fi afectată capacitatea totală a schemei de 5.000 MW.

România și-a asumat prin PNRR introducerea unei scheme CfD prin care să finanțeze instalarea a 5.000 MW în eolian și fotovoltaic.  Schema CfD va fi instituită vreme de 15 ani, timp în care investorii care vin cu proiecte noi vor avea garanția prețului de vânzare a energiei din partea statului, indiferent cum vor vinde energia produsă.

Schema CfD este un ajutor de stat ce va fi acordat pentru diferenţa între două prețuri: cel al pieței, pentru care se calculează o referință (prețul PZU) , și cel de exercitare cu care vine fiecare investitor care vrea să participe la licitație pentru a se califica la schemă.  Atunci când preţul de referinţă este mai mic decât preţul de exercitare, beneficiarul va avea dreptul să primească plăţi egale cu diferenţa dintre cele două preţuri, din partea statului. În schimb, atunci când preţul de referinţă este mai mare decât preţul de exercitare, beneficiarul va trebui să plătească diferenţa autorităţilor române.

Comisia Europeană a aprobat acordarea de către România a unei scheme de ajutor în valoare de 3 miliarde de euro în sprijinul instalaţiilor care produc energie eoliană onshore şi solară fotovoltaică, prin aplicarea mecanismului CfD. Banii vin din Fondul pentru Modernizare.

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Cluj-Napoca a redus semnificativ tarifele din parkingul aeroportului local
Primăria Cluj-Napoca a redus semnificativ tarifele din parkingul aeroportului local
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, vineri, că tarifele în parkingul de la aeroportul clujean au fost reduse semnificativ și că, în plus, tichetele de parcare oferă și......
Autostrada Moldovei A7: De astăzi se poate circula pe întregul tronson dintre Buzău și Focșani – șeful CNAIR
Autostrada Moldovei A7: De astăzi se poate circula pe întregul tronson dintre Buzău și Focșani – șeful CNAIR
Circulație deschisă pe noul pod peste râul Buzău din Autostrada Moldovei A7, anunță Cristian Pistol, directorul general ...
EXCLUSIV Ce conține pachetul 2 de reformă al Guvernului Bolojan, cine va fi afectat, primele detalii – surse
EXCLUSIV Ce conține pachetul 2 de reformă al Guvernului Bolojan, cine va fi afectat, primele detalii – surse
Al doilea pachet de reformă al Guvernului Bolojan este structurat pe șapte piloni, fiecare dintre ei cu un set de măsuri, ...
Şeful UniCredit nu renunţă la preluarea Commerzbank
Şeful UniCredit nu renunţă la preluarea Commerzbank
Grupul bancar italian UniCredit nu intenţionează să urmeze recomandarea venită de la Guvernul german şi să renunţe ...