EXCLUSIV! Surpriză în falimentul City Insurance. Mai multe companii din țară și de afară se interesează să cumpere portofoliul fostului lider din RCA. Milioanele de clienți sunt mină de aur
Pentru că este format mai ales din polițe RCA care dacă nu expiră de la sine vor fi oricum denunțate în maximum 90 de zile de la deschiderea procedurii de faliment, portofoliul City Insurance nu este interesant atât pentru contractele de asigurare în sine cât pentru datele pe care le conține.
„Baza de date este mină de aur. Gândiți-vă că vorbim de trei milioane de clienți, constant, doar pe RCA. Chiar dacă e posibil să fie unele probleme de GDPR pentru folosirea informațiilor private ale clienților pentru a îi aborda cu produsele tale, tot are valoarea baza. Asigurătorii lucrează cu statistici, iar la numărul ăsta de clienți ai ocazia să vezi destul de limpede pe ce segmente sunt daune mai multe, unde sunt mai puține și altele”, explică un specialist cu ștate vechi în domeniu.
Amintim că City Insurance, liderul pieței de asigurări din România cu 3 milioane de clienți doar pe RCA, și-a pierdut recent autorizația și urmează să îi fie deschisă procedura de faliment, în condițiile în care ASF a decis să depună o cerere în acest sens.
Reamintim că și după falimentul Astra Asigurări a existat interes pentru portofoliul firmei, iar structura mult mai diversificată comparativ cu City Insurance a permis lichidatorului, KPMG, să-și valorifice o parte dintre asigurările rămase în vigoare, adică un portofoliu de polițe multianuale atașate creditelor, care a ajuns chiar la Allianz Țiriac.
Legea și normele ASF nu au foarte multe prevederi în ceea ce privește o eventuală vânzarea a portofoliului, însă două lucruri sunt certe: tranzacția nu se va putea întâmpla decât după deschiderea procedurii de faliment și doar cu acordul creditorilor City Insurance,iar cumpărătorul nu poate fi decât o firmă de asigurare.
Una dintre companiile care s-au interesat de portofoliu, fără a face până acum demersuri concrete, este Allianz Țiriac, cea mai solidă și mai dinamică firmă de asigurări din România. Conform informațiilor noastre, reprezentanți ai asigurătorului ar fi pus unele întrebări inclusiv în zona Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Contactați de Economica.net, cei de la AZT spun, totuși, că deocamdată nu există un angajament în acest sens. „Proiectele în care este angajat Allianz-Țiriac acum au în vedere finalizarea procesului de achiziție a Gothaer Asigurări-Reasigurări, accelerarea acțiunilor de simplificare a modelului operațional și dezvoltarea organică a business-ului. În actualul context de piață, volatil și marcat de un nivel ridicat de incertitudine atât la nivelul industriei de asigurări, cât și la nivel politic, nu am evaluat un angajament pentru alte direcții de acțiune”, ne-au transmis reprezentanții firmei.
Reamintim că, așa cum a anunțat Economica.net în premieră, AZT s-a înțeles cu cei de la Gothaer pentru preluarea afacerii din România a celei mai vechi firme de asigurare din Germania.
Un al doilea potential cumpărător, arată sursele noastre, este o firmă mică de asigurări, care acționează în zona insurtech/fintech, prin emiterea de asigurări auto exclusiv online. Firma nu este prezentă pe piața din România, este înregistrată în Liechenstein și ar urma să debuteze astfel pe piața locală. Deocamdată, demersurile fiind la început, nu putem da numele asigurătorului, dar vom reveni cu detalii la momentul potrivit.
Ce e de cumpărat la City Insurance? Portofoliul de asigurări de garanții poate fi speculat de un cumpărător, ca și datele din portofoliul de RCA și cel de asigurări de călătorie
Deși a încercat o perioadă să își diversifice portofoliul, imaginea de prost plătitor pe care City Insurance a avut-o întotdeauna a făcut ca potențialii clienți să fie reticenți în ceea ce privește polițele facultative, chiar dacă veneau la prețuri mult sub piață. În aceste condiții, City a vândut constant cel puțin 85% RCA, însă a fost o prezență importantă și pe piața asigurărilor de garanții.
Defapt, în ultima perioadă City Insurance era practic singura firmă activă pe acest segment, în România. Garanțiile reprezentau o tradiție la City Insurance, în condițiile în care, la începuturi, firma subscria masiv în Italia astfel de polițe. Un al treilea tip de poliță care ar mai putea conta este polița de călătorie, de asemenea de tradiție la City Insurance. Datele și relațiile cu intermediarii din această zonă pot fi de ajutor unui eventual cumpărător.
Totuși, RCA și polițele de călătorie sunt valoroase mai ales din perspectiva informațiilor, însă portofoliul de polițe de garanții ar putea fi preluat și reînnoit, mai ales că există un deficit masiv pe această zonă, chiar din cauza dispariției City Insurance, așa cum anticipa Economica.net.