EXCLUSIV Surpriză mare. Un gigant de sute de miliarde revine în România ca să vândă RCA. Interamerican, parte din colosul Achmea, fost Eureko, revine în formulă digitală. Ce șoferi vor ținti cu prețuri mai mici

Interamerican, cea mai mare firmă de asigurări din Grecia și parte din familia Achmea, un conglomerat financiar olandez cu active de 190 de miliarde de euro, este foarte aproape să revină pe piața din România, de această dată doar pe zona asigurărilor auto (CASCO și RCA) și cu un brand din portofoliu axat pe digital (cel mai probabil insurtech-ul Anytime, activ pe piețele din Grecia și Cipru ). Se caută deja specialiști în daune și în subscrieri (underwriteri, în termeni specifici), au avut loc contacte cu intermediari și discuții cu responsabili din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Şerban Buşcu - mar, 27 aug. 2024, 22:15
EXCLUSIV Surpriză mare. Un gigant de sute de miliarde revine în România ca să vândă RCA. Interamerican, parte din colosul Achmea, fost Eureko, revine în formulă digitală. Ce șoferi vor ținti cu prețuri mai mici

Interamerican, cea mai mare firmă de asigurări din Grecia, este foarte aproape să revină pe piața asigurărilor auto (RCA și CASCO) din România. De această dată, grecii vor vinde printr-un vehicul al grupului specializat în zona digitală (insurtech), conform surselor consultate de Economica. În Grecia și Cipru, Interamerican deține Anytime, insurtech care vinde și prin canalele tradiționale și brand cu care Interamerican va veni cel mai probabil și în România. De data aceasta, elenii nu își vor mai deschide o firmă în țara noastră, așa cum au făcut în 1998, ci vor activa în baza pașaportului european, așa cum fac Axeria Iard și Hellas Direct, despre care scriam recent că au ajuns să fie motorul de creștere al pieței RCA și care, după primele trei luni din 2024, atinseseră deja peste 2,5 milioane de polițe RCA vândute.

Citește și: Aproape 2,5 milioane de șoferi au scăpat de grija RCA cu firme care vând direct din afara țării. Vânzări în creștere puternică și în 2024

Surse interne și externe susțin că demersurile Interamerican, parte din grupul olandez Achmea (active de 190 de miliarde de euro și investiții în 27 de companii financiare, inclusiv fonduri de pensii cu un total de 2,5 milioane de clienți), sunt foarte serioase și că, până la finalul acestui an, se va clarifica situația și în cadrul discuțiilor cu ASF. „Caută deja oameni pe zona de daune și underwriting. Au avut deja contacte cu brokeri prin care urmează să vândă”, afirmă una dintre surse. Discuții au avut loc și la nivel de autorități.

„Nu vor veni cu brandul cu care au mai fost (nr: Interamerican), vor veni cu o companie care vinde mai mult online, dar nu numai online. În discuțiile de la ASF nu s-a pus problema intrării pe FOS, doar pe FOE (nr: așa cum vom explica mai jos, sistemul FOE presupune deschiderea unei sucursale în România precum și plata cotizației la Fondul de Garantare din România). În mod sigur, decizia va fi luată până la finalul acestui an”, dezvăluie o altă sursă.

Interamerican a fost una dintre primele companii străine de asigurări care au intrat pe piața din România după 1989. Societatea, foarte activă din perspectiva acțiunilor de marketing și publicitate, a debutat în 1998 și ajunsese, în 2008, la 55 de agenții în toată țara. Deși nu a reușit  să ajungă în top 3 din perspectiva vânzărilor, Interamerican a fost o prezență notabilă și atipică pentru piața subdezvoltată din România, poate singura societate compozită care avea un portofoliu substanțial de asigurări de viață și sănătate și, mai ales, de asigurări pentru credite și garanții.

În 2008, firma a fost redenumită Eureko, după numele grupului olandez din care făcea parte din 2001, și s-a reprofilat strict pe asigurări de sănătate și de viață, încercând să profite de anunțata reformă a sănătății din mandatele lui Traian Băsescu, care presupunea liberalizarea pieței de sănătate și cuplarea firmelor private de asigurare la banii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CASS).

Nu a reușit să se impună, în primul rând pentru că nici reforma nu a mai avut loc, și a ieșit din România în 2012 după investiții anunțate de circa 30 de milioane de euro. Atunci, Eureko BV, firma mamă, se numea deja Achmea, numele conglomeratului financiar cu care a fuzionat. Înainte să renunțe la subscrierile pe asigurări generale, Interamerican a încheiat cel mai bun an al său din România (2008) cu Prime Brute Subscrise (PBS) de peste 20 de milioane de euro și o structură a portofoliului formată din viață și sănătate (34%), CASCO (29%), asigurări de credite și garanții (21%), incendii și calamități (10%) și RCA (7,5%).

Interamerican este cea mai mare societate de asigurări din Grecia. În 2022 a înregistrat vânzări de circa 440 de milioane de euro, nivel comparabil cu cel atins de al treilea asigurător din România, Omniasig VIG, cu o importantă componentă de asigurări de viață și sănătate (160 milioane de euro PBS). Firma are anual circa 700.000 de clienți, un număr important raportat la populația Greciei, adică jumătate din cea a României, dar și la concurența mult mai mare din Grecia.

Operațional, singura firmă din România comparabilă cu ce vrea să facă Interamerican este recent lansata Eazy Asigurări, firma fondatorului Superbet. Ca statut juridic, noua firmă va fi exact ca Axeria Iard sau Hellas Direct, prezențe deja consacrate pe piață. Ce segmente de șoferi va ținti cu precădere cu prețuri mai mici

Demersurile Intaremerican nu fac decât să confirme ceea ce Economica  scrie de câțiva ani, de după prăbușirea City Insurance. Un trend confirmat mai ales după căderea Euroins, ultimul reprezentant al plutonului de societăți umflate de RCA, dar fără capacitate de a plăti daunele. 

Firmele care vând în baza pașaportului european, mai ales cele care au structuri suple și flexibile, bazate pe noile tehnologii, se vor impune pe piață, profitând de greutatea și reținerea cu care majoritatea societăților locale se mișcă. O arată deja cifrele ASF care demonstrează că, practic, anul acesta motorul de creștere în RCA au fost cele două firme active pe FOE, nu cele șase înregistrate aici (Eazy ar fi a șaptea, dar a început activitatea abia în urmă cu o lună, deci încă nu relevantă).

Fără să încercăm să arătăm, decocamdată, dacă această evoluție e una bună sau rea, ne rezumăm la a constata o stare de fapt, altfel vizibilă la nivel european și chiar internațional, nu doar la noi în țară.

Firma cu care Interamerican va veni va avea câte ceva din toate cele trei „noutăți” amintite mai sus. Cu Eazy Asigurări va avea în comun, după cum ne spun  surse apropiate situației, faptul că va vinde cu precădere în online fără să se rezume la acest canal, adică va utiliza și rețelele tradiționale ale brokerilor. De asemenea, daunele vor fi rezolvate cu precădere cu ajutorul tehnologiei. Altfel spus, un fintech mixt, adaptat situației dintr-o țară în care totuși vânzările online de asigurări nu reprezintă nici 3% din total. De altfel nu doar România este așa, același tip de comportament având Anytime și în Grecia și Cipru.

Cu Axeria Iard și Hellas Direct, noua firmă va avea cel mai probabil în comun forma de organizare, adică prezența printr-o sucursală locală, prin sistemul Freedom of Establishment (FOE), pe care îl vom explica mai jos. Cu toate cele trei, cel puțin la început, va avea în comun segmentele țintă de clienți, pe care, de asemenea, le vom prezenta mai jos.

Citește și: Important pentru toți șoferii. La ce prețuri vinde cea mai nouă firmă de RCA, deschisă de fondatorul Superbet-Document

Cum poate o firmă să vândă RCA direct din afara României și ce segmente de șoferi va ținti  Interameerican  cu prețuri mai mici

Regulile Uniunii Europene spun că orice societate financiară care vrea să ofere produse și servicii într-o țară membră o poate face prin simpla notificare a autorităților din țara gazdă, fără a mai fi nevoie să deschidă o subsidiară care să fie înregistrată și autorizată, reglementată și supravegheată în țara respectivă. Atât Axeria Iard cât și Hellas Direct funcționează în România prin intermediul unei sucursale înregistrate aici. Totuși, supravegherea și reglementarea activității se face de către autoritățile corespondente ASF din Franța, respectiv Cipru. De precizat că cele două contribuie la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), deci în cazul unor probleme majore, păgubiții sunt acoperiți din România. La fel se va întâmpla cu Interamerican, care va  fi supravegheată din Grecia.

Vedeți AICI ce fel de clienți șoferi caută cu precădere Axeria și Hellas Direct oferindu-le prețuri mai mici decât restul societăților de asigurare. Noua firmă, Interamerican, va adopta aproape sigur aceeași strategie

Citește și: Important pentru toți șoferii. La ce prețuri vinde cea mai nouă firmă de RCA, deschisă de fondatorul Superbet-Document

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...