UPDATE. Brokerul susține că a remediat toate problemele. EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?

DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o atenție specială, conform mai multor surse din zone diferite. Ultima sancțiune a celui de-al saptelea jucător de pe piața intermedierii( al cincilea pe RCA) , cu prime distribuite de peste 600 de milioane de lei și sute de mii de șoferi asigurați în 2023, vine într-o perioadă extrem de grea pentru piața brokerajului, marcată inclusiv de un faliment de top 10, cel al Exa Broker, despre care Economica a scris în premieră.
Şerban Buşcu - lun, 15 apr. 2024, 22:03
UPDATE. Brokerul susține că a remediat toate problemele. EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește

UPDATE 16.04.2024: În urma apariției materialului nostru, DAW Management a remis un drept la replică, semnat de către directorul executiv Delia Moldovanu. Îl redăm , integral, mai jos.

Compania noastra a fost sanctionata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, in ultimii ani, pentru diverse erori, stabilite in urma controalelor desfasurate la nivelul intregii piete de brokeraj . Precizam ca acestea au fost remediate, activitatea de intermediere desfasurandu-se cu respectarea legislatiei si a normelor aplicabile in vigoare. In ceea ce priveste stabilitatea financiara, precizam ca societatea isi indeplineste integral, la timp si de multe ori chiar in avans, toate obligatiile financiare, atat fata de partenerii comerciali,  companii de asigurare, asistenti secundari, cat si fata de bugetul de stat, aspecte verificate si confirmate in cadrul controalelor efectuate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si alte entitati cu atributii de control.  In ultimii ani fiscali raportati, compania a inregistrat profit din activitatea desfasurata, conform datelor oficiale ale Ministerului Finantelor. In acest context, orice asociere a falimentului Exa Broker  cu informatiile furnizate de dumneavoastra despre compania noastra in prezentul articol, este neavenita, neexistând nici o similitudine intre situatiile celor 2 companii si este de natura sa ne prejudicieze imaginea  in mod nejustificat.

 

De altfel, conform datelor publicate pe site-ul ASF, în ultimii doi ani, cu o singură excepție, toți brokerii din top 10 distribuție de RCA au fost sancționați pentru diverse motive. Cazul DAW Management este însă mai special cel puțin din două motive. Primul motiv este că a strâns patru sancțiuni în nici doi ani, cel mai mare număr de sancțiuni primite de un intermediar, iar al doilea îl reprezintă motivele sancțiunilor, care, coroborate, formează imaginea unor probleme mult mai complicate decât s-ar putea crede la prima vedere.

În primul rând,  DAW a fost sancționată pe un articol de normă care arată, practic, că societatea a utilizat, cel puțin o perioadă, useri fictivi, adică date ale unor oameni care nu mai aveau relații contractuale de facto cu firma sau care nu aveau calitatea de asistenți în brokeraj, care să le permită să vândă asigurări.

Apoi, chiar luna trecută DAW a fost sancționată pe un articol care face trimitere la conflict de interese care ar putea apărea, de exemplu, între cei care controlează brokerul și anumiți asistenți în brokeraj, mai ales dacă ar fi vorba despre aceeași persoană ori despre rude ori apropiați. Nu în ultimul rând, DAW a fost amendată pentru „acordarea de credențiale cu drept de emitere în sistemul informatic important unei persoane neautorizate/neînregistrate.”

Luate ca un tot, aceste sancțiuni primite de DAW pot fi, spun oameni din domeniu consultați de Economica, un indiciu că sunt scoși bani din firmă pentru a finanța cheltuieli nejustificat de mari sau chiar în defolosul societății.

AICI puteți vedea care au fost, mai concret, motivele pentru care  DAW Management a aplicat ultima sancțiune celor de la DAW Management

„Este exact lucrul la care trebuie să se uite ASF în controale. Nici măcar nu se aplică scheme foarte elaborate. Pur și simplu se cheltuiesc mai mulți bani decât se încasează, prin finanțarea achiziției de imobiliare, automobile și altele. Sigur că astfel de activități pot fi legale și chiar firești, până la un punct, dar atunci când faci cheltuieli din conturile asigurătorilor și apar conturi ale unor asistenți care nu mai sunt în firmă sau persoane care nici nu au avut vreodată certificările necesare pentru a vinde asigurări nu poți să nu te întrebi dacă nu cumva acei useri sunt folosiți pentru a retrage bani din societate. Să  nu uităm că DAW plătește 97% din ce încasează către asistenți, ori dacă acel asistent nu există, unde se duc acești bani? „, se întreabă un vechi profesionist din brokeraj.

Cu ocazia problemelor apărute la Exa Broker și fără a compara situația intermediarului deja falimentar cu cea a altor brokeri, așa cum subliniem și cu această ocazie, Economica arăta că o privire mai atentă aruncată pe lichiditățile din conturile curente ale brokerilor, nu doar pe cheltuielile făcute din contul unde colectează primele pentru asigurători, ar putea scoate la lumină o imagine chiar mai puțin bună decât în prezent.

„Când comisioanele sunt în scădere și mai ai și plafonarea care aproape sigur se va prelungi cel puțin până la jumătatea anului, eu cred că ce vedem acum e doar începutul. Vor fi probleme din ce în ce mai mari cu lichiditățile și doar societățile cu adevărat solide vor rezista. Să nu ne facem că nu știm, inclusiv ASF a constatat prin controale, dar sunt firme mari unde ASF a descoperit probleme inclusiv de natură penală, pe care le-a și comunicat autorităților. Poate nici nu a existat intenția de a comite fapte penale, dar scăderea comisioanelor îi forțează să mai uite să mai înregistreze câte un agent, de exemplu. Cred că dacă ASF știa unde să se uite, vedea încă din anii trecuți probleme de lichiditate la unii dintre acești brokeri. Ei trebuie să se uite la lichiditățile din contul curent al brokerului, nu la ce se cheltuie din contul asigurătorului, adică din banii asigurătorului. Cu siguranță se vor vedea probleme”, spunea, cu acea ocazie, un alt specialist cu ștate vechi.

Citește și: Un broker mare, cu sute de mii de clienți pe RCA, a intrat în faliment. Doborât de creșterea impozitelor, scăderea comisioanelor și o clamată fraudă de milioane. Vine valul peste piața brokerajului?

Între timp, falimentul Exa, care a lăsat asigurătorilor o gaură de cel puțin 10 milioane de lei exact din nedepunerea întregii sume în conturile asigurătorilor,  a făcut ca unele companii de mari dimensiuni să fie mult mai prudente în relația cu brokerii și chiar să închidă contractele cu acei intermediari care au încălcat înțelegerile în acest sens. Asupra acestui subiect vom reveni în curând.

Menționăm că, până la momentul redactării acestui material,  Marian Stan, cel care controlează în principal activitatea brokerului constănțean DAW Management, nu a răspuns solicitărilor noastre privind subiectul sancțiunilor primite. Conform Termene.ro, ceilalți acționari ai DAW Management sunt Alexandru Stan, Moldovanu Carmen Delia, Ștefănescu Oana și firma Congera Prest S.R.L. din Brăila, controlată de Marian Stan.

Sancțiunile primite de DAW Management de la ASF și ce înseamnă ele, în termeni mai simpli. Sancțiunea din 2023 vine să completeze imaginea utilizării de date ale unor persoane care nu mai au relații contractuale de facto cu brokerul

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a adoptat, în luna martie a anului 2024, mai multe decizii de sancționare, precum și o serie de măsuri aplicabile unor entități/persoane care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente, anunță ASF.

Conform sursei citate, Daw Management Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționată cu amendă în cuantum de 13.900 de lei pentru următoarele fapte:

  • nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Norma ASF nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări;
  • nerespectarea prevederilor art. 13 alin. (1) lit. e) pct. iii) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare.

Aceasta este doar ultima dintre cele patru sancțiuni primite de broker în ultimii nici doi ani, iar motivele explicate mai clar le puteți vedea AICI.

Interesantă este sancțiunea aplicată pe art 13 din legea 236/2018 privind distribuția în asigurări, mai ales dacă o privim în corelație ci sancțiunea primită anul trecut, pe articolul 22, din norma ASF 22/2021, privind distribuția în asigurări.

Concret. articolul 22 din norma amintită spune că: „Asociaţii/acţionarii, administratorii şi conducerea executivă actualizează datele şi informaţiile de identificare a persoanelor fizice şi juridice(nr: care vând asigurările), care nu mai sunt conforme cu realitatea, şi transmit A.S.F. documentele respective, aşa cum sunt prevăzute la lit. B, C şi D din macheta nr. 1 din anexa nr. 3, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea respectivă.” Cum DAW nu a respectat acest articol, rezultă că a folosit penru vânzări date ale unor persoane cu care nu mai aveau relații contractuale de facto ci doar fictive. Sancțiunea din 2024 vine să completeze această imagine.

Art. 13 alin. (1) lit. e) pct. iii) din Legea nr. 236/2018 spune că: ” Înainte de încheierea unui contract de asigurare, intermediarii de asigurări furnizează, cu respectarea prevederilor art. 15, în timp util, clienţilor cel puţin următoarele informaţii:…dacă, în ceea ce priveşte contractul de asigurare, acesta lucrează… pe baza oricărui altui tip de remuneraţie, inclusiv beneficii economice de orice natură, oferite sau date în legătură cu contractul de asigurare” .Nerespectarea acestui punct, invocată de ASF, sugerează că s-au vândut asigurări de către persoane care erau în conflict de interese, fără ca acest lucru să fir transmis și clienților.

În 2022, așa cum arătam și mai sus, a fost aplicată o altă sancțiune care duce cu gândul la utilizarea de date ale unor persoane care nu aveau de facto calitatea de asistenți în brokeraj, adică „acordarea de credențiale cu drept de emitere în sistemul informatic important unei persoane neautorizate/neînregistrate.

În afară de aceste sancțiuni, DAW a mai primit în 2022 două sancțiuni. De asemenea, conducătorul societății a fost sancționat personal. Iată motivele celor două sancțiuni, așa cum reies din datele ASF:

– Conducătorul executiv al companiei de brokeraj Daw Management – Broker de Asigurare S.R.L. a fost sancționat cu amendă în cuantum de 15.000 lei pentru încălcarea prevederilor art. 14 alin. (1) din Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale art. 40 alin. (1), (2), (3) și (4) din Norma A.S.F. nr. 22/2021 privind distribuția de asigurări, pentru nerealizarea analizei cerinţelor şi necesităţilor clienţilor şi evaluarea caracterului adecvat şi corespunzător, conform formularului DNT.

– Daw Managment Broker de Asigurare S.R.L. – sancționarea cu amendă în cuantum de 75.244 de lei, întrucât entitatea controlată nu asigură jurnalizarea, monitorizarea și arhivarea, în conformitate cu reglementările specifice în materie, nefiind respectate prevederile art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...