EXCLUSIV Vești bune pentru șoferi. La ce preț se vinde RCA, în funcție de vârsta șoferului și capacitatea motorului? Prețurile sunt constante sau chiar în scădere și mult sub tarifele de referință

24 08. 2021
rca_456787654322234687_63827400

” Între ultimele două raportări privind tarifele de referință pentru RCA (nr. cea din aprilie 2021 și cea din august 2021) nu sunt diferențe majore. Am făcut o medie și am comparat tarifele publicate în prima parte a anului cu noile tarife. Diferența este de minus 0,5%, deci în ușoară scădere.”, a declarat, pentru Economica.net, Valentin Ionescu, directorul general al sectorului asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).   Aceasta înseamnă, în termeni mai simpli, că referința RCA pentru următoarele șase luni este sub cea a precedentelor 6 luni, ceea ce sugerează că o explozie a prețurilor asigurării autor obligatorii este puțin probabilă.

Tarifele de referință sunt publicate de ASF pentru fiecare categorie de vârstă și fiecare capacitate cilindrică a motorului pe care le iau în calcul firmele de asigurare atunci când stabilesc prețurile. Tarifele sunt calculate în funcție de medii ale indicatorilor din cei cinci ani anteriori publicării. Sunt luați în calcul indicatori cum ar fi frecvența daunei(procentul de mașini asigurate RCA care fac cel puțin un accident în perioada asigurată), valoarea daunei medii (cât a plătit asigurătorul, în medie, pentru o daună) și altele. Menționăm că, în asigurări, prețurile sunt stabilite prin metode statistice și matematice în funcție de riscuri, care la rândul lor sunt calculate în funcție de datele istorice. În cazul concret al RCA, cu cât sunt mai multe accidente și plăți mai mari pe o anumită categorie de șoferi, cu atât prețul RCA va fi mai mare pe acea categorie.  Segmentele de asigurați sunt stablite în funcție de vârsta șoferului și capacitatea cilindrică a motorului. Istoricul de date arată că, cu cât vârsta șoferului este mai mică, cu atât daunele sunt mai mari, la fel cum plățile cresc proporțional cu capacitatea cilndrică a motorului.

AICI puteți consulta ultimele tarife de referință publicate de ASF, dar și valori anterioarea ale acestui indicator

Tarifele au crescut doar pentru tinerii sub 30 de ani, însă prețurile efective de vânzare sunt mult sub referință și chiar în scădere pe anumite categorii

Valentin Ionescu, explică de ce tarifele de referință publicate de ASF au o relevanță mare, chiar dacă nu reprezintă un plafon de preț și nici nu reflectă prețurile de vânzare efectivă.

„Relevanța tarifelor de referință este una foarte importantă, pentru că aceste tarife de referință calculează o daunalitate pe cinci ani. Toate aceste lucruri au în spate niște date clare, cum ar fi frecvența sau severitatea daunei… „, a spus Ionescu.

Oficialul ASF a subliniat că majorările de tarif din categoria șoferilor de până în 30 de ani nu sunt relavante pentru întreaga piață. ” Sunt creșteri ale tarifelor în principal la categoria sub 30 de ani, unde daunalitatea este mai mare. Dar această categorie nu este relevantă pentru întreaga piață. De aceea subliniez că tariful mediu pentru persoane fizice este de 978 de lei acum și a fost 983 de lei anterior, deci este în ușoară scădere.„, a declarat Ionescu.

El arată că prețurile RCA au urmat o evoluție în scădere, chiar și în condițiile în care sumele plătite e asigurători au crescut substanțial. ” Prima medie a scăzut, dacă comparăm cu 2017, dar și atunci când comparăm cu 2020 vom vedea că nu se observă creșteri. În aceeași perioadă, dauna medie a crescut de la 7.000 de lei la 8.446. În acest context, avem totuși tarife de referință care sunt peste media celor care vând în piață. Pe foarte puține segmente se vinde la prețuri peste tarifele de referință.”, ne-a mai declarat directorul din ASF.

Economica.net a obținut și datele privind prețurile efective de vânzare a RCA, putând astfel să vă prezinte o comparație concretă cu tarifele de referință. Menționăm că prețurile de vânzare au fost duse în B0, adică fără bonus sau malus, ceea ce înseamnă că, dacă se adaugă și bonusul (de care beneficiază majoritatea covârșitoare a șoferilor), diferența față de tariful de referință este chiar mai mare. În medie, vorbim de diferențe între 20 și 30% față de referință. Cea mai mică diferență este de 5%, în cazul șoferilor sub 30 de ani care conduc mașini cu capacitate între 2000 și 2500 cmc. Cea mai mare diferență este de 28%, în cazul a trei categorii de vârstă(41-50 de ani, 51-60 de ani și peste 60 de ani) pentru o mașină cu motor între 1801 și 2000 cmc. Iată, mai jos, tarifele pe categorii de vârstă și prețurile de vânzare, în cazul celei mai des întâlnite motorizări

  • Șofer sub 30 de ani, motor între 1.201 și 1.600 cmc. Tarif de referință-  1.143 de lei. Preț mediu de vânzare dus la B0-915 lei (20% sub referință)
  • Șofer 31-40 de ani.  Tarif de referință- 831 lei. Preț mediu de vânzare- 639,87( 23% sub referință)
  • Șofer 41-50 de ani.  Tarif de referință- 854 lei. Preț mediu de vânzare- 620 lei (27% sub referință)
  • Șofer 51-60 de ani. Tarif de referință- 829 lei. Preț mediu de vânzare- 622 lei (25% sub referință)
  • Șofer peste 60 de ani. Tarif de referință- 863 lei. Preț mediu de vânzare- 622 lei (28% sub referință)