UPDATE Execuţia bugetului pe prima lună din 2018: veniturile statului din taxe şi impozite au crescut cu 6%, iar cheltuielile, cu peste 26%

Ministerul Finanţelor a publicat azi execuţia bugetului general consolidat pe ianuarie 2018. Statul a reuşit să strângă cu aproape 17% mai mulţi bani la buget decât în aceeaşi lună a anului trecut. Însă cheltuielile au crescut cu 26,4%. Astfel, bugetul înregistrează un excedent de 0,21% din PIB, în scădere faţă de anul trecut, când era, la aceeaşi dată de 0,35% din PIB. Datele trebuia, în mod normal, publicate pe 27 februarie. Însă, din motive neexplicate de Minister, aceastea au apărut abia astăzi. Cifra care indică o problemă clară este creşterea încasărilor statului din impozite şi taxe, care este de doar 6%, în condiţii de creştere economică de 7%, inflaţie de peste 4% şi impozite mai mari colectate pe urma milionului de bugetari ale căror salarii au fost majorate.
Ionut Tudorica - J, 01 mart. 2018, 12:25
UPDATE Execuţia bugetului pe prima lună din 2018: veniturile statului din taxe şi impozite au crescut cu 6%, iar cheltuielile, cu peste 26%

Aşadar, veniturile totale ale statului au crescut în ianuarie cu 16,8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar cheltuielile totale, cu 26,4%. Diferenţa este ceva mai mare la cheltuielile şi veniturile curente. Astfel, veniturile curente au avansat doar cu 11,4%, în vreme ce cheltuielile curente au rămas lângă cele totale, cu o creştere de 26,1%.  

Însă, ce iese în evidenţă, este faptul că înasările fiscale ale statului, cele din taxe şi impozite, fără donaţii şi sume venite de la Uniunea Europeană au avansat cu doar 6%. În condiţii de creştere economică record în Europa şi inflaţie de 4,32%. 

Mai departe, aveţi raportul oficial asupra execuţiei aşa cum a fost scris de Ministerul Finanţelor, raport care nu face referire la încasările fiscale, care pot fi consultate aici:

Conform datelor operative, execuția bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2018 s-a încheiat cu un excedent de 1,98 miliarde lei, respectiv 0,21% din PIB, față de 3,02 miliarde lei, respectiv 0,35% din PIB, înregistrat în luna ianuarie 2017.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 22,4 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 16,8 % mai mari, în termeni nominali, faţă de anul precedent.

Se înregistrează creșteri semnificative comparativ cu anul precedent în cazul încasărilor din contribuțiile de asigurări (+23,1%), din impozitul pe salarii și venit (+12,6%) și din veniturile nefiscale (+10,5%).
Încasările din impozite și taxe pe proprietate cresc cu 41,4% față de luna ianuarie 2017, iar incasările din alte impozite și taxe pe bunuri și servicii cu 17,8%.

În ceea ce privește veniturile din TVA, comparativ cu anul anterior, se înregistrează o creștere de 7,8%.
Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde lei, cresc în termeni nominali cu 26,4% față de anul 2017.
Cheltuielile de personal cresc cu 18,5% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în 2017, respectiv creșterea cu 15 % a salariilor din sănătate și din educație de la 1 ianuarie 2017, a personalului plătit din fonduri publice din instituțiile şi autoritățile publice ale administrației publice locale care beneficiază de majorarea cu 20% începând cu 1 februarie 2017, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată de la 1.250 lei la 1.450 lei din 1 februarie 2017, majorarea cu 30% a salariilor personalului din bibliotecile naționale și muzee naționale începând cu iunie 2017, majorarea cu 15% a soldelor de funcție ale personalului militar începând cu iunie 2017, majorarea cu 10% a salariilor de funcție ale polițiștilor începând cu 1 octombrie 2017, precum și aplicarea începând cu 1 iulie 2017 a prevederilor din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 27,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea provenind, în principal, de la bugetul fondului național unic de sănătate și de la bugetele locale.
Subvențiile sunt în creștere cu 40,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, determinate de plățile din domeniul agriculturii și transporturi, respectiv sprijinirea producătorilor agricoli și pentru susținerea transportului feroviar public de călători.

Dobânzile sunt mai mici cu 7,9% față de aceeași perioadă a anului precedent, reprezentând 0,1% din PIB.
Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 5,25% a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, și cu 9% de la 1 iulie 2017 a punctului de pensie, ajungând la 1000 lei, majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 476,2 milioane lei, cu 55,7% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Te-ar mai putea interesa și
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Se restricționează plata cash în România? Ce spune Radu Burnete, consilierul lui Nicușor Dan
Consilierul prezidenţial Radu Burnete a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, dacă se va ajunge la interzicerea tranzacţiilor cash în România, o temă......
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, pensii în plus, investiţii în plus”
Vicepremierul Tanczos Barna spune că vinovaţii pentru deficitul bugetar imens sunt „cei care au plătit salarii în plus, ...
Tanczos Barna, unul dintre cei cinci viceprim-miniştri ai guvernului Bolojan, afirmă, întrebat cine e responsabil pentru ...
Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el 71 de salarii medii lunare ca membru al Comitetului Interministerial de la EximBank
Update: Guvernul spune că premierul a muncit cinstit pentru banii aceia. Bolojan e acuzat că în 2007 a încasat și el ...
Update: Guvernul a publicat o reacție în care recunoaște că Ilie Bolojan a ocupat funcția de membru al CIFGA al Eximbank, ...
Cele mai periculoase noduri rutiere din România. Ce spun pasionații de infrastructură despre inaugurarea mult – așteptată pe Autostrada A0
Cele mai periculoase noduri rutiere din România. Ce spun pasionații de infrastructură despre inaugurarea mult – ...
Bucuria celei mai așteptate inaugurări de autostradă din România de anul acesta, respectiv lotul 3 Sud din Autostrada ...