Executivul comunitar vrea să limiteze subvenţiile pentru energiile regenerabile

Comisia Europeană a adoptat miercuri un nou set de reguli mai stricte care, la final, vor limita ajutoarele publice care pot fi acordate de cele 28 de state membre pentru anumite surse de energie regenerabilă, transmite AFP.
Economica.net - mie, 09 apr. 2014, 13:25
Executivul comunitar vrea să limiteze subvenţiile pentru energiile regenerabile

Executivul comunitar apreciază că subvenţiile pentru energiile regenerabile au permis realizarea de progrese în atingerea obiectivelor de mediu însă în acelaşi timp au provocat distorsiuni pe piaţă şi creşterea costurilor pentru consumatori.

‘Este timpul ca energiile regenerabile să se alăture pieţei. Noile reguli vor permite o tranziţie lină spre mecanisme mai adecvate pentru a susţine energiile regenerabile. Europa ar trebui să-şi îndeplinească obiectivele ambiţioase de mediu cu cel mai mic cost posibil pentru contribuabili şi fără distorsiuni la adresa concurenţei pe piaţa unică’, a declarat Comisarul european pentru Concurenţă, Joaquin Almunia.

Noile reguli se vor aplica începând de la 1 iulie 2014 şi până la sfârşitul lui 2020.

Deşi unele detalii nu au fost anunţate imediat, noile reguli fixează condiţii mai stricte pentru subvenţiile guvernamentale pentru surse de genul energie eoliană sau fotovoltatică. De asemenea, comparativ cu precedentele propuneri, noile reguli reduc plăţile care ar urma să fie efectuate de consumatorii mari de energie, de genul companii din sectorul chimiei sau producătorii de aluminiu, la fondurile publice destinate finanţării regenerabilelor.

Noile reguli au fost criticate imediat de apărătorii mediului. Verzii europeni au apreciat că noile reguli trimit un semnal greşit, în special cu privire la obiectivele fixate Europei pentru anul 2020 în materie de tranziţie energetică. ‘În loc să deschidă calea unei tranziţii spre o economie eficientă şi cu emisii reduse de carbon, aceste noi reguli nu duc nicăieri’, a declarat eurodeputatul Reinhard Bütikofer.

Publicarea acestor noi reguli coincide cu adoptarea, marţi, de către Guvernul german a unui proiect de lege vizând reducerea sprijinului acordat energiilor regenerabile. Oficialii de la Berlin au discutat cu Comisia Europeană pentru a putea menţine regimul preferenţial acordat marilor consumatori de energie.

În cazul României, potrivit unor surse oficiale Guvernul ia în calcul să excepteze marii consumatori industriali de energie de la plata a doar 50-60% din certificatele verzi, faţă de maximul de 80%, care ar putea fi acordat conform regulamentului care a fost aprobat de Comisia Europeană. ‘O scutire cu 80% ar fi prea mare şi prea greu de suportat de către producătorii de energie regenerabilă, care obţin subvenţii din vânzarea acestor certificate verzi. Aşa că luăm în calcul scutirea de doar 50-60% din obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi pentru un număr limitat de consumatori industriali, posibil 50. Încă nu a fost luată nicio decizie în acest sens’, au precizat sursele menţionate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea de către Washington a CATL la o listă de firme despre care se spune că colaborarea cu armata chineză ar putea să-l pună pe fondatorul Tesla, Elon Musk, într-o situație dificilă,......
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva ...
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război ...
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Conducerea Premier Energy PLC informează piața în legătură cu faptul că filiala sa, Navitas, din Republica Moldova ...
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte ...